Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nébih-rajtaütés: 15 ál-őstermelő igazolványát vonták be a budapesti piacos razzián

110 figyelmeztetés, összesen 2,5 millió forint értékű bírság, 15 őstermelői igazolvány bevonása – ez a mérleg.  

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei – írja a Nébih portálja.

A 16 legnagyobb budapesti piacon, 271 forgalmazónál – 171 kereskedőnél, valamint 100 őstermelőnél – vizsgálták a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását a Nébih szakemberei. Az ellenőrök tapasztalatai szerint jellemző, hogy a piacokon egy kereskedőnek több standja is van, általában kettő-három, de volt példa öt külön standra is.

Általános problémaként említhető a kötelező jelölések (például a származási ország, a minőségi osztály, a fajta stb.) hiányos feltüntetése.

Jellemző továbbá, hogy ugyan a magyar áruknál kiírják a származást, akár még a termőtájat is (pl. szentesi paprika), azonban az import termékek esetében már elmarad a kötelező tájékoztatás.

Az eredmény:

A piacellenőrzések során a kisebb hibákért 110 esetben figyelmeztetést, a súlyosabb esetek miatt 20 alkalommal bírságot szabtak ki a szakemberek, utóbbit összesen 2,5 millió forint értékben.

15 termelőnél az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a Nébih.

 

Ál-őstermelők

Az ellenőrzéssorozat másik kiemelt területe az ál-őstermelők kiszűrése volt. Az őstermelők átláthatóságát nagyban nehezíti, hogy a termelői standokon sokszor kereskedők is árulhatnak, így nehéz megkülönböztetni, hogy ki a valódi termelő. Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom. A Nébih ellenőrzésekor kiderült, hogy sok termelő valójában egyáltalán nem termel, vagy csak részben termel és kínálatát – választékbővítés céljából – vásárolt termékekkel egészíti ki.

A szakemberek 15 termelő esetében kezdeményezték az őstermelői igazolvány bevonását.

Az akció tapasztalatai alapján elmondható még, hogy a piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek. A nyitvatartás azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető a piacok kínálata.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!