Ők lehetnek az idei Highlights of Hungary gasztrós nyertesei

A Highlights of Hungary 2013 óta gyűjti össze az adott év leginspirálóbb magyar teljesítményeit, széles körben terjeszti jó hírüket, és díjazza a legjobbakat. Lássunk néhányat az idei jelöltek közül!

Újabb 55 példaértékű magyar történettel lett gazdagabb a Highlights of Hungary kincsestára. Nincsenek kategóriák, csak a kiválóság számít. A Highlights of Hungary a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit hozza össze egy platformon és épít közösséget köréjük. Teszi mindezt a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén. Hagyományokhoz híven idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában. Különböző területek elismert képviselői, közös bennük, hogy nyitott szemmel járnak a világban és azonnal észreveszik az értékes embereket, inspiráló történeteket. Nézzük, kik lehetnek az idei év nyertesei gasztro vonalon!

A fiatalok csak hírből ismerhetik az 50-es évek kultikus italát, a Bambit.

Bambi

Akkoriban a Coca-Cola tiltott élvezeti cikknek számított Magyarországon, helyettesítője volt ez a narancsízű üdítő. A Bambi nemrégiben feltámadt hamvaiból, újjászületése mögött lelkes fiatalok állnak, akik továbbviszik a Bambi emlékét és igyekeznek ismét naggyá tenni a márkát. A régi, cukros íznek nyoma sincs, prémium kategóriás, úgynevezett craft üdítőital lett belőle 100% természetes összetevőkkel, alacsony cukortartalommal és különleges ízekkel. Eltűnt a csatos üveg, helyére a környezetkímélő zárási technológia, a csavaros koronazár lépett. Erre ugyanúgy büszkék a tulajdonosok, mint ahogy azokra a lépésekre is, amelyeket a gyártási folyamat környezettudatossága érdekében tesznek nap mint nap.

A házhozszállítás prosperáló iparág a mai világban, nemcsak készételt, de friss zöldséget és gyümölcsöt is rendelhetünk otthonunkba!

Horváth Boldizsár (Farm2Fork)

A Farm2Fork vállalkozásnak határozott küldetése van: a magyar termelőket szeretné összekötni top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossággal. A kezdeményezés megálmodója, Horváth Boldizsár, fiatal agrármérnök arra is figyel, hogy a szállított zöldségek, gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a konyháig és folyamatosan keresi a környezetbarát megoldásokat a csomagolás minimalizálásában is.

A magyar konyha szimbóluma a fűszerpaprika

Fajszi Paprika

A háziasszonyok jól tudják, mekkora különbség van az étel ízében, ha jó minőségű, vagy ha selejtes fűszert használnak az elkészítéséhez. A Fajszi Paprika Manufaktúra többszörösen díjnyertes paprikái a legmagasabb minőséget képviselik a hazai piacon. Negyedik generációs családi gazdaságról van szó, fűszerpaprika termeléssel és fűszerpaprika őrlemény előállításával foglalkoznak. Régi, tradicionális eljárásokat bújtattak új köntösbe, fiatalos lendülettel és a hagyomány tiszteletével, elsősorban manufakturális technológiával gyártják a termékeiket.

Szintén a gasztro világához kapcsolódó kezdeményezés, erős környezetvédelem fókusszal a Felelős Gasztrohős Alapítvány RAKUN Dobozközösség projektje.
Az alapítvány missziója a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. A RANKUN Dobozközösség az egyszer használatos, elviteles műanyagdobozok használata ellen vette fel a harcot és több kísérletezés után megtalálta környezetbarát alternatíváját.

Felelős Gasztrohős

Egy hulladékmentes ételcsomagolási rendszert hoztak létre, amelyhez számos környezettudatos étterem csatlakozott. Egy applikáción keresztül lehet előfizetni az újrahasználható dobozokra, így a felhasználók többé nem a pillanatok alatt szemétté váló műanyag csomagolásban, hanem egy trendi fémdobozban kapják meg a megrendelt ételt. Az üres dobozt bármelyik résztvevő étteremben le lehet adni, ahol szigorú előírások szerint fertőtlenítik őket.

Pizza Manufaktúra

A pizza nem tartozik a magyar konyha jellegzetes fogásai közé, ennek ellenére a magyarok egyik kedvenc eledele, főleg, ha minőségi alapanyagokból, jó recept alapján készül. A Pizza Manufaktura 2010-ben látott napvilágot egy félreeső pesti kis utca szuterén helyiségében. Az alapítók kevés pénzzel, de annál több lelkesedéssel indították útjára a vállalkozást, a hazai gasztrovilág megújítása, fiatalítása volt a céljuk. Tíz év alatt elszántságuknak, kitartásuknak és természetesen kőkemény munkájuknak köszönhetően a kis pincéből mára több kemencés, sikeres étterem lett. A pizzáik pedig ugyanolyan finomak maradtak, mint a kezdet kezdetén.

A teljes jelöltlistát ide kattintva láthatod!

Nagykövetek:
Törőcsik Franciska színművész, Háfra Noémi magyar válogatott, junior világbajnok kézilabdázó, Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető, Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere, Martinkó József, újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője, Trellay Levente a 100sparks alapítója, a TELEP és a Konyha csapatának oszlopos tagja, Miki 357, kliprendező, a Magyar Klipszemle megalapítója, elismert reklámfilmes, Marsalkó Dávid többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész, Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bistro séfje, a PET Kupa csapata, akik környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdenek a környezetszennyezés ellen, egytől egyig a szívükön viselik az általuk ajánlott jelöltek sorsát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Remény Farm

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a húsfogyasztás és a nagyipari hústermelés a mostani formájában kiszipolyozza a bolygót. A Remény Farm fenntartható és klímatudatos gazdálkodás keretében neveli állatait, hogy tiszta, egészséges ételek kerüljenek az asztalokra.

Szász Nóri

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...