Most mindenki nyerő!

Felgyorsult világban élünk – hányszor hivatkozunk erre, amikor éppen nem jut időnk kicsit megpihenni vagy egyszerűen csak elmélázni valamin. Pörgősen, újabb és újabb kihívások megoldásával telnek napjaink, miközben mégis valamiféle állandósságra, stabilitásra, örömteli biztonságra vágyunk.

Úgy gondolom, és velem együtt még nagyon sokan – ezt a NoSalty receptregimentje is igazolja –, hogy a családok többségében egyre inkább ezt a szerepet tölti be a főzés, az együtt étkezés öröme. Vélhetően nemcsak költségkímélésről és alapvető élettani szükségleteink kielégítéséről van szó, hiszen az otthon, esetleg közösen elkészített kedvenc étel érzelmi töltetet is hordoz.Valószínű, hogy sokkal többen főznek, mint ahányan veszik a fáradságot és leírják receptjeiket, elkészült műveiket lefotózzák, és tudásukat megosztják másokkal. Igen tudásukat, mert hiszen a legjobb ízek kibontásához szükséges az összetevők, az alapanyagok arányainak pontos ismerete – és még így is, mint egy laboratóriumban, többszöri próbálkozás végeredménye lesz az elkészült finom falat.

Magam is szinte mindennap főzök, ám amikor ajándékul lányaimnak a kedvenc ételeiket tartalmazó családi szakácskönyvet szántam, bizony soványka kis kötet sikeredett először belőle, mert csak „megérzésre” készítettem a legtöbb fogást. Szerencsém úgy hozta, hogy együtt dolgozhattam két, kitűnő, profi konyhaművésszel, F. Nagy Angélával és Lajos Marival. (Mari csodás konyhájába volt is alkalmam belekukkantani, főztjét pedig többször kóstolhattam.) Az ő receptjeikben máig feltétel nélkül megbízom, mert maguk tesztelik étkeiket és – nem mellékesen – örömmel főznek. A családomon kívül tőlük tanultam legtöbbet a precíz, szeretetteljes főzés titkaiból.Szóval minden tisztelet és megbecsülés megilleti a NoSalty-receptek készítőit. Éppen ezért lehetőséget teremtünk hűséges szakácsainknak, hogy a weboldalra látogatók „személyesen” is megismerjék őket.Most, első alkalommal mindegyiküknek szól az elismerés, a későbbiekben pedig hetente bemutatunk egyet-egyet közülük az oldal olvasóinak.Végig sem gondoljuk, de lám, mennyi mindent kifejezhet egy kattintás a receptekre.

Veres Mária
szerkesztő

Címlapról ajánljuk

További cikkek