Tényleg ételmérgezést kaphatunk a nyers süteménytésztától?

Gyerekkorunk egyik maradandó élménye, amikor a konyhában, a szülők mellett torkoskodhattunk az edények falára ragadt maradék süteménytésztából. Manapság azonban már inkább óva intenénk ifjabb önmagunkat ettől – de mégis honnan ered ez az óvatosság?

A gondtalan gyermekkorban nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy bármi is egészségtelen lehet, amit elfogyasztunk, beleértve a nyers süteménytésztát is. Az elővigyázatos szülők azonban lehet, hogy már akkor sem engedték meg nekünk ezt az élvezetet, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosság pedig csak tovább fejlődött azóta.

A nyers lisztben lehet például E.coli-baktérium is

A tojások kérdése

Az első és legfontosabb dolog, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül a témában, az a tojások kérdése. Tény, hogy ezeket hővel sterilizálják, ám ettől még néhány baktérium megtapadhat a külső héjon. Ezek pedig a feltörés során egykettőre belekerülhetnek az ételünkbe, megfertőzve azt. Elsősorban a szalmonellafertőzés az, amitől tartanunk kell a tojások kapcsán: ez hányást, hasmenést, lázat és hasi görcsöket okozhat.

A tünetek 12 órával a szennyezett étel elfogyasztása után jelentkeznek először, és általában 7 napig tartanak.

A liszt

Ha ez még nem lenne elég, a tészta nyers lisztet is tartalmaz, ami önmagában is hordoz egészségügyi kockázatokat. A lisztet alapvetően nem kezelik, így nem pusztulnak el a benne lévő kórokozók – amelyek egyébként főzés vagy sütés után igen. A nyers lisztben lehet például E.coli-baktérium, ami súlyos gyomorgörcsöt, hányást és hasmenést okozhat, a tünetek pedig 5-7 napig tartanak.

Láthatjuk tehát, hogy bármennyire is vonzó egy-egy falat a finomnak tűnő nyers tésztából, érdemes inkább megvárni, mire kisül!

Szerző: Szabó Anna

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...