Mit esznek a nagyvilág bulizói?

Vannak ételek, amelyek a legjobban buli után esnek. Ízlés és szokás kérdése, hogy mit választunk - nézzük, mik a legnépszerűbb bulizáró falatok a világban.

Egy átmulatott éjszakát képtelenség néhány szaftos falat nélkül befejezni. Ilyenkor persze idomulnak az igények, van, hogy az éjjel-nappali közértben kapható kiszáradt szalámis zsömlének is örülünk, de ha van választék, akkor jöhet a pizza, a gyros, egy jó retrós hamburger vagy sült kolbász a piacról. Mi ehhez szoktunk hozzá, de más országoknak is megvannak a maguk népszerű éjszakai éhségcsillapítói. Nézzük, mi után nyúl a megfáradt bulizó Amerikában, Olaszországban, Kínában vagy éppen Kanadában.

Amerikában meglepő módon nem a hamburger, hanem a pepperónis pizza vezet. Kínában vagy kevésbé hevesen mulatnak, mint a világ más részein, vagy még ilyenkor is ügyelnek az egészségre, hiszen a csirkés, marhás vagy zöldséges saslik nem annyira nehéz fogás, inkább illik egy kellemes délutáni sütögetéshez a barátokkal, mint egy végigivott éjszakához, de hát ízlések és pofonok. Kanada befutója igazi nagyágyú: a sült krumplira pakolt sajt és füstös szósz poutine névre hallgat, és garantáltan mindent felszív.

Mexikóban ilyenkor is a taco nyer - csak lazán, hússal, hagymával és friss korianderrel. A brazilok nem cicóznak: a babpüréből formázott, forró olajban kisütött kis fasírtokat fűszeres rákraguval falják egy átsalsázott este után. Az írek ilyenkor is a krumplira szavaznak. A champ nem más, mint egy újhagymával felturbózott, nagyon sok vajjal és tejszínnel készült krumplipüré - amit, ha hihetünk a videónak, még külön is meglocsolnak vajjal. Biztos ami biztos! A törökök kebabját mi is átérezzük, de számomra kicsit meglepő volt, hogy az olaszok húsos szendviccsel zárják az estét piadina vagy pizza helyett. Bezzeg Iránban egy helyi pizzával vigasztalódnak. Japánban egy jó kis Ramen leves, Németországban pedig sült kolbász, sült krumpli, szószok, na és persze currypor jár a hajnali éhes hordáknak. A csehek sült sajtos szendviccsel, az angolok pedig egy ránézésre is kalóriabomba, sajtszószos sült krumplival vetnek véget a fergeteges hangulatnak.

Via BuzzFeed

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek