Debrecenben igazi hájas tésztát kaptunk házi szilvalekvárral, Mami konyhájából

Debrecenbe' kéne enni! - avagy lerobogtunk Debrecenbe, ahol Hajnal Jánosné, azaz Mami, igazi hájas tésztát készített nekünk. Vigyázat, ez aztán nem mindenmentes!

Ha bárkit megkérnénk, hogy mondjon egy édességet, amit a nagymamája szokott készíteni, akkor az első gondolata nyilván nem egy paleo és mindenmentes chiapuding lenne - akinek igen, attól ezúton elnézést kérek. Nagyijaink anno nem számolták a kalóriákat, nem tudták, mi az, hogy gluténmentes, a vegánokról pedig fogalmuk sem volt.

Nem volt kókusztej, helyette frissen fejt házi tejet kaphattunk náluk, a macaron a nonplusz ultra volt, a flancos cupcake-ek helyett pedig hatlapost, zserbót vagy piskótatekercset tömhettünk a fejünkbe.

Hájas tészta Mamitól

Debrecenig utaztunk, hogy egy vérbeli nagymama - művésznevén egyszerűen csak Mami, aki nem mellesleg az én nagyim - megmutassa nektek, hogyan is készül a klasszikus "mindenmentes és kímélő" hájas tészta házi szilvalekvárral teletolva, és porcukorral vastagon megszórva.

Mami hájas tésztájának a receptjét itt találjátok!

De mi is az a hájas tészta?

Leginkább a disznótorok idején készítik, készítették, mert akkor lehet friss hájhoz jutni. Persze mostanság elég, ha kideríted, hol lehet kapni, nem kell a belváros közepén disznót ölnöd. Az utánozhatatlan ízt a töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő fodorháj adja. Igazából úgy jutnak hozzá, hogy lekaparják a bélről... Ez az eljárás mindennapos volt nagymamáink idejében, de ha nem szeretnél, ne gondolj bele, hogy ennek a sütinek az isteni ízét bizony a ragacsos, zsíros háj adja.

Hiába a sok mindenmentes diéta és az egészségtudatos életmód, ha azt kérdezném, ki csinálja a legjobb sütit, tutira azt vágnád rá, hogy NAGYMAMA!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?