Fokhagymás? Majoránnás? Pörkölt alapú? Ahány konyha, annyiféleképpen készül. Pedig nem népi étel – az ötvenes években született, és pontos recept van hozzá. Valószínűleg.
A brassói nagy népi kedvenc. Mindenki csinálja, mindenki tudja az igazi receptet és a hozzá kapcsolódó történetet, mégis ritka a két azonos elkészítési mód. Nem lenne ez meglepő a gulyás, a pörkölt, egy pizza vagy hamburger esetében, de a brassóinak létezik echte, igazi receptje. Nem is egy!
Erdélyből jött!
Dózsa György Oscar-díjas mesterszakács szerint a brassói igenis Erdélyből jött. Eredetileg párolt marhatokány volt, erősen megfokhagymázva, zsírban sült krumplival körítve. Fűszerként majoránna és tört bors ékeskedett benne, a fűszerpaprikának semmi köze nem volt hozzá. Akkoriban még nem hívták brassóinak, csak egyszerűen fohagymás marhatokánynak, a városban tanult szakácsinas alakította át, a gyorsaság nevében szűzre cserélve a marhát, és keresztelte inas évei városa után brassóinak. A történet kedves, de sajnos nem tudjuk, ki volt a szakácsinas, és hol készítette először a szűzből készült fokhagymás sültet. A fokhagymás hús redkívüli népszerűségnek örvendett Erdélyben is, de pusztán ez alapján brassóinak nevezni olyan volna, mintha egerszeginek hívnánk az egész Dunántúlon elterjedt dödöllét.
Brassói aprópecsenye A kis gasztronautától
Tudom, hogy nem így készül az eredeti brassói, de szerintem a főzés végén hozzáadott koktélparadicsom, a paprika és a petrezselyemzöld nemcsak az étel ízének,de a látványának is ...
Brassói aprópecsenye Vicikó konyhájából
Egy egyszerű, hagyományos magyar ételünk. Sokan készítjük, hisz igen gyorsan el is készül. A pirospaprika opcionális, de én mindig megszórom egy kevéssel, mert így nekem gusztusosabban ...
Pirospaprikás brassói aprópecsenye
A fiam a kollégiumban azt az ételt is elunta, amit itthon szeretett. Egyetlen étel volt, ami nagyon ízlett neki, ez volt az. Pirospaprikás brassói pecsenyét emlegetett, nem is tudom, hány ...
Erdélybe ment!
Gróf Nándor meszterszakács sajátjának mondja a receptet – debütálása 1948 októbere volt, egy Budapestről Brassóba tartó gyorsvonaton. Gróf olyan ételt akart készíteni, amit a mozgó vonaton is „össze lehet dobni", laktató, finom, és jól csúszik rá a sör is. Az ő brassóija pirított burgonya és fokhagymás-borsos szertésszűz elegye volt. Ezt a történetet is szeretjük, és csak kicsit bizonytalanít el minket az az ötlet, hogy 1948-ban egy Magyarországról Romániába tartó gyorsvonaton sertésszűz lett volna a kínálat lecsó vagy tarhonya helyett.
Brassói ahogy witch készíti
Az anyukám készítette vöröshagymával a brassóit, szerintem azért, hogy jó kis szaftja legyen. Ő még rakott bele delikátot, de nem szűzpecsenyét használt. Én viszont ezt részesítem ...
Brassói aprópecsenye Tímejjja konyhájából
Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel. Savanyúsággal nagyon finom.
Eredeti brassói aprópecsenye
A Brassói aprópecsenye, nevéből adódóan a Romániai Brassóból származik. Brassó és környéke, az ország egyik legfejletteb vidéke, itt az átlaghoz képest nagy a jómódú emberek ...
Brassói aprópecsenye kockaburgonyával
Igazi brassóit szerintem csak Anyukám tud csinálni. :) Jópárszor elkészítettem már én is, de sosem tudom pont olyanra csinálni, mint az övé.
Részeges brassói aprópecsenye
Ha a páromnak kedveskedni akarok, akkor ezzel a brassóival tuti leveszem a lábáról. Hogy Brassó városához van-e valami köze, azt a mai napig nem tudják. Az eredeti recept zöldborsó ...
Szükség szülte
A legvalószínűbb brassói recept Papp Endrétől származik, aki évtizedekig vezette a budapesti Mátyás Pincét. 1950-ben, egy nap a hússzállítmány összesen sertésfarokból állt. Az egész étterem, szakácsok, előkészítők, pincérek próbálták órákig levakarni a húst a csontokról, Papp pedig azon törte a fejét, mit csináljon a nyesedékkel. Végül elkészítette a saját verzióját, zöldborsóval, paradicsommal és paprikával, majd dinsztelt krumplival tálalta. Mikor elkészült a nagy fogással, a brassói nevet adta neki: a trianoni emlékek miatt mindenképpen erdélyi városról akarta elnevezni, de mivel Kolozsvár már foglalt volt, Brassóra esett a választása. És hogyan lett a sertésfarokból szűzpecsenye? A nagy ötletet mindjárt be is nevezte egy ételújító versenyre, csupán a húst cserélte le a sertés legelegánsabb részére.
Papp Endre brassói receptjét itt találod >>
{ GALÉRIA = title:Brass%C3%B3i%20apr%C3%B3pecsenye%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }