A legfinomabb lecsó?

Örök kérdés és állandó vitatéma. Nem is vállalkozom arra, hogy ítéletet hozzak ez ügyben, csupán az én személyes kedvencemet mutatom meg!

Lecsó mint hungarikum

Sokan azt gondolják, hogy a lecsó a magyar konyha egyik ékessége, azonban ez az állítás nem igaz. Maga a lecsó elnevezés az 1930-as években keletkezett, ugyanis ekkor említik először ezen a néven több szakácskönyvben is. Azóta több környező országi is átvette ezt a szót (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo), amely elsősorban a hatvanas évek konzervexportjának köszönhető. De tulajdonképpen mi rejlik a betűk mögött? A lecsó gyakorlatilag nem más, mint egy paradicsom-paprika pörkölt. Négy alapeleme van: valamilyen zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom. Hogy ezen kívül mi, mennyi és hogyan kerül bele, na abban már nincsen konszenzus. Vannak a klasszikus változatok: tojásos, a lecsókolbászos vagy a rizzsel, illetve galuskával tálalt verzió. Vegetáriánus vagy húsimádó, tökös lecsó, cukkinis lecsó. Csípős legyen-e vagy sem? Meg kell-e hámozni a zöldségeket vagy nem? A paprika kerüljön bele előbb vagy a paradicsom? Milyen arányban teszünk bele zöldségeket? És még napestig folytathatnánk a sort.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre! >>

Gyuvecs, peperonata, piperade, ratatouille

Nem lenne szép dolog tőlünk, ha ezt a zöldségragut vagy zöldségpörköltet (ahogy tetszik) kisajátítanánk magunknak és nemzeti eledelnek kiáltanánk ki. Nem is tehetjük, mert annyi testvére és közeli rokona van, hogy ember legyen a talpán, aki összeállítja a családfát és megmondja, melyikük a legidősebb, hogy honnan ered a történet. Nem kell túl messzire tekinteni, hogy megtaláljuk a mi lecsónk hasonló változatait. A balkáni térségben máris ismerőst köszöthetünk, a gyuvecs személyében. Ez nem más, mint egy lecsós rizs. A klasszikus hozzávalókon kívül gyakran kerül hozzá zöldborsó, zöldbab vagy padlizsán. Külön érdekessége, hogy cserépedényben, rétegesen lerakva készítik el és nem ritka, hogy kerül bele valamilyen hús is.

A baszk étlapokon piperade néven találjuk meg az ő zöldségragujukat. Azonban ne lepődjünk meg, ha a lecsó egy tojásrántottán tálalva érkezik meg asztalunkhoz, a tetején sonkadarabokkal. Az olasz peperonata olívaolajjal vagy olívaolajjal és vajjal készül. Kerül bele színes kaliforniai paprika, zeller, fokhagyma és az elengedhetetlen olívaolaj. A franciákról se feledkezzünk meg és az ő ratatouille ételükről. Az azonos nevű rajzfilmnek köszönhetően ezt ma már sokan ismerik és meglehetősen népszerűvé is vált. Többek között mi egy saját recept alapján elkészített ratatouille-jal neveztünk az etyeki lecsófőző versenyre. Ennek a receptjét osztom most meg veletek.

Így készül a legfinomabb lecsó! >>

Fejezd be a mondatot: A tökéletes lecsó titka a...

Hozzászólásban írd meg nekünk, szerinted hogyan készül a legfinomabb lecsó!

Ez én kedvenc lecsó(i)m

Ha magyaros változatról van szó, akkor nálam alapkövetelmény a házi mangalicakolbász, a mangalicazsír és szigorúan csak a paprika után mehet bele a meghámozott paradicsom. Ha más népek fogásai közül kell választanom, akkor az én szívem a franciákhoz húz. Persze ahogy a mi lecsónknak, úgy az összes többi változatnak sincsen egy, mindenki által elfogadottnak tekintett alapreceptje. A ratatouille-okkal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, de abban mindenki egyetért, hogy a hagyma-paprika-paradicsom kombináción túl a cukkini és a padlizsán is kulcsfontosságú eleme.

A ratatouille receptjét itt tudod elmenteni! >>

A jó ratatouille titka, hogy nem szabad szétfőzni a zöldségeket! Az elkészült ételben éreznünk kell a textúrákat, minden egyes zöldség ízét külön, mindezt úgy, hogy közben mégis harmonikus legyen. A technika nálam a következő: a paprikát megsütöm, meghámozom; a cukkinit és a padlizsánt is külön lepirítom; a paradicsomokat meghámozom; levendulával, rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem. Nálam ez a tökéletes ratatouille receptje. Az első falat után garantáltan a provence-i nyár kellős közepén találjuk magunkat, már csak egy jó bort kell hozzá kerítenünk!

Még több lecsó receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

Filamér
Filamér v, 2013-07-21 10:40

Az én lecsóm (a tökéletes lecsó topicból ide is áthozva :-)
1. tökéletes alapanyag (kőkemény, nem lottyadt) lehetőleg bogyiszlói paprika
2. sohasem szabad szétfőzni, roppanós kell maradjon
3. a lecsó paprikából készül és nem paradicsomból! A paradicsom csak ízesítő, mindig a héja nélkül kerüljön bele, 1 kg paprikához 1, maximum 2 db dukál.
4. csak a lusta háziasszony vágja karikára a paprikát! a rendes, odafigyelős, a lelket is beletevős lecsóban a paprika kis kockákra, vagy rombuszokra van vágva.
5. a jó lecsó nem olajon, pláne nem vajon, még plánébb nem olívaolajon készül, hanem jó kis disznózsíron. Sosem kerülhet bele - legalábbis nem sülhet-főve vele együtt - sem szalonna, sem kolbász, ezeket tálaláskor lehet csak kínálni külön.
6. A hagymát nem főzni, hanem dinsztelni kell, szép világosbarnára, aztán kerülhet bele a paprika, majd a pirospaprika. Víz csak egészen minimális mennyiségben, vagy még annyi se....
7. és a titok, amitől igazán fenségessé válik: a főzés legvégén, egyetlen kiskanálnyi porcukor kerüljön bele elkeverésre.
Nos, szerintem ilyen a tökéletes lecsó, de hát ahány ház, annyi házmester...

Koszider
koszider / Koszider k, 2013-07-16 21:40

Az én lecsómnak a sorrendje a fontos: 1. szalonnát pirít 2. hagymát dinsztel 3. pirospaprikával megszór 4. most tesz rá a meghámozott!! paradicsomkockákat és fedő alatt péppé szétfőz 5. a paradicsomos szottyba szeletekre vágott paprika kerül, amit roppanósra párol. Itt vagy megesz vagy tojás rá és úgy esz meg. Esetleg tojás helyett némi tejföl - így is jó ám!
Így a paprika héja nem pöndörödik fel, amit gyűlölök egyébként, ahogy a paradicsom pöndörjét is. Ez sűrű szotykos, füstös ízű, egyedül a paprika ismerhető fel benne - de királyság. Na, holnap meg is csinálom.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria h, 2013-07-15 18:16

Igazi jó lecsót az anyósomtól tanultam meg elkészíteni. Hagymát dinsztelek, rá egy kis őrölt pirospaprikát, arra a karikára vágott paprikát rá egy kis sót és fedőt. Amikor a paprika összeesik,
akkor szeletelem rá a paradicsomot. A héját nem húzom le, mert abban van a nap íze, mikor már majdnem kész akkor rakok bele házi kolbászt, de van amikor sült szalonnát, és annak a zsírjában készítem el. Közben utána sózok, borsozok, és oregánót teszek hozzá.Nálunk mindenki szereti az oregánó aromáját.
Ha könnyű vacsorára készítem, akkor egy harmad résznyi cukkini is kerül hozzá.

feliciaalmas
Felicia / feliciaalmas v, 2013-07-14 17:04

Algeriaban es Tuneziaban chakchouka-nak hivjak es buggyantott tojassal keszul. Amikor ezt kimondjak epp ugy hangzik mint a magyar csicsoka szo, igy rendesen meglepodtem, amikor a ferjem egyszer kozolte velem, hogy megy elkeszit egy csicsokat es visszatert egy tal lecsoval, amiben epp csak csicsoka nem volt :D!