Nem hiszed el, mit fogunk falatozni a jövőben!

Julia Schwarz designer egy egészen különleges alapanyaggal dolgozva fejlesztett ki egy csomó ételt, amelyek szerinte segítenek megoldani a jövő élelmezési gondjait.    

Julia Schwarz, a bécsi Alkalmazott Művészeti Egyetem ( "Angewandte") hallgatója egy szokatlan alapanyaggal dolgozva fejlesztett ki ehető termékeket. Az Unseen Edible névre hallgató projekt főszereplői a zuzmók.

A zuzmók különleges, hibrid lények: egysejtű, fonalas kék- vagy zöldmoszatok és tömlősgombák együttéléséből, szimbiózisából alakultak ki ezek a szervezetek. A legszélsőségesebb éghajlati viszonyok között is életben tudnak maradni.

A Bécsi Design Hét alkalmával meg lehetett kóstolni zuzmóból készült vajat, kenyeret, pestót, granolát, mustárt gabonapelyhet és tésztát is. A designer szerint a zuzmó azért kiváló alapanyag, mert nagyon ellenálló élőlényről van szó, ami a legszélsőségesebb körülmények között is megél - éppen ezért a jövő táplálkozásában komoly szerepe lehet.

"Az algák és a rovarok mellett a zuzmók is fontos táplálékforrásként funkcionálhatnak a jövőben" - mondta Schwarz.

A tervező utánajárt annak is, hogy a változatos tápanyagtartalmú zuzmók éhínségek idején már szolgáltak emberi táplálékul. Szerinte az ezt fogyasztó emberek nem csupán életben maradtak, hanem a semmilyen hiánytünetet sem produkáltak. Ez alátámasztja azt, hogy ezek az élőlények hasznos táplálékforrásként funkcionálhatnak.

A Bécsi Design Héten bemutatott ételek mellett egy filmet is levetített a tervező, amiben bemutatott egy olyan világot, ahol a zuzmó mindennapi táplálékul szolgálhat. Schwarz kifejlesztett olyan eszközöket is, amelyek hasznosak lehetnek a zuzmó termesztése-"szüretelése" során is.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Van valami, amivel kapcsolatban tényleg segít az alkohol?

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek