Mitől lesz ízletes a halászlé?

Mi a közös Bajában és Szegedben? Hát persze, hogy a halászlé! Mindkettő más, de van egy közös vonásuk, mely igazán ízletessé teszi őket. Íme a titok!

Vegyes halászlé az Algyői Halászcsárdában

Melyik a finomabb?

Ezen kár is lenne vitázni, kinek-mi. A bajaiak halászlevük hírnevének megőrzése érdekében minden évben a város főterén rendezik meg hagyományos főzőversenyüket. Aki itt diadalmaskodni szeretne, az ponty alapot használ, és esetleg némi csukával, süllővel vagy harcsával varázsolja komplexebbé a levest. Az egyszerű ízek dominálnak, nincsen pepecselés: a halat hagymával és pirospaprikával megfőzik, majd a végén szigorúan gyufatésztával tálalják.

A szegedi változat már macerásabb ügy. Ők először egy alaplevet készítenek az aprólékból, majd ezt átpasszírozzák, aztán pedig ebben főzik meg a halszeleteket. Az így készült leves jóval sűrűbb a bajaiak hallevesénél, de legtöbbször ez is pontyból vagy harcsából készül. Az én személyes kedvencem, amikor mindkettő kerül bele. Mikor legutóbb a napfény városában jártam, újra megkóstolhattam ezt a fogást, méghozzá az Algyői Halászcsárdában. Az ő vegyes halászlevüknek a különlegessége, hogy haltej, halikra és harcsamáj is díszeleg a tányérban - ez utóbbi elképesztően finom, úgyhogy bátran ajánlom a karácsonyi levesbe is, nem fogunk csalódni! Emellett muszáj megemlítenem a szegedi Tiszavirág halászlevét is, akik ottjártunkkor bebizonyították, hogy igenis lehet a halászlé is első osztályú fogás! Az asztalnál ülő tősgyökeres szegediek persze kétkedő tekintettel fogadták az eléjük letett tányért, mégis, a kóstolás után elégedetten ismerték be, hogy ez a változat is isteni volt. Regdon Zsolt, a konyhafőnök, haltej terrine kíséretében tálalta a halhúst, és erre került rá a krémleves állagúra sűrített lé. Azt hiszem, ez volt életem eddigi legfinomabb halászleve!

Halászlé a szegedi Tiszavirágban

A titok

Az elmúlt időszakban rengeteg bírálat érte a szegedi halászlevet. Legfőbb hátrányának azt hozták fel, hogy szinte mindegyikben csak a leveskockát lehet érezni, ez pedig elnyom minden más ízt. Pedig a halászlének - legyen szó bármelyikről - csupán egy titka van: a jó fűszerpaprika! Bár a magyar konyha egyik legalapvetőbb ismertetőjeléről beszélünk, mégis, a mai kínálat sajnos rendkívül elkeserítő. Szó szerint, hiszen a legtöbb bolti paprika a keserű ízélményen túl semmit nem nyújt - ezt igazolta a Magyar Gasztronómiai Egyesület tavalyi évben elvégzett tesztje is.

Hogy akkor melyiket vegyük? Mi évek óta a nagyszülők által otthon készített paprikát használjuk, így nálunk nem okoz gondot a választás. Nemrégiben azonban a halászleveket is bíráló Gault & Millau Magyarország is kiosztotta az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet a Kiss család bezdáni fűszerpaprikája is megkapott.

A következőképpen jellemzik:

"A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje."

Higgyük el, hogy a jó minőségű és ízletes hal mellett a fűszerpaprika a halászlé legfontosabb hozzávalója, így nincs más választásunk - ha a hal már a hűtőben pihen, vagy még a fürdőkádban úszkál, akkor hozzuk ki belőle a legtöbbet, és semmiképp se rontsuk el halászlevünket rossz minőségű paprikával. Varázsoljuk igazán ízletessé és felejthetetlenné a karácsonyi menüt!

Még több halászlé recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek