Mi is az a cumisüveg szindróma?

Leginkább kisgyerekes szülők találkozhatnak ezzel a tünetegyüttessel: egy fogászati problémát illetünk ezzel a névvel, amely a szénhidrátban gazdag italok hatására lép fel.

A cumisüveg szindróma megnevezéssel egy olyan fogászati problémát jelölünk, amely akkor alakulhat ki, ha a kisgyermek rendszeresen szénhidrátban gazdag (cukros, mézes tea; tej; gyümölcslé) italt fogyaszt cumisüvegből, netán szopogatás közben gyakran elalszik, s a cukor hatására a száj Ph-értéke savassá válik, ez pedig a baktériumok, a fogszuvasodás melegágya.

Tipikus tünet, hogy az első metsző- és szemfogak - amelyekkel a cumisüvegből kicsöpögő folyadék leginkább találkozik - megsárgulnak, elfeketednek, letörnek vagy kihullnak. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem étkezési zavarokat is okozhat, mivel a rossz fogak miatt a rágás kellemetlen és fájdalmas lehet.

Ha már elkezdtek romlani a fogak, fogorvos segítségével van esély ugyan megállítani a fogak további romlását (speciális ecseteléssel), de visszafordítani a folyamatot már nem lehet. Súlyosabb esetekben vagy kihúzatjuk a fogat, vagy szimplán megvárjuk a fogváltást, ami általában óvodáskor végén, iskoláskor elején kezdődik.

Természetesen a megelőzés a leghatékonyabb eszköz erre a problémára is, a fogak épségét (is) szem előtt tartva a szülőknek különösen oda kel figyelniük, mit és hogyan adnak a gyereknek inni.

Hogyan előzhetjük meg a cumisüveg szindrómát?

  • Ne használjuk a cumisüveget megnyugtatásra, játszani se adjuk oda, csak ivás céljára adjunk belőle inni. Különösen akkor ne, ha szénhidrátban gazdag ital van a cumisüvegben, legyen az tej vagy édesített ital.

  • Ne hagyjuk úgy elaludni a babát, hogy szájában szopogatja a cumisüveget.

  • Édes italok helyett elsősorban vizet adjunk inni. A gyerekek alapvetően szeretik a vizet is.

  • Amint a kisgyerek nyitott a pohárból való ivásra, inkább ezt támogassuk (lehet kapni pici babapoharakat is).

  • Sose mártogassuk mézbe, cukorba, cukros italba a baba cumiját, mielőtt a szájába tennénk.

  • A babának, amelyiknek már kibújtak az első fogai, nedves pelenkával, gézzel vagy bébi fogkefével törölgessük át lefekvés előtt a fogait.

  • A cumisüveget 6 hónapos kortól felválthatja a csőrös itató, ami kevésbé alkalmas a hosszan tartó szopogatásra.

Van egy olyan téveszme a cumisüveg szindrómával kapcsolatban, hogy a fogak romlását a cumisüveg anyagából kiváló méreganyagok okozzák, de több szakértői oldalon is megerősítik, hogy ez tévedés, a szénhidrát dús ital a ludas.

Címlapról ajánljuk

További cikkek