Bőven terem majd a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Az esős, de szerencsére nem túl hideg időjárásnak köszönhetően idén végre rengeteg teremhet a magyarok egyik kedvenc gyümölcséből, a kajszibarackból.

Nem tettek kárt idén a fagyok a gyümölcsösökben, így előreláthatóan nyárra több mint 30 százalékkal nagyobb kajszibaracktermés várható, mint ami tavaly volt – írja a Házipatika.hu a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva.

Lesz miből lekvárt készíteni!

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elemzése szerint nemcsak a hazai, de az európai termesztők is jó kajszibaracktermésre számíthatnak idén, a szakértői becslések alapján a 2021-es 393 ezer tonnás termés után idén 515 ezer tonna körüli mennyiségre számíthatnak az uniós kajszibarack-termesztők. A Magyar Nemzet szerint bár ez a szám 30%-kal jobb a tavalyihoz képest, az elmúlt öt év átlagától még így is 8 százalékkal le van maradva.

A legjobb évre az olaszok számíthatnak, náluk 11 százalékos termésnövekedést jósolnak, a várható 263 ezer tonnás termés pedig a teljes uniós mennyiség felét teheti ki, rosszabb eladásokra számíthatnak viszont a görögök, a franciák és a spanyolok, ők ugyanis a korábbi fagykárok miatt a korábbi években megszokott mennyiség felét tudják majd csak betakarítani.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.