Így lehet könnyedén kideríteni, hogy hamis-e a boltban árult méz

Egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a boltok polcain az úgy nevezett „hamis mézek", amik a forgalmazók trükkjei miatt rendkívül jól álcázzák magukat. Ám szerencsére létezik egy bombabiztos módszer, amivel könnyedén megállapítható a mézről, hogy hamis-e.

Pár hete számoltunk be arról, hogy hordókban áll a magyar méz, mert egyszerűen nem éri meg a méhészeknek áron alul eladni a folyékony aranyat. Úgy tűnik, hogy továbbra sem javult a helyzet, annyi viszont bizonyos, hogy a krízishelyzetet az okozza, hogy a mézpiacon jelentős mennyiségben vannak jelen a hamisított mézek – írja az Agrárszektor oldala.

Ellepte a hamis méz Európát és Magyarországot

A „Kaptárakból” nevű akció során vizsgálták meg a mézeket

Egy új kezdeményezés keretein belül nemrég több harmadik országokból (Kína, Argentína, Ukrajna) származó mézet is megvizsgáltak. A belgiumi Geel-ben található mézlaborban végzett vizsgálatok során kifejezetten idegen cukrok, vagyis nem nektár-eredetű cukrok után kutattak a szakértők. Az eredmények pedig igencsak elrettentőek:

A harmadik országokból származó mézek 48 százaléka hamis, és ezek a méznek nevezett termékek sajnos eljutnak a fogyasztókhoz. Ezen a téren semmilyen szankció nem történik, hosszú ideje gyakorlatilag horribilis mennyiségű hamisított méz van a uniós piacon

– mutatott rá Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Uniós címkék mögött rejtőzködnek a hamis mézek

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a harmadik országokban termelt mézek többsége európai uniós címke mögé rejtve kerül fel a boltok polcaira. Ez miként lehetséges? Mert a nyugat-európai mézkiszerelők szinte kizárólag harmadik országokban termelt mézet vásárolnak, hiszen az nagyjából 30 százalékkal olcsóbb az uniósnál – írja a cikk.

Kötelező lesz feltüntetni a származási országot

A címkéket kell figyelni, és kiderül, hogy hamis-e a méz

A jelenleg érvényben lévő uniós tanácsi irányelv alapján ugyanis a több országból származó mézkeveréknél nem kötelező a mézcímkén jelölni a származási országokat.

Tehát elegendő csak azt jelölni, hogy „EU-országokból”, „EU-n kívüli országokból” vagy éppen „EU-országokból és EU-n kívüli országokból” származik az adott „méz".

Ha tehát biztosra szeretnél menni, akkor mindig nézd meg a címkén feltüntetett származási helyet.

„Sokkal szigorúbb nyomon követésre lenne szükség az unióban, mondhatni a kaptártól a csuporig" – hangsúlyozta Bross Péter. A kialakult helyzet miatt idén augusztusban Magyarország nemzeti hatáskörben szigorította a hazai szabályozást. „Így a mézkeverékek esetében kötelező lesz feltüntetni valamennyi származási országot, méghozzá a felhasznált mézek tömege szerint csökkenő sorrendben" – összegezte a lapnak a OMME elnöke.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek