Nemzetközi magyarok

Ha a magyar ételeket emlegetve a kötelező gulyáson túljutunk, eszünkbe juthat még jó pár magyar étel, amivel szívesen dicsekszünk. Pedig jó részük máshol is létezik!

Aki látott már vendégül külföldön élő ismerőst vagy rokont, az nyilván találkozott már a dilemmával, hogy milyen magyaros étellel kínálja. Sok opció felmerülhet, és ha jól belegondolunk, nem is olyan egyszerű igazán magyaros étellel kínálni másokat - hiszen a legtöbb étel külföldön is létezik. Itt van öt fogás, ami tipikusan magyarnak tartott, pedig más országokban is készítik - csak esetleg kicsit másképp!

Lepcsánka

Tócsi, tócsni, cicege, egérke, ezer nevet tudunk a reszelt krumpliból és lisztből meg tojásból összegyúrt, forró olajban kisütött lapos kis pogácsákra. Tény, hogy rengeteg magyaros ételhez megy, de ugyanezt az ételt német nyelvterületet rösztinek hívják, az amerikaiaknak van egy hash brown nevű étele, ami ugyancsak nagyon hasonló, és akkor még nem is beszéltünk a zsidó lakteszéről. Amúgy teljesen mindegy, egyik néven sem túl egészséges, de legalább mindenhogy finom!

Sütőtökös céklás és zelleres laktesz

Lecsó

Az biztos, hogy egy jó lecsónál nincs jobb...de nagyon hasonló azért akad. A francia ratatouille kicsit távolabbi rokon, de lényegében majdnem ugyanaz az étel, csak van benne padlizsán és cukkini. A közel-keleti shakshuka majdnem ugyanolyan, kivéve, hogy kolbász helyett egy tojást ütnek a tetejére. Az olasz peperonata pedig egy vega lecsó kiköpött mása.

Shakshuka

Pörkölt

A gulyás-paprikás-pörkölt háromszög masszívan a magyar konyhához tartozik, mégis, más konyhákban abszolút előfordul a pörkölttel jelentős rokonságok mutató fogás. lehet, hogy kevesebb hagymával, és esetleg nulla paprikával, de ugyanúgy nagy lángon indul, és lassú tűzön érik be a franciák burgundi marhája, vagy az angolok sörös pörköltje.

Bouef bourgignon

Lángos

Ha a vásárok kedvenc csemegéjére, a töki pomposra gondolunk, nem kell hatalmas ész hozzá, hogy összevessük az olaszok legnépszerűbb ételével, a pizzával. De a német-francia határon, Elzászban is megtalálható a flammkuchen vagy tart flambée, ami voltaképpen ugyanazon az elven alapul, mint a pompos, csak a tésztája vékonyabb. A strandos kedvenc pedig egy nagyon népszerű étel az Egyesült Államok Nevada, Arizona és Kalifornia, navahók által lakott részeiben.

Navahó taco

Rétes

A nagymama legjobb rétese sem magyar találmány. A forma megtalálható az osztrák és német régiókban is, azzal a különbséggel, hogy nem az általunk használt réteslapba bugyolálják. A török és balkáni konyhában azonban bőven ismerős a vékony tésztalap. Baklavával nyilván már mindenki találkozott - a kettő között pedig csak annyi különbség van, amennyit a közízlés változtatott rajta a az elmúlt 300 évben.

Bécsi almás rétes

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Persze, ismerjük a Boeuf Bourgignont, de az angolok sörös pörköltje nekem új (pedig már többször megfordultam arra). Van-e valami recipe hozzá? Köszönöm el?re is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek