Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

Ha azt hisszük, hogy már minden oldaláról megismertük a fokhagymát, meglepetés vár ránk. Ugyanis van egy olyan része a zöldségnek, amit eddig elhanyagoltunk. A Napi Tipp pedig meg is mutatja, melyik az.

Fokhagyma nélkül kevés ételt tudnánk elképzelni: szinte mindenbe kerül egy-két gerezd ebből az aromás, pikáns zöldségből. Fehér gumói egész évben megtalálhatók a boltokban és a piacokon, mindig ugyanúgy, megszokott formában. Épp ezért alig hihető, hogy létezne a fokhagymának egy olyan része, amit még eddig soha nem láttunk. Pedig így van: a hosszú, zöld hajtás ritkán kerül nyilvánosság elé, pedig isteni íze van, és elképesztően sokszínű felhasználási lehetőségeket nyújt.

Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

A fokhagyma, amit megveszünk, ugye a teljes növény föld alatt növekvő, gumús része, amit a felszín felett egy zöld szár és egy virág követ. Ezt a szárat a termesztők általában le szokták vágni, hogy a gumónak több ereje legyen a növekedésre.

A levágott szár ritkán találja meg az útját a piacokra, az élelmiszerboltokban pedig esélytelen őket megtalálni.

Pedig megannyi lehetőséget rejt ez az elhanyagolt kis szár, ami hasonlóan használható, mint az újhagyma vagy a snidling. Ízben édeskés, csak egy leheletnyi fokhagymaíz érezhető rajta (persze nem olyan intruzív, mint a gerezdeké), frissen szedve zsenge és harsogós.

Felhasználását tekintve több utat is választhatunk:

  • használhatjuk nyersen: salátákban, szendvicsekben, főételek díszítéseként
  • tehetjük pestókba, szendvicskrémekbe, mártogatósokba
  • megpárolva kerülhet főtt ételek alapjába

Ez mind szép és jó, de hogyan juthatunk hozzá?

  • ha magunk termesztünk fokhagymát, levághatjuk a friss hajtást
  • főszezon idején (tavasz vége, nyár eleje) kereshetjük ős- és kistermelőknél, piacokon
  • akár a balkonra is ültethetünk a zöldségből, majd várhatjuk a zöld szár kibújását

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes konyhai ötlet vár:

Címlapról ajánljuk

„Ne higgyük, hogy következmények nélküli egy eszméletlen nagy kajálás” –...

Ha húsvét, akkor családi és baráti összejövetelek, nagy evés-ivások, amikor tányérra kerül a füstölt sonka, a majonézes saláta, mindenféle (tojásos) kence és az illatos kalács. De hogyan érdemes ételintoleranciával ilyenkor az asztalhoz ülni, hogy ne maradjunk ki a jóból? Szabó Adrienn klinikai dietetikussal és fenntartható táplálkozási szakértővel beszélgettünk nehézségekről és lehetőségekről, hogy a húsvét mindenkinek jóízűen teljen.

Nosalty

További cikkek