Egy csepp ebből a filléres fűszerből, és soha többé nem pattog majd az olaj

A fröccsenő olaj nemcsak a konyhát piszkítja össze, de súlyosabb égési sérüléseket is okozhat. Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan kerülhetjük el a bajt!

Mióta megjelentek a forrólevegős sütők, azóta sokkal kevesebb étel készül olajban, de néha nem lehet kikerülni ezt a módszert. Egyrészt azért, mert néhány dolgok sokkal finomabbak bőolajban, még akkor is ha egészségtelenebbek, illetve ha nagyobb vendégsereg érkezik, akkor nincs idő, kettesével hármasával sütni a húst vagy a süteményt.

Fánkok sülnek bő olajban
Egy csepp ebből a filléres fűszerből és soha többé nem pattog majd az olaj

Az olajjal sütéssel azonban van egy kis baj: gyakran ijesztően tud pattogni, kifröccsenni, sisteregni.

Szerencsére van egy nagyon egyszerű tippünk, hogy védheted ezt ki: sóval!

Bizony, egy kis sót kell szórnod a száraz serpenyőbe, mielőtt olajat/zsiradékot öntenél bele, ami majd bevonatot képez az edényen, és megvéd a fröcsögéstől.

Hogyan segít ez?

A fröcsögés valódi oka a gőz, mely akkor keletkezik, amikor a forró olaj és az ételből párolgó víz kölcsönhatásba lép egymással.

A só elnyeli az alapanyagokból származó nedvesség egy részét, ennek köszönhetően kevesebb víz találkozik a forró olajjal, ami így nem fog annyira pattogni.

Forrásunk volt.


Még több tipp itt olvasható:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...