Milyen az igazi brassói?

Fokhagymás? Majoránnás? Pörkölt alapú? Ahány konyha, annyiféleképpen készül. Pedig nem népi étel – az ötvenes években született, és pontos recept van hozzá. Valószínűleg.

A brassói nagy népi kedvenc. Mindenki csinálja, mindenki tudja az igazi receptet és a hozzá kapcsolódó történetet, mégis ritka a két azonos elkészítési mód. Nem lenne ez meglepő a gulyás, a pörkölt, egy pizza vagy hamburger esetében, de a brassóinak létezik echte, igazi receptje. Nem is egy!

Erdélyből jött!

Dózsa György Oscar-díjas mesterszakács szerint a brassói igenis Erdélyből jött. Eredetileg párolt marhatokány volt, erősen megfokhagymázva, zsírban sült krumplival körítve. Fűszerként majoránna és tört bors ékeskedett benne, a fűszerpaprikának semmi köze nem volt hozzá. Akkoriban még nem hívták brassóinak, csak egyszerűen fohagymás marhatokánynak, a városban tanult szakácsinas alakította át, a gyorsaság nevében szűzre cserélve a marhát, és keresztelte inas évei városa után brassóinak. A történet kedves, de sajnos nem tudjuk, ki volt a szakácsinas, és hol készítette először a szűzből készült fokhagymás sültet. A fokhagymás hús redkívüli népszerűségnek örvendett Erdélyben is, de pusztán ez alapján brassóinak nevezni olyan volna, mintha egerszeginek hívnánk az egész Dunántúlon elterjedt dödöllét.

Erdélybe ment!

Gróf Nándor meszterszakács sajátjának mondja a receptet – debütálása 1948 októbere volt, egy Budapestről Brassóba tartó gyorsvonaton. Gróf olyan ételt akart készíteni, amit a mozgó vonaton is „össze lehet dobni", laktató, finom, és jól csúszik rá a sör is. Az ő brassóija pirított burgonya és fokhagymás-borsos szertésszűz elegye volt. Ezt a történetet is szeretjük, és csak kicsit bizonytalanít el minket az az ötlet, hogy 1948-ban egy Magyarországról Romániába tartó gyorsvonaton sertésszűz lett volna a kínálat lecsó vagy tarhonya helyett.

Szükség szülte

A legvalószínűbb brassói recept Papp Endrétől származik, aki évtizedekig vezette a budapesti Mátyás Pincét. 1950-ben, egy nap a hússzállítmány összesen sertésfarokból állt. Az egész étterem, szakácsok, előkészítők, pincérek próbálták órákig levakarni a húst a csontokról, Papp pedig azon törte a fejét, mit csináljon a nyesedékkel. Végül elkészítette a saját verzióját, zöldborsóval, paradicsommal és paprikával, majd dinsztelt krumplival tálalta. Mikor elkészült a nagy fogással, a brassói nevet adta neki: a trianoni emlékek miatt mindenképpen erdélyi városról akarta elnevezni, de mivel Kolozsvár már foglalt volt, Brassóra esett a választása. És hogyan lett a sertésfarokból szűzpecsenye? A nagy ötletet mindjárt be is nevezte egy ételújító versenyre, csupán a húst cserélte le a sertés legelegánsabb részére.

Papp Endre brassói receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:Brass%C3%B3i%20apr%C3%B3pecsenye%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l-l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások

lillka

A brassói f?tt krumplival....hát nem tudom,ízlés dolga.Az én brassóim szintén sertéssz?zb?l készül.A húst csíkokra vágás után,kiolvasztott szalonna zsírján kissé megpirítom,adok hozzá ?rölt borsot,?rölt köményt sót és kevés majorannát,zúzott fokhagymát,ezzel kis ideig sütöm,ezután kevés sürített paradicsommal zsírjára sütöm,minimális víz hozzáadásával fed? alatt puhára párolom.Sült kockaburgonyával összeforgatom(nem csak ráhalmozom) a kész brassóit.Ami szerintem a lényeg,hogy a f?szereket kell?képpen érezzük, f?ként a fokhagyma legyen eltalálva,anélkül mit sem ér,és fontos,hogy rövid s?r? leve legyen,ami majd kissé bevonja a burgonyát,és így igen finom eredményt kapunk.Káposztasaláta vagy bolgársaláta dukál mellé.Amennyiben marad a brassóiból,érdemes mindig frissen sütni a burgonyát hozzá.Ez a recept egy szakács ismer?sömt?l származik,nálunk nagyon bevált.

hami

Nem is gondoltam, hogy ennyi féle ételre mondjuk, hogy brassói :) Azt tudtam, és tapasztaltam is, hogy léteznek más félék is, nem csak olyan, mint amit mi készítünk... de hogy ennyi?! :) Választok majd egyet és kipróbálom! Nálunk nem túl bonyolult, sertés comb vagy sz?z kockára vágva. És a sült krumpli is kockára vágva. A végén jóól összekeverve a kett?! F?szerek: só, bors, sok-sok fokhagyma (fokhagyma nélkül el sem tudom képzelni a brassóit) :) + mustár, hogy kissé szaftos legyen!

Eva5120

Végre valaki, aki úgy készíti a brassóit, mint én. Nagyon sok fokhagyma, mustár, só, bors, isteni finom, szerintem a pirospaprika nem illik hozzá, akkor már hasonlít a pörkölthöz.

hami

Akkor már legalább ketten vagyunk :)))

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!