Minden, amit erről az apró édességről tudni érdemes – kicsi, de minden benne van

A bonbon tulajdonképpen nem más, mint egy apró falatba zárt teljesség. Ismerd meg közelebbről!

Eredetileg luxuscikk, ma már azonban mindenki számára elérhető. Megvan benne minden, ami egy desszertben lenyűgözhet, de kicsi, hogy ne kelljen vele sokat vesződni. Kiválóan variálható találmány, a lehetőségeinek száma végtelen. Lássuk, kinek köszönhetjük ezt a parányi csodát.

Csakis jót jelenthet. Duplán!

Kezdjük egy kis nyelvtannal. A bonbon – mondanunk sem kell – francia eredetű szó. A bon ugyebár jót jelent, a bonbon tehát nem más, mint duplán jó. De vajon ki mondta ki először ezt az elnevezést, és milyen régre nyúlik vissza ennek a kis finomságnak a története? Mint minden nagy cukrászati találmánynak, a bonbonnak is van legendája. Élt a 17. században egy francia marsall, a neve Plessis-Praslin volt. Pontosan nem tudni, milyen okból, de ez a marsall kapcsolatba került egy Clément Jaluzot nevű cukrász mesterrel, aki mint minden nagy mester, tele volt újabb és újabb ötletekkel. Az egyik ilyen az volt, hogy vastag cukormázzal vonta be a mandulát. És mikor látta, milyen klassz kis finomságot talált ki, a marsall hatására elnevezte pralinénak. Eleinte ez a cukorral bevont őrület jelentette a bonbont, amely a nevét onnan kapta, hogy amikor felszolgálták XIV. Lajos udvarában, a hölgyek csak kapkodták a levegőt, és azt ismételgették, bon, bon.

via GIPHY

Bonbon újrapozicionálva

Nálunk, Magyarországon a bonbonnak az elmúlt évtizedekben kicsit megtépázódott a hírneve. Amíg meg nem jelentek a piacon a fantasztikus műgonddal előállított kézműves bonbonok, legtöbben a szó hallatán azokra a bedobozolt konyakmeggyekre gondoltunk, amiket a tanároknak vittünk névnapra az iskolában, vagy amiket a nénikék osztogattak egymás között celofánba csomagolva. A bonbon persze messze túlmutat ezen az emléken, bár tény, hogy a konyakos meggyet sem kell leírni, nagyon jó minőségben lehet azt is elkészíteni.

Az, hogy kinek mit jelent a bonbon, országonként és kultúránként változik. Térjünk vissza Franciaországba, ahol a bonbonnak általában valami gyümölcs van a közepén, de szeretik a grillázst, a nugátot, a drazsét és a karamellt is. Az angolszász területeken bonbonnak hívják a mindenféle kis cukrokat is.

Trüffel vagy nem?

Nagyon népszerű bonbon fajta a trüffel és a praliné, ezek teljesen önálló életre is keltek parányi figurájuknak köszönhetően. Ugyanakkor a franciák nem szeretik keverni a szezont a fazonnal: szerintük a trüffel és a bonbon nagyon más. A trüffelnek ugyanis vajas csokoládé a belseje, és valamilyen por, rendszerint kakaópor borítja, míg a bonbon belsejében a klasszikus elgondolás szerint nem lehet csokoládé, csak gyümölcs. A praliné eredetileg olyan falatkát jelent, amelyben valamilyen csonthéjas gyümölcsöt találunk, leginkább sok-sok kis darabban, és ez a darabos massza van csokiba mártva. Vitatkozni biztosan nem fogunk ezen, és háborúba meg aztán végképp nem megyünk, egyszerűen annak hívjuk, ami a szánkra jön.

A bonbon nem akármilyen inspiráció: Johann Strauss egyenesen keringőt írt rá, Wiener Bonbons, azaz Bécsi bonbonok címmel.

Van benne spiritusz

Egy valamiről még nem nagyon beszéltünk, csak futólag, a konyakos meggy kapcsán. Ez pedig nem más, mint a csokoládé és az alkohol fantasztikus találkozása. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb bonbonfajta az, amelyik alkoholt is tartalmaz. Itthon különösen kedveltek a pálinkás bonbonok. Hiszen annyi féle pálinkánk van, miért ne tennénk egy szinttel feljebb, és töltenénk bele egy kis csokoládéba?

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk az Édes Várossal együttműködésben jött létre.

Címlapkép: getty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek