5 város 5 gasztronegyede, ahova most repjegy nélkül elviszünk

Megmutatjuk, hogy mely városban melyik környékeken érdemes falatozni, kis vendéglőkbe betérni, utcai szendvicsárust keresni, vagy kiskocsmában vacsorázni. A célállomások ezúttal: Lisszabon, Berlin, Koppenhága, Madrid és Firenze.

Nézni, látni, megélni, megenni. Ha egy idegen országba, városba érkezünk, a kultúra magunkba szívásának szerves része a helyi gasztronómia feltérképezése is. Hálás feladat a nemzeti ételek, esetleg városi specialitások megkóstolása, sokunknak okoz örömet, és jelent sokkal többet, mint a puszta fiziológiai szükségletek kielégítése. Most az örök gasztrofellegvárak helyett (mint például Lyon vagy San Sebastian) más városok legnyüzsgőbb, éttermekkel jócskán megszórt környékeit mutatjuk be, konkrét helyek ajánlásával, ahol a nemzeti ételeken kívül más klassz tematika közül is választhatunk.

Lisszabon: Bairro Alto

Itt az év 300 napja ragyogó, napsugarakkal melegített, a portugál főváros az év minden szakaszában klassz úti cél. Nem csak izgalmas épített öröksége: a színes csempékkel kirakott házak, a régi villamosok, a meredek utcák és a fadó bárok miatt olyan egyedi, hanem változatos kulináriája miatt is.

Lisszaboni csodák / Fotó: A Cevicheria

A portugál konyha messze nem merül ki a pastel de natánál és a bacalhau-nál, ráadásul Lisszabon egyik kedvenc negyede, a Bairro Alto elhozza nekünk az autentikus és a térségi mellett a nemzetközi bisztrókonyhát, a petiscos-okkal (a portugál tapas) támogatott bárokat, a kifejezett haléttermeket is.

Étteremtippek: A Cevicheria, Tantura, Versículo d’O Faia

Berlin: Neukölln

Nehéz kiemelni egyetlen éttermekkel, bárokkal, bisztrókkal megszórt környéket, mivel Berlin az elmúlt tíz-tizenöt évben komoly gasztroforradalmat hirdetett. A német főváros, melyről egykori főpolgármestere azt mondta, hogy „szegény, de szexi”, tényleg egy külön kis kozmosz, élénk kulturális élettel, sok fiatallal és érinthető történelemmel.

Berlini hangulat / Fotó: Lavanderia Vecchia

Neukölln negyed nemcsak döneres helyeket és menő sörözőket, bárokat üdvözölhet, de éttermek terén is jól el van eresztve. Erőssége a világ ízeiben rejlik, hiszen a „híres német konyháról” beszélni azért enyhe túlzás lenne. De a Berlinbe gyűlt világpolgárok fantasztikus alkotóközösségeket hoztak létre, a gasztronómia területén is.

Étteremtippek: Geist im Glas, Lavanderia Vecchia, Eins44

Koppenhága: Nørrebro

A dán kulinária központja Koppenhága, ami leginkább az olyan csúcséttermektől hangos, mint a Noma, a Geranium és az Alchemist. A haute cuisine mellett azonban nagyon sokszínű és szerteágazó, ínyenc színtér lett a város, a kambodzsai konyhától egészen a dán smørrebrød specialitásokig.

Koppenhága / Fotó: Hooked

Nørrebro negyed kreativitásáról és életszeretetéről híres, de bárjai és éttermei miatt sem kell szégyenkeznie.

A TimeOut a világ legmenőbb kerületének választotta (ez az a lista, melyen a budapesti XI. kerület is szerepel), ami óriási megtiszteltetés. Biciklizni, nézelődni, koccintani és enni is felemelő errefele.

Étteremtippek: Baest, Tigermom, Hooked

Madrid: Malasaña

Folyamatosan változó, fiatalos és kedves városrész Madridban, ami telis-tele van galériákkal, kreatív közösségi terekkel, jófej kávézókkal és persze régi stílusú és újhullámos tapas bárokkal, borozóba oltott bisztrócskákkal.

Mi betérnénk ide, az biztos / Fotó: Bodega de la Ardosa

Kezdődhet itt a reggel, de végződhet az éjszaka is, ugyanolyan népszerű a churros, mint a paella vagy a madridi pacal, esetleg a burgonyás tortilla. Malasaña negyedben a művészek mellett sok diák lakik, ezért hiába felkapott környék, nyomott árakon is tapasozhatunk és a borért, sangriáért sem kell vagyonokat fizetni.

Étteremtippek: Bodega de la Ardosa, Pez Tortilla, Casa Julio

Firenze: Santa Croce

Központibb helyet nem is kell keresni a csodás Firenzében: a Santa Croce kerület építészetileg, hangulatban és ételkínálatban is fontos környék. Itt található a Cattedrale di Santa Maria del Fiore, a toszkán főváros egyik szimbóluma is.

Dolcevita-érzés / Fotó: Antica Macelleria Falorni

A ‘70-es évek óta Santa Crocéban üzemel a Trattoria Cibréo, ami már igazi intézménnyé nőtte ki magát, de a város összesen nyolc Michelin-csillagos éttermet számlál. A csúcsgasztronómia tehát piacképes errefelé, de a romantikus és jóval egyszerűbb, de isteni ízeket garantáló trattoriák is megállják a helyüket.

Étteremtippek: Antica Macelleria Falorni, Trattoria Cibréo

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ízek, éttermek és élmények még több cikkben:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek