Ne tarts papagájt a konyhában, veszélyes!

El a papagájokkal a konyhából! A túlhevült teflonedények károsak lehetnek kedvenc állatkáink egészségére.

Nemrég kaptam ajándékba egy teflon serpenyőt, aminek a használati utasítását átböngészve egy számomra meglepő felhívást fedeztem fel. A lényege az volt, hogy a tapadásmentes bevonatból olyan gázok szabadulhatnak fel, amelyek a kistestű madarakra veszélyt jelentenek, ezért ne tartsunk papagájt és más díszmadarakat a konyhában.

Noha körülbelül 15 éve használok rendszeresen teflon bevonatú konyhai eszközöket, még sosem hallottam erről a jelenségről, így utánanéztem.

Kiderült, hogy amit a köznyelv egyszerűen teflonként ismer, az egy levédett márkanévből eredő szó, és kémiai nevén politetrafluoretilénnek (PTFE) hívják. Ez a műanyag polimer szenet és fluort tartalmaz. Egy nagyon sokoldalúan felhasználható anyag - mivel síkos felszínt képez, nem tapad meg rajta például az étel a sütés/főzés során, további előnyös tulajdonsága pedig, hogy nem lép reakcióba a vele kapcsolatba kerülő élelmiszerekkel, és a tisztítószerek sem oldanak ki belőle semmit.

Teflon bevonattal leggyakrabban a serpenyők, tepsik kapcsán találkozunk, de nem árt tudni, hogy a gofri-, szendvics- és kenyérsütő gépek, a különféle grillezők, a hősugárzók és a villanyégők is lehetnek teflon bevonatúak. Ezek pedig mind hőt termelnek működésük során, tehát túlhevüléskor potenciális veszélyt jelentenek tollas barátainkra.

Spenótos serpenyős csirke recept

És hogy emberre veszélyes-e? Az egyik legismertebb gyártó honlapján az olvasható, hogy „a fogyasztók számára csak akkor jelentenének esetlegesen veszélyt, ha egy időben melegítenének fel 36 edényt 400 Celsius fokra. Mivel a háztartások konyháiban az edények legfeljebb kb. 300 Celsius fokra melegíthetőek fel, nincsen veszélye a véletlen túlmelegítésnek."

Ők azt tanácsolják, hogy közepes fokozaton (kb. 190 Celsius fokon) készítsük el az ételeinket, tehát ne hevítsük túl a teflonbevonatú edényeket, hiszen ez az étel ízvilágát és vitamintartalmát is károsítja, illetve az edény élettartama is lerövidül.

Lazac thai módra

A recept alapját Gordon Ramsey  receptje képezi, én a hozzávalókon változtattam kicsit. Gordon vörös tengeri sügért használ, tapasztalatból mondhatom, lazaccal is kitűnőnek bizonyult. ...

Banános villám palacsinta

Egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Ebben a receptben a fő mértékegység a bögre, mert a liszt és a tej mennyiségét ugyanabban a bögrében kell kimérni, és ízesíteni végtelen ...

Tehát a történet konklúziója: kerüljük a tapadásmentes bevonatú konyhai eszközök/égők túlhevítését, mivel olyan színtelen, szagtalan gázok keletkezhetnek, amelyeket mi, emberek nem érzékelünk, viszont a nagyon érzékeny légzőszervrendszerrel bíró papagájok és más díszmadarak életét akár ki is olthatják.

Érdekesség, hogy régen, amikor még nem voltak a levegő minőségét ellenőrző műszerek, a bányákban kalitkába zárt kanári madarakat tartottak. Mivel ezek a kis madarak érzékenyen reagálnak a veszélyes gázokra, előre jelezték a bajt. Ha a kanári éneke abbamaradt, mert a madár elpusztult, a bányában dolgozók azonnal elhagyták a területet, mert tudták, hogy veszélyes gázok szabadultak fel.

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...