Mítoszok és tények a dobozos tejről - avagy miért is jó nekünk az UHT-tej

Június 1. a tej világnapja - most hulljon le a lepel az UHT-tejekkel kapcsolatos mítoszokról és tévhitekről.

A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges eleme. Különböző vitaminok forrása, többek között fehérjét, laktózt, A, B1, B2, B12, C és D vitamin, folsavat és tiamint tartalmaz. A Tetra Pak, a vezető élelmiszercsomagolás-gyártó vállalat a Tej Világnapja alkalmából leszámol az italos kartonokat övező mítoszokkal.

Manapság a boltok polcain többrétegű kartoncsomagolású tejeket (is) találunk. A kartoncsomagolt tej (UHT – Ultra High Temperature Treated, vagyis ultra magas hőfokon kezelt tej – és friss dobozos tej) 2017-ben is a legnépszerűbb volt a magyarok körében. Tavaly a magyar háztartások által megvásárolt tej 72%-a dobozos tej volt.

Receptajánló:

Hogyan készül az UHT tej?

Az UHT tej olyan tehéntej, amely sterilizációs folyamaton esik át: a folyadékot gyorsan minimum 135 Celsius fokra melegítik fel, majd néhány másodpercig ezen a hőmérsékleten tartják, később pedig gyorsan visszahűtik szobahőmérsékletűre. Annak ellenére, hogy a tejet magas hőmérsékletűre melegítik, a fehérje-, laktóz- zsír-, valamint B2, A és D vitamintartalma alig változik. A hőkezelés után a tejet steril körülmények között hermetikus, biológiailag tiszta – karton – csomagolásba töltik, melynek köszönhetően a tej, amely már nem tartalmaz káros mikroorganizmusokat, hosszú ideig eltartható, anélkül, hogy tartósítószert vagy kémiai adalékanyagot adnának hozzá.

Miért nincs benne hozzáadott tartósítószer?

Az Európai Unióban nem engedélyezett tartósítószerek hozzáadása a gyümölcslevekhez és a tejhez. Ahhoz, hogy ezeket a termékeket szobahőmérsékleten lehessen tárolni, szükséges az aszeptikus technológia használata. Mivel nincsenek mikroorganizmusok a lezárt csomagolásban, nincs szükség tartósítószerre.

Receptajánló:

Klímabarát csomagolás-e a tejesdoboz?

Az aszeptikus kartondobozok, amelyeket UHT tej és más folyadék csomagolására használnak három alapanyagból készülnek: papír, polietilén és alumínium.A papír nyersanyagaként használt cellulóz felelős erdőgazdálkodásból származó, hitelesített faanyagból készül, vagyis megújuló nyersanyagforrás. A cellulóztartalom függ a csomagolás típusától és felhasználásától, átlagosan a csomagolás tömegének 75%-át teszi ki. A vékony polietilén film, amely a csomagolás tömegének 20%-át teszi ki megvédi a papírt az átnedvesedéstől és segít frissen tartani a terméket. Az extra vékony alumíniumréteg, amely nyolcszor vékonyabb mint egy hajszál, megvédi a terméket a fény és az oxigén káros hatásától. A fogyasztók az italoskarton szelektív gyűjtéséhez használhatják a kék (papírhulladék) vagy a sárga (műanyag) gyűjtő tartályokat a lakóhelyükön működő hulladékgyűjtő szervezet ajánlásának megfelelően.

A közvélekedéssel ellentétben a tej csomagolására szolgáló italoskarton klímabarátmegoldás: könnyű, melynek köszönhetően szállításakor energia takarítható meg;elsősorban megújuló alapanyagokból készül, gyártása kevésbé energiaigényes.Ezeket is nézd meg!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...