Nyári fasírtmánia!

Imádjuk a fasírtot, még nyáron is! Ilyenkor inkább egy könnyebb változatot készítek el és rendszerint sütőben sütöm meg. A gyerekekkel most mediterrán húsgombócokat gyúrtunk!

A magyar konyha igazi klasszikus étele ez, ami a nagymamák vasárnapi asztalának elmaradhatatlan fogása. A hagyományos fasírtra (ahogy a magyaros ételek zömére) sem létezik egyetlen igaz érvényű recept, ahány ház, annyi szokás. Sok máshoz hasonlóan, én ezzel is szeretek kísérletezni. Egy-egy új fűszer vagy hozzávaló egészen más karaktert képes adni az ételnek.

Volt, hogy aszalt gyümölccsel készítettem vagy „olaszosan” fűszerezve, de az is előfordult, hogy a megmaradt kakukkfüves kecskesajt került bele. Készítettem már úgy is, hogy a húst is kihagytam belőle és egy indiai ihletésű, vegetáriánus gombafasírtot gyúrtam. Ráadásul nem szeretem olajban kisütni, hanem mindenféle panír nélkül, sütőpapírra fektetve betolom a sütőbe. Így nemcsak egészségesebb lesz, hanem kevesebb vele a macera is: nem kell forgatni és ott állni mellette, nem fröcsög ránk az olaj, elég csak az órát beállítani.

A gyerekekkel egy olyan mediterrán változatot készítettünk el, amelyet a felnőttek is jóízűen megesznek. Kiváló nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle, hiszen a köretként kínált tésztához a paradicsomos szószt sült paprikával és friss fűszerekkel bolondítottuk meg, így már rögtön nem a megszokott itáliai sablonkonyhát ettük.

A darált húshoz kevés feta sajtot, apróra vágott vöröshagymát, bazsalikomot és zsályát kevertünk. Köret nélkül, kisebb golyókat gyúrva nyugodt szívvel kínálhatjuk a gyerekzsúron is, biztosra veszem, hogy falni fogják! Mindemellett arra biztatok mindenki, hogy bátran reformálja meg a klasszikus receptjét. Akár száraz kenyérből készített házi zsemlemorzsával, kedvenc fűszerével vagy a hűtőben lapuló maradék alapanyagokkal.

A mediterrán húsgombóc receptjét itt tudod megnézni

Mediterrán húsgombóc sült paprikás tésztaágyon

A főzéshez a helyszínt a Szatyorbolt biztosította. A dekorációhoz szükséges eszközöket pedig köszönjük a Butlers-nek!

Fotók: Vithalm Zita

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek