Reszelt főtt burgonyától lesz krémes a krumplis tészta – Németh Tamás séftippjei

Van egyszerűbb étel a krumplis tésztánál? Ha azt gondoltad, hogy valahol a vajas kenyér és a rántotta után következik ez az egyszerű népi étel, mutatunk néhány séftrükköt, hogy egy unalmas, száraz tészta-krumpli étel helyett egy istenien krémes fogás kerüljön az asztalra. Témánkhoz egy balatoni séf, Németh Tamás, „A Füstbenjáró" segítségét kértük.

Németh Tamás séf jól ismert a hazai szakmában. Szakácsként soha nem a fancy éttermek világa vonzotta, egyéni stílusát a szabadban sütés, a grill és BBQ határozza meg – nyomatékos kiállással a magyar konyha ízei mellett. Emberünk egyébként sem riad meg, ha véleményformálásról van szó, és a megosztó témákban is szívesen hallatja a hangját. Tamás színes(-szagos) ételfotói között rendszeresen megjelennek posztjai, amelyben a magyar konyha rangra emelése a téma, a balatoni csárdák és vendéglátóhelyek kínálatáról nemrég ezt a kritikát fogalmazta meg:

...a magukat autentikus magyarosnak valló helyek étlapjai tömve grillezett lazaccal, pizzával, hamburgerrel, nem beszélve arról, hogy eszetlenül használják hívószónak a barbecue-t, a sous vide-ot, a fermentálást, a glasszírozást vagy más hangzatos szavakat.

Németh Tamás konyháján épp olyan megbecsült a pásztortarhonya, a lecsó, a brassói, a krumplis és a grízes tészta, mint a napokon át füstben sült BBQ-őrületek.

Németh Tamás séf / via Németh Tamás

Ő maga jelenleg a déli parton egy úgynevezett klubétterem, a Full-Gas motorszalon éttermének séfje, amit nemcsak a szalon vendégei, hanem bárki betérő vendég is látogathat. A balatonboglári helyszín nagy kertje ideális „A Füstbenjáró" énjének kibontakozására is, itt a szabadban süthet, grillezhet és BBQ-zhat is a séf.

Jellemző rá az is, hogy nála a krumplis tészta nem főétel, hanem köret. A legtöbbünknél mégiscsak magában kerül ez az étel az asztalra, savanyúság kíséretében, nem igaz? Nála masszív BBQ sült köreteként, klasszikus pecsenyehús mellett vagy olyan formációkban jelenik meg az étlapon, mint a „szürkeharcsa vajban, kolbászmorzsával megszórt krumplis tésztával".

Készül az alap, és megy rá a reszelt főtt burgonya / via: Németh Tamás

Vajon hogy készül a tökéletes krumplis tészta egy BBQ-séf szerint?

Németh Tamást kérdeztük, hogy mitől lehet a krumplis tészta nemcsak jó, hanem vadító kedvenc. Nála a krumplis tészta sem megúszós, hanem önmagában is aromás, a nagy trükkje pedig a krumpli maga. Mindannyian kóstoltunk már olyan krumplis tésztát, amiben a tésztakockák mellett nagy krumplidarabok ácsingóztak, és igazából nem értek össze az ízek. Erre mutatunk most pofonegyszerű, de remekül működő megoldást!

A séf tippjei:

Zsír, hagyma, fűszerek

  • Ma már a legtöbben olajon indítják ezt az ételt, de ahogy Tamás mondja: „Nekem szalonna volt a jelem az oviban". Nála tehát állati zsiradékon, három jó evőkanál kacsazsíron indul ez a recept.
  • Fél kiló krumplihoz és fél kiló tésztához általában egy fej vöröshagymát írnak a receptek. Tamás nem aprózza el, két nagy fej vöröshagymát vág egészen apróra, ez megy a zsírra.
  • Ő a zsíron finoman pirítja a hagymát, odafigyelve, kevergetés mellett, hogy ne égesse oda. Gyakorlatilag egy pörköltalappal indítunk tehát.
  • Az ízekhez sokat hozzáad a balatonőszödi Winkler Családi Gazdaság füstölt paprikájával turbózza ezt az ételt, ami mélységet ad az ízeknek.
  • A fűszerezés: só, fehérbors, őrölt kömény, egy-két babérlevél.
  • Az ízvilág nem lehet teljes egy húsos tv-paprika és egy szép nagy, érett paradicsom nélkül. Tamás konyhájában nem csak egyben, rádobja a hagymára, hanem apróra vágja, így a főzés során szinte beleolvad az ételbe.
Krumplis tészta és pecsenye / via: Németh Tamás

A krumpli és a tészta:

  • A legnagyobb trükkje a krumpli, amit a séf belereszel az ételbe. A krumpliszemeket egyben előfőzi, ha már nem forró, meghámozza. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán belereszeli az ételbe. Így lesz a végén igazán gazdag, krémes a tészta!
  • Régebben ő maga gyúrta ki a tésztát, aztán rátalált egy közeli kisüzem lebbencstésztájára, amivel tökéletesen elégedett. A száraztésztát főzés előtt kézzel összetöri. Így nem szabályos kockákat kap, de ez nem probléma ennél az ételnél. Külön főzővízben kifőzi a tésztát, és szintén egy szakácstrükk, hogy a frissen főtt, leszűrt tésztát nem öblíti le, hanem a keményítőtartalmú kis főzővízzel a tészta felületén megy a hagymás alapra. Így teltebb lesz, és jobban ragad majd.
  • Az összes hozzávalót még összepirítjuk, vigyázva, hogy ne száradjon ki! Ha túl száraznak ítélnénk, egy kicsi főzővizet meríthetünk rá.

A mi receptjeinkből:

Főételként és extra köretként is tálalhatjuk, jó étvágyat!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Németh Tamás

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További profi séftippek itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...