Mi fán terem a kék málna? Most eláruljuk!

Létezik olyan, hogy kék málna? Létezik bizony! És ezt is le lehet szedni a bokorról? Sajnos nem. Akkor mégis mi ez? Eláruljuk!

A nyár a zamatos bogyós gyümölcsök időszaka, amikor végre habzsolhatjuk az édes eper, áfonya és málna szemeket. Utóbbi esetében megszoktuk a rózsaszínes, pirosas árnyalatot, ennek ellenére sok élelmiszert lehet látni a boltok polcain ’kék málna’ ízesítéssel. Mi ez a gyümölcs, és honnan jön? A kék málna régebb óta létezik, mint azt gondolnád, de nem onnan érkezik, ahonnan a név alapján várnád.

Mi fán terem a kék málna? Most eláruljuk!

Tehát nem, kék málnát nem tudsz szedni a bokorról. Az egész a piros színnel kezdődött, egészen pontosan az FD&C Red No. 2 mesterséges ételszínezékkel, aminek telt, borszerű árnyalata volt, pár évtizeddel ezelőtt ezt a málnával azonosítottak. Egy 1957-es riport ugyan (amit természetesen az ételszínezék-ipar fizetett) arra jutott, hogy ez az ételszínezék biztonságos, voltak ezzel kapcsolatban kétségek. Az 1958-ban kiadott amerikai Food Additives Amendment és az 1960-as Color Additive Amendment új, magasabb szintű szabályokat vezetett be a színezékek biztonságát tekintve (a gyártóknak bizonyítaniuk kellett, hogy a termék nem rákkeltő), és a nyilvánosság – illetve a tudományos közvélemény – a Red No. 2 szín ellen fordult, aminek következtében elkezdtek egy másik ételszínezék után kutatni.

Egy Gold Medal nevű cég volt valószínűleg az első, amelyik elkezdte használni a kék málnát 1958-ban. Az igazi térhódítása azonban az ICEE nevű jégkrémnek volt köszönhető a ’70-es években, a gyárta ugyanis a málna ízű fagyit vizuálisan jobban meg akarták különböztetni a klasszikus cseresznyés ízüktől, így ahelyett, hogy az is piros színt kapott volna, az FD&C Blue No. 1-ra (vagy Brilliant Blue FCF) esett a választásuk. A beszámolók szerint plusz indok volt a döntés mögött, hogy hasonlított a cég megjelenésében már amúgy is használt kék színhez. A fagylalt mellett italoknál is elkezdték használni ezt a színt, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

A ’70-es évektől kezdve előszeretettel használták a márkák ezt a színt, mivel elütött a többi megszokott gyümölcs színtől, így a kék málna széles körben ismertté vált a fogyasztók között. A népszerűségének emellett pszichológiai okai is vannak. Az élénk, vibráló színek különösen vonzóak a gyerekek számára.

Erre már Melvin De Groote is rájött, aki az 1920-as években tanulmányozta a szín és az íz közötti összefüggést.

Tehát létrehoztak egy olyan mesterséges színt, ami ugyan nem létezik a valóságban, mégis mindannyian azt kívánjuk bárcsak lehetne kék málnát csipegetni a nagymama bokráról!


Konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...