Boeuf Bourguignon recept

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon
215 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf bourguignon nevű ételnek, ennek következtében ma talán ez az egyik legnépszerűbb Julia Child recept. 

Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, és be kell valljam: nem hiába, ez a nő kétség kívül tudott valamit! Az egyik legjobb marharagu recept, mivel amellett, hogy szétolvad a hús a szánkban, már a szaft önmagában is isteni! Igazi vasárnapi ebédre való, már csak azért is, mert közel három órán át kell a sütőben főzni. Egy olyan étel, amire időt kell szánnunk, ugyanakkor határozottan megéri! Sütőbe is betehető edény szükségeltetik hozzá. Legjobb az öntöttvas, de a kerámiaedény is megfelelő, amennyiben van teteje!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgundi marharagu, marhapörkölt, vörösboros marharagu
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön.
  2. Előveszünk egy sütőbe is betehető edényt, ebben készül majd a marharagu. Ebben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat.
  3. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. Fontos, hogy a kiszedett hús idővel levet fog ereszteni, de ezt semmi esetre se öntsük ki!
  4. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep!
  6. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben.
  7. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra. 
  8. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut.
  9. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött.
  10. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát. 
  11. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát. (Én jelen esetben szintén vajon pirított, majd petrezselyemmel megszórt újburgonyával tálaltam, mert ennek van éppen szezonja, de burgonyafánkkal is isteni! A lényeg, hogy legyen mivel tunkolni!)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 80 481
elküldve: 58
receptkönyvben: 1 831
elkészítve: 157/170
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
252 recept
hirdetés

Hozzászólások (62)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Suussy
Suussy p, 2016-02-19 18:29

Kedves Ízhuszár! Az lenne a kérdésem, hogy melyik hagymát, melyik résznél kell belerakni az ételbe (ragu vagy gombához), és, hogy kell-e valamit csinálni velük? Hagyjam egészben, vágjam cikkekre vagy hogy gondoltad? Sokat segítene, bárki a válasszal! :) Most készíteném el! Köszönöm előre is!

rujsz
rujsz p, 2016-01-29 14:48

Kedves Gabys!
Azt szeretném kérdezni, hogy pataki tálban elkészítő - e? Illetve, marhafelsál jó alapanyag lesz hozzá? Köszönöm válaszát!

ella94
Linda / ella94 k, 2015-10-27 21:23

Isteni finom! Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de sose csináltam meg, mert lusta voltam elmenni az IKEA-ba az edényért. De most rávettem magam, és abszolút megérte. Valahol megvan itthon a Joy of cooking, de megkeresni szintén sok időmbe telne, szeretek mindent halogatni. De így, hogy felraktad ide a receptet, sokkal könnyebb dolgom van. Köszönet érte.

Gigi0111
Gigi0111 v, 2015-01-18 01:57

Szerintem teljesen fölösleges a kétszeres lisztszórásos sűrítés, mert a húst eleve lisztbe forgatva kell elősütni, és ezzel már tartalmaz annyi lisztet, ami besűríti az ételt. Én a két lisztszórást kihagytam, másnap, meg nem győztem hígítani így is. Frissen tényleg jó lehet úgy is, de másnap lisztszórás nélkül is hígítani kellett. Egyébként nagyon sokszor elkészítettem ezt az ételt, osztatatlan sikert aratott mindig, de én nem liszteztem ennyiszer. Mellesleg ennyi óra főzés után sehol nem fog kijönni az ízéből, hogy valódi leveshússal, vagy kockából főzöttel öntötted-e fel.

Mucianyus
Mucianyus h, 2015-01-12 07:21

Kedves ízHuszár!

Szombaton megnéztem a filmet, vasárnap pedig elkészítettem a leírásod szerint!
Tökéletesre sikeredett!
Köszönöm a receptet népes családom nevében is!

Beni77
Beni77 cs, 2015-01-08 10:31

Szia! szeretném megkérdezni, hogy a marhahús alaplevet (4dl), hogy tudom ill. hogy lehet elkészíteni? Kockából?Köszi :)

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid cs, 2015-01-08 22:51

Kedves Beni,

Én azt tanácsolom, ha időd engedi, akkor főzz egy adag marhahúslevest és azt használd fel. Az időtakarékos megoldás ha zöldséglevest főzöl, még így is jobban jársz, mint a kockával, mert annak annyira markáns az íze, hogy meghatározza majd a teljes étel végeredményét is. Én rendszerint minden húslevesből félreteszek egy keveset a fagyasztóba, hogy ilyen recepteknél bármikor előkaphassam!

ízHUSZÁR

Beni77
Beni77 p, 2015-01-09 12:21

Kedves ízHUSZÁR!

Köszönöm gyors válaszod. Megfogadom tanácsod :):) A receptedhez gratulálok, hamarosan elfogom készíteni :)

Beni

HáziBoszorkány
HáziBoszorkány / HáziBoszorkány v, 2015-01-04 20:29

Nagyon régen készítettem utoljára, és már némileg a feledés homályába is merült, de karácsonyi rendhagyó menü keresés közben eszembe jutott. A papírra vetett változatom valamelyik költözésünk áldozatául esett, de a leírásod pont ugyanaz volt, mint az enyém :) Az általad írt bor nekem is kevés lett volna, de erre pont emlékeztem, hogy 1 kg húshoz közel egy üvegre van szükség, így lett finom és bőséges szaftja. Szerintem fontos kiemelni, hogy csak jó minőségű húsból, és főleg jó borral készíthető, egy dankó félével szigorúan tilos nekilátni! Száraz, testes vörösbor kell hozzá, hiszen a bor mindent átjár ebben az ételben. Köszi a receptet :)

exCat
exCat p, 2014-10-24 16:41

Ma elkészítettem. Design-ra nem lett olyan szép, mint itt a fotón és picit sok is lett a só - nem számoltam bele a szalonna és az alaplé sósságát - de ettől eltekintve pazar! Mondjuk én tettem bele egy "kis" erős paprikát is, mert én minden ilyen húsételt csípősen szeretek, de ez már csak hab a tortán.

Legközelebb, majd odafigyelek a só mennyiségére és akkor minden rendben lesz. :)

(Azt mondjuk én nem mondanám hogy nincs vele meló, de nem bántam meg a ráfordított időt!)

Köszönöm a receptet!

libaláb
libaláb szo, 2014-10-04 22:24

Szeretem ezt az ételt, alig van vele munka, aztán kiteszem az asztalra elgyötört arccal, panaszkodva, hogy 3 órán át főztem a kedvükért :D végül mindenki élvezettel eszi és nem győzi dicsérni hogy micsoda különlegesség, és pihenjek csak le, majd ők elmosogatnak... Hálás köszönet ezért a receptért.

rozsa1958
rozsa1958 h, 2014-06-16 10:22

Én bográcsban készítettem el több hagymával és nem szórtam rá lisztet.Isteni finom lett,mindenki megnyalta a tíz újját utána,és kitunkolták a tányért is.Máskor is el fogom készítemi.

merlegel
merlegel sze, 2014-07-16 11:58

Érdekelne ez a bográcsos elkészítés! Az elősütést is bográcsban csináltad? Mennyi ideig főzted, nem éget meg? Lefedés nélkül is megpuhult teljesen a hús?

rozsa1958
rozsa1958 sze, 2014-07-16 17:05

lesütöttem a kockára vágott szalonnát a 3 fej apróra vágott hagymával,azután tettem rá a húst,azzal tovább pirítottam amikor a levét elfőtte tettem rá pirospaprikát ,és a többi fűszert,fölengedtem kevés vízzel és borral,lassú tüzön kb 2 órát főztem.Azután tettem bele a gombát meg a répát.Többször meg kevertem és az elfőtt levet pótoltam menet közben.Nagyon finom sűrű szaftja lett.Azt hiszem hamarosan újra elkésztítem.

Majam
Majam / Majam sze, 2014-05-28 17:45

Kicsit macerásnak tűnt elkészíteni. Elővettem a cserépedényem, meg egy darab marha lábszárat és hozzáfogtam. Le voltam nyűgözve. Csodás ízvilág a végeredmény kb. 3,5 óra sütés után. Köszönöm!

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria p, 2014-05-09 13:45

Elnézést az előbb elfelejtettem,hogy a krumplit a reszelő tüskés részén kell lereszelni és akkor nem lesz szála, szépen szétomlik.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria p, 2014-05-09 13:15

Kedves Ízhuszár!
Már több mint 5o éve főzök. Úgy tanultam én is, hogy a pörköltre rá kell pirítani a lisztet, de idővel másképp oldottam meg a jó sűrű szaft létrehozását.
A liszt helyett, mikor már kész a mű, mennyiségtől függően 1 tojás nagyságú krumplit reszelek bele, 2-3 jó nagy hagymát apróra vágom a zöldségaprítóban, ebből aztán együttvéve lesz bizony sűrű szaft.
A többi nagyon jó, részemről is. Sok pörkölthöz nagyobb krumpli.

monami88
monami88 / monami88 h, 2014-04-28 20:19

Kedves ízHUSZÁR!

Vasárnapi ebédnek megcsináltam ezt a remek, ám macerás receptet! Óriási sikert aratott a családban, sőt mindenki kétszer evett volna, ha lett volna még....:) de nagyon hamar elfogyott:)
Az egyetlen baki a dologban az volt, hogy a marhahúsnak nem volt elég az elősütés, illetve az utána következő 3 óra 150 fokon, egyáltalán nem puhult meg (lehet öreg volt a marha) :(.
Ekkor egy lábasban folytattam tovább a főzést, ami közepes lángon még 4-5 órán keresztül zajlott, és elkészült a remekmű :)
Köszönöm a receptet!

Kattis
Kattis sze, 2014-02-19 22:20

Kedves Izhuszár, jó magam 25 éve fôzök Julia Child könyvébôl. A Boeuf Bourgignon nekem is az egyik kedvencem, de mit keres benne a citromlé?

Kattis
Kattis cs, 2015-01-08 22:28

Sajnos nem tudok róla, hogy magyarul megjelent volna. Az eredeti könyvet meg lehet kapni Budapesten papírkötésben, nem is drága. Hátránya, hogy minden amerikai mércével (uncia, font, csésze, stb.) van megadva. Mindent át kell számolgatni - a neten van konvertálós táblázat. De ha elég gyakran akarsz Julia Childdal főzni, elég hamar átszoksz. És tényleg nincs benne citrom, ízhuszár meg nem is válaszolt. Üdv

Koni08
Koni08 cs, 2015-01-08 23:30

Szia, koszonom, meg fogom nezni, itt elek Pesten, ugyh valamelyik konyvesboltban csak talalok! Vagy esetleg angol nyelvuben! Ma kellett volna elkeszetsem ezt az etelt, de hulye chillis babot keszitek fozom a babot mar ket oraja...:)

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid cs, 2015-01-08 22:48

Kedves Kattis,

Elnézést, korábban nem figyeltem fel a kérdésre. Igazad van, valóban nincs benne citrom, azonban én mindig így szoktam vajban párolni a gombát, ezért csináltam jelen esetben is így. Szerintem nagyon finom plusz ízt ad neki, pontosabban még jobban kiemeli a gomba zamatát.

ízHUSZÁR

vadgesztenye
vadgesztenye p, 2014-02-14 16:34

Többször láttam a TV-ben ilyen módon sütött-főzött húsokat, magasabb nehéz vaslábosba készíteni. Vaslábasom van ,most már van recept is.Köszönet érte!

Gombócka
Gombócka v, 2014-01-12 12:07

Köszi a receptet, igaz elég babrás, de megéri végig csinálni mert az íze kárpótol érte :) Minden egyes falat egy csipetnyi mennyország!

villers
villers szo, 2013-12-28 17:07

Köszi, én is, de a köret hozzávalóit vagy külön, vagy egyáltalán nem szokták, de akkor OK :)

Bejjababy
SzekerBea / Bejjababy k, 2013-12-24 14:32

ISTENI :) egyszerűen csak megelégedett hmmmmm és ááááá-k hagyják el az ember torkát miközben ezt e fenséges eledelt eszi. A filmet én is már többször láttam, és tervbe volt véve az elkészítése, de mindig csak tologattam.
Ma elkészítettem, egy plusz karácsonyi fogásnak, mert épp a sütő nem kellett másnak. Már az illat ami a házat belengte, az valami ínycsiklandozó volt.
Ebédre ezt tálaltam a családnak. Mai divatos szóval mindenkinek nagyon "átjött".
Nagyon szépen köszönöm a receptet és mindenkit bátorítok az elkészítésére.
Áldott karácsonyi ünnepeket! :)

578