Karfiol: színeket a tányérra!

Színesen szebb a világ, és a zöldségek is. Ezt megelőző cikkünkben a színes burgonyákról írtunk, most következzenek szintén színes társaik, a karfiolok!

Tök jó vega finomságok >>

Amikor először találkoztam velük a piacon, kicsit idegenkedtem tőlük. Arra gondoltam, tuti valami génkezelt zöldségről van szó. Nem is éreztem, hogy adjak nekik egy esélyt, de érdekelt, hogy hogyan is születnek.

A burgonya sötét oldala >>

Angliából származnak, és több évtizedes növénynemesítéssel érték el ezt a szivárványszín hatást, amelyet a főzés, illetve sütés során sem veszítenek el. Olvastam egy cikket arról, hogy hogyan reagál lúgos, illetve savas hatásra. Érdekes dolgokat produkált például a borban főzésre. Színe a lilából csodálatos rózsaszínre változik.

Mindennapi köretünket... >>

Ízre nem különböznek hagyományos társaiktól, viszont remek tulajdonságuk, hogy egészségvédő hatásuk van. A narancssárga változatok például sokkal több béta-karotint tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak bőrünkre. A lilákban pedig anthocyanin van, amely a szív- és érrendszeri betegségekre megelőzésére kiváló.

Elfelejtett köretek, térj el a megszokottól! >>

Színeiket tekintve létezik belőlük fehér, sárga lila és zöld. De a zöld színt nem csak növénymutációval érhetik el, gondoljunk csak a pagodakarfiolra! A pagodakarfiol már a 16. században ismert volt, a brokkoli és a karfiol keresztezéséből hozták létre. Húsa lágy, íze pedig kissé a mogyoróra emlékeztet.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek