Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója recept

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem.

Eredetileg Tunéziából származik, innen került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják. Alapreceptje szerint csak: buggyantott tojás, paradicsomszósz, hagyma, chili és fűszerkömény van benne. További hozzávalói lehetnek még: padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, de akár tofu és kecskesajt is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tálaljuk reggelire vagy vacsorára a családnak! Kiadós és eszméletlenül finom.

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Keleti lecsókülönlegesség, zsidó egytálétel, tunéziai lecsó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
  2. Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
  3. Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
  4. Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
  5. Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
  6. Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 2300 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 44 896
elküldve: 6
receptkönyvben: 741
elkészítve: 37/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 k, 2016-10-04 12:48

Kedves Gréti,
sokadszorra csinálom ezt a fantasztikus receptet, nagyon szeretjük. Miután sajnos a belebuggyantott tojás nekem nem jött szépen össze, főztem egy 5 perces lágytojást, és azt kanalaztam bele az előkészített mélyedésbe. Kis csalás, de így is finom és szép volt.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2016-10-04 14:04

Kedves Kriszta,
nekem is az egyik kedvencem reggelire vagy vacsorára, ezért örülök, hogy nektek is tetszik a recept. próbáltad már, hogy mélyebb falú edényben készíted, akkor csodálatosan körbe lehet kanalazni a tojásokat, amelyek a tűzről lehúzva, fedő alatt tökéletes lágytojásokká párolódnak, a közepük még folyós marad. De csalással is ér ám! üdv, Gréti

dda
dda cs, 2016-03-31 17:01

kedves Gréti, a kecskesajt helyett van esetleg más tipped?
köszi, d.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta p, 2016-04-01 11:40

Szia, szerintem fetával (vagy maximum ricottával) is működhet a dolog. De ha elhagyod, akkor is egy szuper étel lesz belőle! Üdv, Gréti

Barnie Blacksmith
Barnie Blacksmith sze, 2015-04-01 08:10

Elkeszitettem, nagyon finom lett, annyit modositottam rajta hogy miuta a tojast beleuttem meg ket percet alacsony tuzon lefodve hagytam hogy a tojas kemenyedjen, mert felig nyersen nem szeretjuk. Ja, es az a chiligoz.... megtanultam vigyazni ra ezentul :D

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta sze, 2015-04-01 09:00

Örülök, hogy ízlett. Én teljesen a rabja lettem. A tojások közepének eredetileg folyósnak kell lenniük, csak mint a buggyantott tojásnak. A harissáról írtál, ugye? Az egy elég erős chili-alapú szósz, hát, igen, azzal érdemes vigyázni, ha nem akarod, hogy lángoljon mindenki szája a shaksuka után... üdv, Gréti

234