Négy sajttal rakott padlizsán

A padlizsánszezon még mindig tart - és ha van pár sajtunk otthon, egy egyszerű, gyors, de nagyon finom egytálételt dobhatunk össze belőle, még mindig a nyár ízeiben!

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje az Ikrek volt - tudjátok, az a bugyuta, kilencvenes évek amerikai limonádéja, mikor Danny DeVito és Arnold Schwarzenegger ikerpárt játszanak, akik egy genetikai kísérletnek köszönhetően teljesen különböznek egymástól. Van benne egy rész, amikor Danny DeVito vacsorát készít Schwarzeneggernek - jobban mondva egy adag mirelit kaját mikróz meg neki, és mindjárt be is avatja a kilencvenes évek elejének amerikai szakácsművészetébe: a félkész rakott padlizsán titka, hogy parmezánt kell rá szórni.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

A mondat a kilencvenes évek másik nagy konyhai jelenetére emlékeztet: mikor Lenke néni Sümeghyt tanítja, hogyan kell zöldbabfőzeléket főzni: üveges babból, szárított oregánóval, lisztes joghurttal, meg persze egy jó virslivel. Nem hiszem, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik, látatlanba megmondom, hogy az amerikai parmezán sem volt jobb egy fokkal sem, mint a gazdagréti főzelék, csak hát mások voltak a piaci viszonyok, na.

De hogy a lényegre térjek: mikor először láttam a filmet, olyan hévvel kezdtem el kívánni a sajtos padlizsánt, mint pralinéval lövöldöztek volna a vásznon. Ami már csak azért is fura, mert hét éves koromban a padlizsánt is és a parmezánt is szívből utáltam. Éreztem is, hogy ha megkérném anyámat, hogy esetleg csinálhatna egy ilyet, kitérne a hitéből, úgyhogy nem is próbálkoztam a sokkolásával.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

Na, hát pont az ilyen esetek miatt célszerű felnőni és megtanulni főzni. Többek között. Be kell valljam, hogy azóta sem készítettem el sajtos rakott padlizsánt, aminek a tetejét parmezánnal szórtam volna meg. De ennek is eljött az ideje - nem kellett hozzá más, csak pár megmaradt sajtvég az előző heti főzésekből, és a padlizsán, amiből túlvásároltam magam a ricottatekercsek készítésekor. Meg egy kis paradicsomszósz - bár a filmen nem látszik, hogy van benne vagy nincs, én úgy gondoltam, ártani nem fog.

A négysajtos rakott padlizsán receptjét itt találod

Nem fogok itt nektek sznoboskodni, ha másfajta sajt van otthon, az sem baj, biztos úgy is nagyon jó lesz - de azért arra figyeljetek, hogy a tetejére kerüljön valamilyen parmezán jellegű sajt. Danny DeVito is megmondta, hogy a sajtos padlizsán titka a tetejére szórt extra parmezánban rejlik!

Címlapról ajánljuk

5 közel-keleti fogás, ami nem hiányozhat a régió húsvéti lakomájából

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, de emellett nem tudunk megfeledkezni a vele járó fantasztikusabbnál fantasztikusabb fogásokról, így például a főtt sonkáról és a kalácsról sem. Hasonlóképpen a Közel-Kelet lakói is tűkön ülve várják minden évben, hogy elérkezzen a nagy húsvéti lakoma napja. De vajon ők milyen fogásokkal ünnepelnek? Mi most csokorba szedtük a legnépszerűbb fogásokat!

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.