Itt az októberi programajánló – diszkótoros kolbászfesztivál és a legjobb szüretek

Szüreti fesztiválok, gesztenyés programok és kolbászos vigadalmak – októberben sem maradunk izgalmas és emlékezetes gasztroprogramok nélkül, nézzétek, hova érdemes ellátogatni a következő hetekben.

Szüreti Mulatság Hollókő – október 8.

Október második szombatján a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel a faluban, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, és biztosított a jövő év bora. A rendezvényen kirakodóvásár várja az érdeklődőket, finom házi süteményekkel, laskával, rétessel, lángossal, kürtős kaláccsal. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetik a Falumúzeumban, mint a szőlőpréselést, és a friss mustot meg is kóstolhatják.

Oktober Biergarten a Gellértben - október 7-9; Gellért Szálló

Literes korsókba csapolt bajor sörökkel, sramlival, faházakról lógó girlandokkal és bajor perecekkel várja az Oktoberfest hangulatára szomjazókat a Serfőző csapata a tavaly decemberben bezárt, de ezen alkalom végett újranyitott Gellért Szálló teraszán.

Biergarten a Gellért Hotel teraszán

Október második hétvégéjére a legnépszerűbb német főzetek és szaftos bajor sörkorcsolyák sorakoznak fel a Gellért Szálló teraszán. Az Erdinger házában három csapra vert és két üveges nedűvel, a Német sörök házában pedig a legnépszerűbb pilseni típusú sörökkel készülnek a Serfőző Biergarten vendégeinek. Bitburger, Wernesgrüner, Radeberger, Köstritzer, Lindemans vagy Dab főzetek közül már egészen biztos újratölthetik korsóikat a látogatók.

Svájci napok – október 3-9; Debrecen

Ismerd meg Svájcot Debrecenben!

Az ALL-IN Debrecen kulturális napjainak köszönhetően október 3-9. között számos programon keresztül lehet jobban megismerni Svájc kultúráját és gazdasági működését. Kincskereső séta, alpesi piknik svájci ételek kóstolásával és még számos érdekes program egy egész héten keresztül!

Siófoki Halfesztivál – október 7-9.

Indítsuk együtt szuper programokkal az őszt! Az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a Siófoki Halfesztivál! Nagy sikerű, őszi kulturális és gasztronómiai rendezvény, ahol minden a halról szól, gasztronómiai élmények, főzőversenyek és bemutatók. A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak a család minden tagjára.

Velemi Gesztenyenapok – október 15-16.

Velemi Gesztenyenapok gasztronómiai, hagyományőrző ünnep és vásár 2022. október 15-16. között lesz a Vas megyei településen. Nyílt lángon sül a gesztenye, mérik a forralt bort, kirakodóvásár és fellépők várják a vásári forgatag élményére szomjazókat. A hétvégén fellép a Góbé és az Aurevoir zenekar is.

KÜRTŐSBON Fesztivál – október 14-16; Holnemvolt Vár

Idén új formát(t)ölt a kürtőskalács őszi ünnepe, ugyanis október 14-16. között érkezik a KÜRTŐSBON Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba. A háromnapos, színes esemény idei sztárja a változatos krémekkel töltött KÜRTŐSBON desszertkülönlegesség.

Kürtősbon Fesztivál a Holnemvolt Várban

Hogyan lesz a kürtőskalácsból KÜRTŐSBON? Erre a kérdésre mindenképp választ kaphatunk majd az októberi KÜRTŐSBON Fesztiválon, amelyet az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdának is otthon adó Holnemvolt Várban szervezünk meg. Az idei legnagyobb szenzáció az új formát(t)öltött kürtőskalács, a KÜRTŐSBON lesz, amely azért egyedi, mert rendhagyó módon a kürtőskalács tésztáját töltjük meg csoki, szilva vagy barack krémmel, majd az elkészült kürtőskalácsot málnás, diós, fahéjas szórással tesszük még ellenállhatatlanabbá. Így születik meg a Málnás CSOKIBON, a Diós BARACKBON, és a Fahéjas SZILVABON fantázianévre hallgató kürtőskalács különlegességünk. A fesztiválon mindenki megálmodhatja a saját KÜRTŐSBON-ját és úgy mixelheti az ízeket, ahogy csak szeretné

– mesél a rendezvény főszereplőjéről András Tünde, a KÜRTŐSBON Fesztivál ötletgazdája.

Bor, Mámor, Vera – Tóth Vera és Pauli Zoltán bemutatja: : KisKoncertek-Nagy Borélmények

október 14. – péntek, 19.00 Várkert Bazár

Tóth Vera és Pauli Zoltán (Fotó: Boldog Ati)

Évek óta hatalmas népszerűség övezi Tóth Vera énekesnő és Pauli Zoltán gasztroszakértő közös estjét, amelyből hamarosan a Várkert Bazárban is ízelítőt kaphatnak a minőségi zenék és borok kedvelői. A KisKoncertek - Nagy Borélmények című gasztroművészeti gálaest a házigazdák mottóját követve nyújt táplálékot testnek és léleknek, egymásba fűzve az ízek, zamatok és dallamok különleges élményét október 14-én.

Szüreti Fesztivál Balatonfüred - Füredi Szüret 2022 – október 14-16.

A Füredi Szüret már évek óta kulturális, turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát, a borkultúra kínálása mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt.

Balatonfüred több mint harminc évvel ezelőtt kapta meg a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Hogy mindez ne csak névleges legyen, és hogy a szőlőre ne csak a Balaton klímája adja az áldást, kellett egy fesztivál, amely tartalmas programokkal népszerűsíti a helyi borkultúrát. Fellép többek között Péter Szabó Szilvia és a Romengo zenekar is, napközben pedig számos program, iparművészeti vásár, homokképkészítő foglalkozás és szüreti felvonulás is lesz.

Csabai Kolbászfesztivál – október 20-23; Békéscsaba

Október 20-23. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált 25. alkalommal Békéscsabán, amelyre már lehet asztalt is foglalni. 4 napig tartó gasztrokaland az ország legfinomabb kolbászaival, felejthetetlen élményekkel és több tucat hazai, valamint külföldi fellépővel.

Középiskolások és egyetemisták gyúrnak pénteken, Korda György magával hozza a Repteret. Ikergyermekei születése után fél évvel Rúzsa Magdi is koncertezik október 21-én a Csabai Kolbászfesztiválon.

Csabai kolbászfesztivál (kép: Facebook.com)

A választék olyan széles, hogy most az október 21-ei, pénteki programot vettük jobban szemügyre. Nem kérdés, hogy a középiskolások és az egyetemisták gyúróversenye délelőtt tíz órától fergeteges hangulatban zajlik majd a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban. A szokásoknak megfelelően számos főiskolai, egyetemi csapat csabai tagjai hívták meg hallgatótársaikat, és közösen esnek neki a húsnak, a munkának a Mokry-sátorban. A szükséges eszközöket, fűszereket a helyiek hozzák.

A Csabai Kolbászklub sátra mellett 11 és 14 órakor is látványdisznótort tartanak a kolbászklub tagjai, majd feldolgozzák a húst, és az elkészült, hagyományos ételekből az asszonyokkal együtt kóstolókat tartanak a látogatóknak.

Címlap: Zsigmond László/ KÜRTŐSBON Fesztivál

Címlapról ajánljuk

További cikkek