Műfenyő vagy élő fenyő - melyiket válasszuk karácsonykor?

Évről évre fellobban a vita, hogy az élő fák kivágása, vagy a műanyagszennyezés károsabb-e a bolygónknak karácsonykor – most igazságot teszünk a két oldal között.

Ahány ház, annyi szokás, igaz ez a karácsonyfákra is – van, aki az eredeti, élő fát szereti, hiszen annak illata és hangulata van, de akad, aki a biztonságosabb, tisztább műfenyőket preferálja, mert azzal nincs annyi gond, és persze nem kell érte élő fát kivágni.

De melyik a legjobb választás?

  • Azt gondolhatnánk, hogy az élő fenyőfák kivágása környezetszennyező tevékenység, pedig ez egyáltalán nem így van: a legtöbb ilyen fát ugyanis erre kifejezetten szakosodó faiskolákban termesztik, és jellemzően több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak évente. Ráadásul a facsemeték, ahogyan növekszenek, oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, és a talajgazdálkodásnak is jót tesznek, ráadásul vadállatoknak és más növényeknek biztosítanak otthont – míg a műfenyők esetében ilyen egyáltalán nem történik.

Az élő fenyőfák ráadásul teljesen lebomlanak természetesen, ellenben a műanyag társaikkal. Ezen kívül a helyi fatermelők és kisvállalkozások munkáját is segítheted, ha élő fát vásárolsz.

  • Az Egyesült Államokban azonban jelenleg a karácsonyfát állító családok 81 százaléka műfenyőt használ – és csak 19 százalék szavaz a valódi karácsonyfa mellett. A legtöbb műfenyő PVC anyagból készül, és Kínából szállítják a világ minden tájára, hogy aztán ott néhány év használat után a hulladékban végezze, ahol több évszázadba telhet, mire lebomlik.

Az amerikai Christmas Tree Association szerint azonban ha valaki legalább öt évig használja ugyanazt a műfenyőt, annak már kisebb a környezetszennyező faktora, mint a valódi fának. Erről kutatás is készült, amit az amerikai fenyőtermesztők egész egyszerűen elutasítanak, mondván, hogy egy környezetszennyező anyagból Kínában legyártott majd környezetszennyező módon szállított műanyagdarab soha nem lehet környezettudatosabb, mint egy igazi fa.

  • A leginkább környezettudatos fa az, amit nem kell kivágni, hanem cserépben érkezik az otthonunkba – még akkor is ilyet vásárolj, ha nincs hová elültetned, mert rengeteg helyen befogadják az ilyen növényeket karácsony után. Így egyetlen fának sem kell kipusztulnia azért, hogy feldíszíthesd, mégis igazi karácsonyi hangulat lehet a lakásban.

A ShopAlike csapata is megvizsgálta, hogy melyik karácsonyfát érdemes választani. Egy elég részletes infografikával könnyítik meg a döntést:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek