Nyári fasírtmánia!

Imádjuk a fasírtot, még nyáron is! Ilyenkor inkább egy könnyebb változatot készítek el és rendszerint sütőben sütöm meg. A gyerekekkel most mediterrán húsgombócokat gyúrtunk!

A magyar konyha igazi klasszikus étele ez, ami a nagymamák vasárnapi asztalának elmaradhatatlan fogása. A hagyományos fasírtra (ahogy a magyaros ételek zömére) sem létezik egyetlen igaz érvényű recept, ahány ház, annyi szokás. Sok máshoz hasonlóan, én ezzel is szeretek kísérletezni. Egy-egy új fűszer vagy hozzávaló egészen más karaktert képes adni az ételnek.

Volt, hogy aszalt gyümölccsel készítettem vagy „olaszosan” fűszerezve, de az is előfordult, hogy a megmaradt kakukkfüves kecskesajt került bele. Készítettem már úgy is, hogy a húst is kihagytam belőle és egy indiai ihletésű, vegetáriánus gombafasírtot gyúrtam. Ráadásul nem szeretem olajban kisütni, hanem mindenféle panír nélkül, sütőpapírra fektetve betolom a sütőbe. Így nemcsak egészségesebb lesz, hanem kevesebb vele a macera is: nem kell forgatni és ott állni mellette, nem fröcsög ránk az olaj, elég csak az órát beállítani.

A gyerekekkel egy olyan mediterrán változatot készítettünk el, amelyet a felnőttek is jóízűen megesznek. Kiváló nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle, hiszen a köretként kínált tésztához a paradicsomos szószt sült paprikával és friss fűszerekkel bolondítottuk meg, így már rögtön nem a megszokott itáliai sablonkonyhát ettük.

A darált húshoz kevés feta sajtot, apróra vágott vöröshagymát, bazsalikomot és zsályát kevertünk. Köret nélkül, kisebb golyókat gyúrva nyugodt szívvel kínálhatjuk a gyerekzsúron is, biztosra veszem, hogy falni fogják! Mindemellett arra biztatok mindenki, hogy bátran reformálja meg a klasszikus receptjét. Akár száraz kenyérből készített házi zsemlemorzsával, kedvenc fűszerével vagy a hűtőben lapuló maradék alapanyagokkal.

A mediterrán húsgombóc receptjét itt tudod megnézni

Mediterrán húsgombóc sült paprikás tésztaágyon

A főzéshez a helyszínt a Szatyorbolt biztosította. A dekorációhoz szükséges eszközöket pedig köszönjük a Butlers-nek!

Fotók: Vithalm Zita

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...