Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagy a baj: sok pincér ennyiért sem akar a Balatonon dolgozni

A Balatonnál idén is súlyos problémákkal kell szembenéznie a vendéglátóiparnak - ezt pedig könnyen tapasztalhatjuk is, ha leutazunk.

Idén még durvább a munkaerőhiány a Balatoni vendéglátósok körében, ennek egyenes következménye pedig, hogy iszonyú drágulást tapasztalhatunk, ha leugrunk a tóhoz.

 

Az idei árakról itt írtunk nektek pár napja:

Elszálltak a balatoni árak? – ennyibe kerül a lángos és a hekk a magyar tengernél

„A déli parton a vendéglátósok jó esetben 1100-1300 forintos órabérért találtak felszolgálót, jó szakácsnak pedig 1500 forint alatt nem érdemes megegyezést ajánlaniuk, de akár 2000 forintot is kell fizetniük, sőt az északi parton komolyabb helyeken a pincérek is megkapják ezt az órabért” – írja az MTI/24.hu.

Hogy ne kelljen kifizetniük a magasnak számító béreket, sokan családtagjaikkal dolgoztatnak.

Az egyik vendéglátós állítása szerint sokan havi 400 ezerért sem akarnak munkába állni, és természetesen nagy gondot jelent a külföldre költözött munkaerő is, akiknek egy része legtöbbször már nyárra sem tér haza, így a helyzet évről évre rosszabb.
 
Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet, hiszen sem a vendéglátó egységek, sem az üzletek, sem a szállodák nem tudnak olyan béreket fizetni, amennyiért a munkavállalók maradnának – körülbelül 10 ezer szakember hiányzik az ágazatból.

Ezt is nézd meg:

fotó: Fortepan

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!