Mi is az a cumisüveg szindróma?

Leginkább kisgyerekes szülők találkozhatnak ezzel a tünetegyüttessel: egy fogászati problémát illetünk ezzel a névvel, amely a szénhidrátban gazdag italok hatására lép fel.

A cumisüveg szindróma megnevezéssel egy olyan fogászati problémát jelölünk, amely akkor alakulhat ki, ha a kisgyermek rendszeresen szénhidrátban gazdag (cukros, mézes tea; tej; gyümölcslé) italt fogyaszt cumisüvegből, netán szopogatás közben gyakran elalszik, s a cukor hatására a száj Ph-értéke savassá válik, ez pedig a baktériumok, a fogszuvasodás melegágya.

Tipikus tünet, hogy az első metsző- és szemfogak - amelyekkel a cumisüvegből kicsöpögő folyadék leginkább találkozik - megsárgulnak, elfeketednek, letörnek vagy kihullnak. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem étkezési zavarokat is okozhat, mivel a rossz fogak miatt a rágás kellemetlen és fájdalmas lehet.

Ha már elkezdtek romlani a fogak, fogorvos segítségével van esély ugyan megállítani a fogak további romlását (speciális ecseteléssel), de visszafordítani a folyamatot már nem lehet. Súlyosabb esetekben vagy kihúzatjuk a fogat, vagy szimplán megvárjuk a fogváltást, ami általában óvodáskor végén, iskoláskor elején kezdődik.

Természetesen a megelőzés a leghatékonyabb eszköz erre a problémára is, a fogak épségét (is) szem előtt tartva a szülőknek különösen oda kel figyelniük, mit és hogyan adnak a gyereknek inni.

Hogyan előzhetjük meg a cumisüveg szindrómát?

  • Ne használjuk a cumisüveget megnyugtatásra, játszani se adjuk oda, csak ivás céljára adjunk belőle inni. Különösen akkor ne, ha szénhidrátban gazdag ital van a cumisüvegben, legyen az tej vagy édesített ital.

  • Ne hagyjuk úgy elaludni a babát, hogy szájában szopogatja a cumisüveget.

  • Édes italok helyett elsősorban vizet adjunk inni. A gyerekek alapvetően szeretik a vizet is.

  • Amint a kisgyerek nyitott a pohárból való ivásra, inkább ezt támogassuk (lehet kapni pici babapoharakat is).

  • Sose mártogassuk mézbe, cukorba, cukros italba a baba cumiját, mielőtt a szájába tennénk.

  • A babának, amelyiknek már kibújtak az első fogai, nedves pelenkával, gézzel vagy bébi fogkefével törölgessük át lefekvés előtt a fogait.

  • A cumisüveget 6 hónapos kortól felválthatja a csőrös itató, ami kevésbé alkalmas a hosszan tartó szopogatásra.

Van egy olyan téveszme a cumisüveg szindrómával kapcsolatban, hogy a fogak romlását a cumisüveg anyagából kiváló méreganyagok okozzák, de több szakértői oldalon is megerősítik, hogy ez tévedés, a szénhidrát dús ital a ludas.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.