Nyári fasírtmánia!

Imádjuk a fasírtot, még nyáron is! Ilyenkor inkább egy könnyebb változatot készítek el és rendszerint sütőben sütöm meg. A gyerekekkel most mediterrán húsgombócokat gyúrtunk!

A magyar konyha igazi klasszikus étele ez, ami a nagymamák vasárnapi asztalának elmaradhatatlan fogása. A hagyományos fasírtra (ahogy a magyaros ételek zömére) sem létezik egyetlen igaz érvényű recept, ahány ház, annyi szokás. Sok máshoz hasonlóan, én ezzel is szeretek kísérletezni. Egy-egy új fűszer vagy hozzávaló egészen más karaktert képes adni az ételnek.

Volt, hogy aszalt gyümölccsel készítettem vagy „olaszosan” fűszerezve, de az is előfordult, hogy a megmaradt kakukkfüves kecskesajt került bele. Készítettem már úgy is, hogy a húst is kihagytam belőle és egy indiai ihletésű, vegetáriánus gombafasírtot gyúrtam. Ráadásul nem szeretem olajban kisütni, hanem mindenféle panír nélkül, sütőpapírra fektetve betolom a sütőbe. Így nemcsak egészségesebb lesz, hanem kevesebb vele a macera is: nem kell forgatni és ott állni mellette, nem fröcsög ránk az olaj, elég csak az órát beállítani.

A gyerekekkel egy olyan mediterrán változatot készítettünk el, amelyet a felnőttek is jóízűen megesznek. Kiváló nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle, hiszen a köretként kínált tésztához a paradicsomos szószt sült paprikával és friss fűszerekkel bolondítottuk meg, így már rögtön nem a megszokott itáliai sablonkonyhát ettük.

A darált húshoz kevés feta sajtot, apróra vágott vöröshagymát, bazsalikomot és zsályát kevertünk. Köret nélkül, kisebb golyókat gyúrva nyugodt szívvel kínálhatjuk a gyerekzsúron is, biztosra veszem, hogy falni fogják! Mindemellett arra biztatok mindenki, hogy bátran reformálja meg a klasszikus receptjét. Akár száraz kenyérből készített házi zsemlemorzsával, kedvenc fűszerével vagy a hűtőben lapuló maradék alapanyagokkal.

A mediterrán húsgombóc receptjét itt tudod megnézni

Mediterrán húsgombóc sült paprikás tésztaágyon

A főzéshez a helyszínt a Szatyorbolt biztosította. A dekorációhoz szükséges eszközöket pedig köszönjük a Butlers-nek!

Fotók: Vithalm Zita

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...