Ők lehetnek az idei Highlights of Hungary gasztrós nyertesei

A Highlights of Hungary 2013 óta gyűjti össze az adott év leginspirálóbb magyar teljesítményeit, széles körben terjeszti jó hírüket, és díjazza a legjobbakat. Lássunk néhányat az idei jelöltek közül!

Újabb 55 példaértékű magyar történettel lett gazdagabb a Highlights of Hungary kincsestára. Nincsenek kategóriák, csak a kiválóság számít. A Highlights of Hungary a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit hozza össze egy platformon és épít közösséget köréjük. Teszi mindezt a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén. Hagyományokhoz híven idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában. Különböző területek elismert képviselői, közös bennük, hogy nyitott szemmel járnak a világban és azonnal észreveszik az értékes embereket, inspiráló történeteket. Nézzük, kik lehetnek az idei év nyertesei gasztro vonalon!

A fiatalok csak hírből ismerhetik az 50-es évek kultikus italát, a Bambit.

Bambi

Akkoriban a Coca-Cola tiltott élvezeti cikknek számított Magyarországon, helyettesítője volt ez a narancsízű üdítő. A Bambi nemrégiben feltámadt hamvaiból, újjászületése mögött lelkes fiatalok állnak, akik továbbviszik a Bambi emlékét és igyekeznek ismét naggyá tenni a márkát. A régi, cukros íznek nyoma sincs, prémium kategóriás, úgynevezett craft üdítőital lett belőle 100% természetes összetevőkkel, alacsony cukortartalommal és különleges ízekkel. Eltűnt a csatos üveg, helyére a környezetkímélő zárási technológia, a csavaros koronazár lépett. Erre ugyanúgy büszkék a tulajdonosok, mint ahogy azokra a lépésekre is, amelyeket a gyártási folyamat környezettudatossága érdekében tesznek nap mint nap.

A házhozszállítás prosperáló iparág a mai világban, nemcsak készételt, de friss zöldséget és gyümölcsöt is rendelhetünk otthonunkba!

Horváth Boldizsár (Farm2Fork)

A Farm2Fork vállalkozásnak határozott küldetése van: a magyar termelőket szeretné összekötni top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossággal. A kezdeményezés megálmodója, Horváth Boldizsár, fiatal agrármérnök arra is figyel, hogy a szállított zöldségek, gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a konyháig és folyamatosan keresi a környezetbarát megoldásokat a csomagolás minimalizálásában is.

A magyar konyha szimbóluma a fűszerpaprika

Fajszi Paprika

A háziasszonyok jól tudják, mekkora különbség van az étel ízében, ha jó minőségű, vagy ha selejtes fűszert használnak az elkészítéséhez. A Fajszi Paprika Manufaktúra többszörösen díjnyertes paprikái a legmagasabb minőséget képviselik a hazai piacon. Negyedik generációs családi gazdaságról van szó, fűszerpaprika termeléssel és fűszerpaprika őrlemény előállításával foglalkoznak. Régi, tradicionális eljárásokat bújtattak új köntösbe, fiatalos lendülettel és a hagyomány tiszteletével, elsősorban manufakturális technológiával gyártják a termékeiket.

Szintén a gasztro világához kapcsolódó kezdeményezés, erős környezetvédelem fókusszal a Felelős Gasztrohős Alapítvány RAKUN Dobozközösség projektje.
Az alapítvány missziója a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. A RANKUN Dobozközösség az egyszer használatos, elviteles műanyagdobozok használata ellen vette fel a harcot és több kísérletezés után megtalálta környezetbarát alternatíváját.

Felelős Gasztrohős

Egy hulladékmentes ételcsomagolási rendszert hoztak létre, amelyhez számos környezettudatos étterem csatlakozott. Egy applikáción keresztül lehet előfizetni az újrahasználható dobozokra, így a felhasználók többé nem a pillanatok alatt szemétté váló műanyag csomagolásban, hanem egy trendi fémdobozban kapják meg a megrendelt ételt. Az üres dobozt bármelyik résztvevő étteremben le lehet adni, ahol szigorú előírások szerint fertőtlenítik őket.

Pizza Manufaktúra

A pizza nem tartozik a magyar konyha jellegzetes fogásai közé, ennek ellenére a magyarok egyik kedvenc eledele, főleg, ha minőségi alapanyagokból, jó recept alapján készül. A Pizza Manufaktura 2010-ben látott napvilágot egy félreeső pesti kis utca szuterén helyiségében. Az alapítók kevés pénzzel, de annál több lelkesedéssel indították útjára a vállalkozást, a hazai gasztrovilág megújítása, fiatalítása volt a céljuk. Tíz év alatt elszántságuknak, kitartásuknak és természetesen kőkemény munkájuknak köszönhetően a kis pincéből mára több kemencés, sikeres étterem lett. A pizzáik pedig ugyanolyan finomak maradtak, mint a kezdet kezdetén.

A teljes jelöltlistát ide kattintva láthatod!

Nagykövetek:
Törőcsik Franciska színművész, Háfra Noémi magyar válogatott, junior világbajnok kézilabdázó, Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető, Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere, Martinkó József, újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője, Trellay Levente a 100sparks alapítója, a TELEP és a Konyha csapatának oszlopos tagja, Miki 357, kliprendező, a Magyar Klipszemle megalapítója, elismert reklámfilmes, Marsalkó Dávid többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész, Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bistro séfje, a PET Kupa csapata, akik környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdenek a környezetszennyezés ellen, egytől egyig a szívükön viselik az általuk ajánlott jelöltek sorsát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Remény Farm

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a húsfogyasztás és a nagyipari hústermelés a mostani formájában kiszipolyozza a bolygót. A Remény Farm fenntartható és klímatudatos gazdálkodás keretében neveli állatait, hogy tiszta, egészséges ételek kerüljenek az asztalokra.

Szász Nóri

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!