Készíts „pezsgőt” a bodzából, ha a szörp már nem elég

Persze-persze, finom a bodzaszörp, de izgalom terén néha hagy maga után kívánnivalót. Ezért az illatos virágokból most egy másik italt készítettem: pezsgőt.

A bodzapezsgő persze nem egy alkoholos ital, és főleg nem pezsgő, ugyanis ez utóbbinak szigorú termelési követelményei vannak. Valószínűleg kevesen vagyunk itt olyanok, akik Franciaország Champagne régiójában élünk, és évszázados pezsgőkészítési tapasztalattal rendelkezünk. Nos, én sem tartozom ezen emberek közé, de van egy nagy üvegem, egy halom bodzám és némi időm, ami alatt elkészíthetem a szörp izgalmasabb testvérét, a bodzapezsgőt.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

Így lesz pezsgő a bodzából

De ha nem alkohol, akkor mégis mi a bodzapezsgő? Egy fermentált ital, ami természetesen, magától szénsavas, enyhén savanykás, a bodzától pedig erőteljesen aromás. Az elkészítése szörnyen egyszerű, szinte magát csinálja, nekünk csak figyelni kell rá, nevelgetnünk kell.

A fermentáció folyamata a bodzavirágon lévő természetes, vad élesztőgombáktól indul be, ha vizet és cukrot adunk a növényhez.

Meleg helyen pár nap alatt megerjed az ital, ettől persze ne tartsunk, ez teljes mértékben jó erjedés. Az élesztőgombák megeszik a folyadékban lévő cukrot, majd szén-dioxidot hoznak létre, ettől lesz szénsavas az ital.

Az ital felélesztése

Persze nem minden virágon van elég mennyiségű, vagy elég erős vad élesztő, ezért lehet, hogy rá kell majd segítenünk a folyamatra egy kis ipari élesztővel. Tényleg csak egy egészen apró darab kell belőle, mert így kurblizhatjuk be az erjedést anélkül, hogy élesztős ízt adnánk az italnak.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

Ne éljük meg ezt kudarcként, a fermentáció folyamata egy komplikált dolog, aminek néha tényleg jól jön egy kis plusz löket. Ha az élesztő hozzáadása után egy nappal az üveg tartalma felül habos és enyhén buborékos, akkor elértük a célunkat.

Palackba zárt szellem

A nyílt üvegben történő erjesztés után következik a fermentáció második szakasza, amikor palackba zárva tároljuk a „pezsgőt”. Ettől még szénsavasabb lesz az ital, mert a palack nyomása alatt megerősödnek a buborékok.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

A nyomás azonban egy kis „veszélyt” is jelent, ugyanis ha nem figyelünk oda a palackokra, azok akár fel is robbanhatnak. Ezért szükséges minden nap „megböfögtetni” az üvegeket, ami annyit tesz, hogy a kialakuló gázt kiengedjük, ezzel megakadályozva a robbanást.

A palackok tetején hagyjunk a megtöltésnél 3-4 ujjnyi üres helyet, hogy a napi kinyitásoknál ne zubogjon ki az ital. Naponta megkóstolhatjuk a pezsgőt, hogy elég szénsavas-e: ettől függően hagyhatjuk érni minimum 2 napig, de akár egy egész hetet is adhatunk neki, csak figyeljünk a gáz kiengedésére minden nap.

Az elkészült pezsgő elképesztő élményt nyújt: olyan, mintha egy sokkal-sokkal érdekesebb, karakteresebb bodzaszörpöt innánk szénsavasan, savanykásan, frissítően.

Készítsünk frissítő bodzapezsgőt!

Hozzávalók: 15 db bodzavirág, 680 g cukor, 3.8 l víz, 60 ml almaecet (vagy 2 db citrom leve), 1 g friss élesztő (opcionális)

A bodzavirágokról eltávolítjuk a vastagabb zöld szárakat. Ne mossuk meg őket, mert a természetesen előforduló élesztőgombák fontosak lesznek a fermentáció során.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

3 liter vizet felforralunk, majd visszahűtünk szobahőmérsékletűre (ez azért fontos, hogy a klór nagy részétől megszabaduljunk, persze használhatunk egyszerűen szűrt vizet is). A maradék 8 dl vizet felforraljuk a cukorral.

A langyos, cukros vízhez hozzáadjuk az ecetet. Előkészítünk egy nagy, sterilizált üveget, majd beletesszük a bodzavirágokat. Ráöntjük a cukros, langyos és a hideg vizet, és az egészet alaposan elkeverjük.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

Az üveget lefedjük egy konyharuhával, hogy kapjon levegőt, de ne szálljon bele a por. Meleg, huzattól és közvetlen napfénytől védett helyre tesszük, és hagyjuk 48 órát erjedni. Ha az erjedés nem indulna be ennyi idő után sem, az üvegbe egy egészen apró darab friss élesztőt morzsolunk. Ez segíthet beindítani a folyamatot. Az élesztő hozzáadása után várjunk további 24 órát.

Másnap megnézzük, és ha az ital teteje habzik, a folyadék pedig enyhén szénsavas, akkor palackozhatjuk. Leszűrjük egy konyharuhával kibélelt szitán, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük. Az üvegek tetején hagyunk 3-4 ujjnyi üres helyet.

Az üvegeket 1-2 napig szobahőmérsékleten tároljuk, és naponta kiengedjük belőlük a kialakult szén-dioxidot, nehogy felrobbanjanak. A napok elteltével egyre szénsavasabb lesz az ital, így kedvünk szerint hagyhatjuk tovább is érni.

A frissítő bodzapezsgő receptjét ITT találod!

Miután elég szénsavasnak ítéljük a pezsgőnket, hűtőbe tesszük az üvegeket, és ott tároljuk őket. Továbbra is figyeljünk a gáz kiengedésére, nehogy robbanás legyen a dologból.

Az italt jéghidegen fogyasszuk, egy kevés citrommal ízesítve. Az üvegekben tárolt pezsgő a hűtőben hónapokig is eláll.

A frissítő bodzapezsgő teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Címlapról ajánljuk

További cikkek