Így tartósítsd a bodza virágát, ha nem vagy nagy szörprajongó

Amikor virágzik a bodza, egyesek teljesen begerjednek a szörpkészítés lehetőségétől. De mihez kezdjen mindenki más, aki kedveli a tavaszi virágot, csak nem ital formájában? Nekik segít mai Napi Tippünk!

Egy alapanyaghoz jó esetben több különböző tartósítási módszer párosul: a bodza esetében is így van ez, valahogy mégis mindenki, a virág nevének hallatán, egyenest a szörpre asszociál. Ezzel természetesen probléma nem is lenne, hacsak ez az egyoldalúság el nem rabolná a rivaldafényt az egyéb eltevési technikáktól. Például a bodza virágainak tartósítását lehetővé tevő alábbi csodás módszertől.

Így tartósítsd a bodza virágát, ha nem vagy nagy szörprajongó

Cukor + virág = csodafűszer

A só tartósító erejéről gyakran zengnek ódákat gasztrokörökben, azonban ami egy fokkal kevesebb figyelmet kap, az nem más, mint az ízesítő – mondhatni – édes párja, a kristálycukor. Ezt is ugyanúgy felhasználhatjuk különböző alapanyagok élettartamának meghosszabbítására – például eltehetjük benne a bodzavirágot.

Ehhez mindössze a megtisztított, szárakról leszedett bodzára és kellő mennyiségű cukorra lesz szükségünk.

Minden 10 közepes virágra számoljunk 150 gramm cukorral: így biztosan erőteljes bodzaízt kapunk majd a folyamat végén. Fogjuk a megtisztított növényt (fontos, hogy teljesen száraz legyen), majd egy tálban vagy tálcán morzsoljuk el alaposan a cukorral. Ezt a folyamatot végezzük a kezünkkel, hogy minél jobban átadjuk a virág ízét a kristályoknak.

A szárítás fontossága

A bodzával ízesített cukor elkészítése után következik egy igen fontos lépés: a kiszárítás. Ennek során garantálhatjuk, hogy az ízesítőnk nem penészedik majd be az üvegben/dobozban, ahol tárolni fogjuk.

Nemcsak a sónak, de a cukornak is van egy elég erős dehidratáló képessége: szépen-lassan kivonja a nedvességet a különböző alapanyagokból, amelyekkel találkozik, jelen esetben a virágokból.

Vegyünk egy nagy tálcát, arra terítsünk egy tiszta konyharuhát, majd egyengessük el vékony rétegben rajta a bodzás cukrot. Tegyük jól szellőző helyre (mondjuk ablak mellé), majd hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon. Időnként keverjük-mozgassuk át az egészet a kezünkkel, hogy egyenletesen tudjon száradni a keverék és ne maradjanak benne nedves részek.

Tárolás és felhasználás

A teljes kiszáradást követően (ezt tapintással könnyedén ellenőrizhetjük) a bodzás cukrot tegyük jól záró üvegbe vagy dobozba (fémet ne használjunk, jobb az üveg és a műanyag tároló).

Tartsuk fénytől és nedvességtől távol, például a fűszerpolcon, kamrában.

Felhasználására több lehetőség is akad: keverhetjük limonádéhoz, ízesíthetünk vele tejszínhabot. Bevethetjük bármilyen édes krém vagy sütemény receptjében, a megadott cukormennyiség egészét vagy egy részét kicserélve. Ha megfelelően tettük el és szakszerűen tároljuk, egy fél évig biztosan kibírja – ha penészedni vagy erjedni/rohadni látjuk, akkor dobjuk ki.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ínyenc konyhai izgalmak várnak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.