Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

Ha azt hisszük, hogy már minden oldaláról megismertük a fokhagymát, meglepetés vár ránk. Ugyanis van egy olyan része a zöldségnek, amit eddig elhanyagoltunk. A Napi Tipp pedig meg is mutatja, melyik az.

Fokhagyma nélkül kevés ételt tudnánk elképzelni: szinte mindenbe kerül egy-két gerezd ebből az aromás, pikáns zöldségből. Fehér gumói egész évben megtalálhatók a boltokban és a piacokon, mindig ugyanúgy, megszokott formában. Épp ezért alig hihető, hogy létezne a fokhagymának egy olyan része, amit még eddig soha nem láttunk. Pedig így van: a hosszú, zöld hajtás ritkán kerül nyilvánosság elé, pedig isteni íze van, és elképesztően sokszínű felhasználási lehetőségeket nyújt.

Ez a fokhagyma hasznos és ízes része, amit alig használunk

A fokhagyma, amit megveszünk, ugye a teljes növény föld alatt növekvő, gumús része, amit a felszín felett egy zöld szár és egy virág követ. Ezt a szárat a termesztők általában le szokták vágni, hogy a gumónak több ereje legyen a növekedésre.

A levágott szár ritkán találja meg az útját a piacokra, az élelmiszerboltokban pedig esélytelen őket megtalálni.

Pedig megannyi lehetőséget rejt ez az elhanyagolt kis szár, ami hasonlóan használható, mint az újhagyma vagy a snidling. Ízben édeskés, csak egy leheletnyi fokhagymaíz érezhető rajta (persze nem olyan intruzív, mint a gerezdeké), frissen szedve zsenge és harsogós.

Felhasználását tekintve több utat is választhatunk:

  • használhatjuk nyersen: salátákban, szendvicsekben, főételek díszítéseként
  • tehetjük pestókba, szendvicskrémekbe, mártogatósokba
  • megpárolva kerülhet főtt ételek alapjába

Ez mind szép és jó, de hogyan juthatunk hozzá?

  • ha magunk termesztünk fokhagymát, levághatjuk a friss hajtást
  • főszezon idején (tavasz vége, nyár eleje) kereshetjük ős- és kistermelőknél, piacokon
  • akár a balkonra is ültethetünk a zöldségből, majd várhatjuk a zöld szár kibújását

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes konyhai ötlet vár:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...