Ezzel a módszerrel lesz az élettelen és vizenyős sült karfiolból ropogós harapnivaló

Napi Tippünkben eláruljuk, mi az a három hozzávaló, amitől az élettelen és vizenyős sült karfiolból ropogós harapnivaló lesz!

A sült karfiol elkészítése pofonegyszerű, de magas víztartalma miatt nehéz elérni az igazán ropogós állagot. Itt jön a képbe az egyszerű lépéssorrend, az úgynevezett száraz-nedves-száraz módszer. A kukoricakeményítő, fehérje és panko kombinációja egy vékony héjat képez a karfiolon, amely gyorsan megszárad és magába zárja a levegőt. Ennek eredményeképpen a sütés révén a szokásos nyirkos karfiol helyett aranybarna és finoman ropogós karfiolt kapsz, ami belül omlósan puha. 

Sült karfiol fekete tányéron joghurtos-kapros szósszal egy márvány asztalon, mellette kék vizespohár és konyharuha
Kukoricakeményítő, tojás és pankomorzsa kell a ropogós sült karfiolhoz

A száraz-nedves-száraz módszer

Kezd a folyamatot azzal, hogy a karfiolt liszt, kukoricakeményítő és fűszerek keverékében megforgatod. Ezután mártsd bele a választott kötőanyagba.

Erre tökéletes a felvert, vagy ha vegán vagy, használhatsz aquafabát vagy egy löttyintésnyi növényi tejet.

 Végül a nedves karfiolt nyomkodd száraz pankomorzsába. Most, hogy a száraz-nedves-száraz sorozat befejeződött, a karfiolt kiterítheted egy tepsire, és mehet rá némi olaj. 

Tipp

Óvatosan helyezd el a rózsákat a tepsin, mert a zsúfoltság csak gőzt eredményez, és "visszacsinál" mindent, amit az imént felépítettél!

Ha 230 Celsius-fokon körülbelül 30 percig sütöd, és közben egyszer megfordítod, a karfiol mély, aranybarna színt kap. Ne felejtsd el sóval megszórni a karfiolt abban a pillanatban, ahogy kiveszed a sütőből, mert így a forró felületbe könnyen megtapad.

Ha tovább spékelnéd a karfiolt

Ha egyszer már sikerült elsajátítanod a nedves-száraz-nedves módszert, szabadon játszhatsz az ízekkel. Ha gazdagabb alapot szeretnél, pácold a karfiolt először íróban, majd panírozd be. Vegán vagy? Csempéssz a kötőanyagba egy teáskanál dijoni mustárt a felfokozott ízért!

Fűszerezheted a panírt füstölt paprikával és cayenne borssal is, vagy citromhéjjal és reszelt parmezánnal a könnyedebb, sósabb falatokért.

Ha játszanál a karfiol ropogósságával, a pankomorzsát kicserélheted bármire, a zúzott kukoricapehelytől kezdve a gluténmentes paníralternatíváig. A liszt és a kukoricakeményítő keverékéhez adhatsz egy csipetnyi sütőport is - a lúgos anyag elősegíti a barnulást, és melegedés közben apró buborékokat hoz létre, ami lazább kérget eredményez.

Bár a panírozás az, ami a karfiolt olyan étellé teszi, ami pillanatokon belül eltűnik, miután az asztalra került, a ropogósságát érdemes egy krémmel párosítani: citromos-tahinis mártással, fokhagymás joghurttal vagy egy gyors salsa verde-vel tálald!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek