Sokunknál valószínűleg halomban állnak a konyhaszekrény egyik eldugott polcán a műanyag dobozok. Persze senki nem ítélkezik miattuk, hiszen elképesztően hasznos eszközökről van szó, melyek megkönnyebbíthetik a mindennapjainkat, és olykor még spórolhatnak is nekünk pár órát vagy párezer forintot. Újra és újra felhasználhatjuk őket, azonban a műanyag dobozoknak is megvan a lejárati idejük... na de honnan tudjuk, mikor kell őket az örök vadászmezőkre száműznünk?

A három intő jel
A szakértők szerint egy műanyag dobozt addig használhatunk, amíg nem jelennek meg rajta repedések, illetve nem színeződik el, és nincs kellemetlen szaga.
Ezen kívül azt mondják, hogy a 10 évnél öregebb dobozokat is érdemes leselejtezni, hiszen a korábbi évtizedekben készült műanyagok biszfenol A-t, azaz BPA-t tartalmazhatnak. Ez egy olyan vegyi anyag, melyet összehoztak olyan betegségek kialakulásával, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.
Ha beszerezted az újakat, akkor érdemes lehet néhány dologra odafigyelni velük kapcsolatban, hogy tovább bírják a strapát:
- érdemes elkerülni a mosogatógépben való tisztítást, hiszen itt roncsolódhat a műanyag
- ha mindenképpen mosogatógépben szeretnéd tisztítani, akkor tedd a legfelső polcra, hiszen a legtöbb gépben a felsőbb polcok egy fokkal kevésbé forrósodnak fel az alsókhoz képest
Ha azonban biztosra szeretnél menni az ételhordóiddal kapcsolatban, akkor a legjobb, ha fémre vagy üvegre cseréled őket. Nemcsak az egészséged miatt, de a tisztíthatóság és a környezetvédelem szempontjából is sokkal jobb választás mindkettő.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: