5 ötlet, hogy mi készüljön a bódító BODZÁBÓL a szörpön túl

A koranyár legbódítóbb illatú virága a bodza, a belőle készült szörppel kapcsolatban pedig mindenki őriz valamilyen (általában igen kellemes) gyerekkori emléket. Ha azonban másra is használnád, itt nézz körül!

A bodza a koranyári időszak legcsodálatosabb illatú virága, ilyenkor e-elidőzünk az utcán megtorpanva, és beleszagolunk a levegőbe, mert tényleg ellenállhatatlan. Gyűjtsük be a kertünkből vagy lehetőség szerint nem a legfüstösebb útmenti bokrokról a bodza jellegzetes, tányérszerű virágait, és készítsünk belőle szörpöt....de ne CSAK szörpöt! Lássuk, mire használhatjuk még a bodzavirágot:

1.) BODZALEKVÁR

Bizony, nemcsak a fekete bogyókból, de a fehér virágokból is készülhet bodzalekvár. A neten sok-sok receptet találhatsz hozzá, és akár almával, citrommal is dúsíthatod!

2.) BODZATEA

Köztudott, hogy szuper megfázásra izzasztószerként, és sokan alkalmazzuk is a bodzateát náthás, lázas időszakokban.

De tudtad, hogy vízhajtó, köhögéscsillapító, sőt emésztést elősegítő hatása is van?

Szárítsd ki a virágokat, morzsold befőttes/csatos üvegbe, és főzd teába: egy csapott evőkanál virágot forrázz le 2,5 dl vízzel, hagyd állni 15 percig. Leszűrve fogyaszthatod is, lehetőleg ízesítés nélkül.

3.) VIRÁGVÍZ

A bodzavirágból nyert virágvíz arclemosásra, de enyhe napégésre is használható. Hogy hogyan? A virágokat öntsd le forrásban lévő vízzel. Amint kihűlt, szűrd le, és két hétre tedd hűtőbe. Eleinte nem lesz kellemes illata, de a két hét elteltével ez megváltozik. Ekkor be is vetheted!

5 ötlet, hogy a szörpön túl mi készülhet még bodzából

4.) FAGYI

Persze hogy fagylalt vagy jégkrém is készülhet belőle! Ezt nézd:

5.) OLAJ

Elképesztő, de még a szépségápolásban is használhatod a bodzát: tölts meg egy tiszta üveget bodzavirággal úgy, hogy az üveg tetején maradjon 3-4 cm. Tegyél hozzá 1-2 evőkanál almaecetet, majd töltsd fel az üveget jó minőségű növényi olajjal (pl. extra szűz olívaolaj, mandulaolaj, jojobaolaj stb.). Ezután tedd napos helyre 2-3 hétre. Kevergesd meg naponta. 2-3 hét után szűrd le, és hűtőben vagy száraz, hűvös helyen tárold.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?