Ez az oka, hogy hordókban áll az eladatlan magyar méz

Talán még sosem voltak olyan nehéz helyzetben a magyar méhészek, mint most.

„Az enyhe tél, az európai piacokat elárasztó ukrán és kínai méz, a magas termelési költségek, az alacsony felvásárlási árak és a kevés termés szinte eladhatatlanná teszik a magyar mézet" – olvasható a hvg.hu oldalán.

Gyengélkedik a hazai mézpiac

Egyre többen hagyják el a szakmát

A helyzet annyira rossz, hogy sok méhésznél már hordókban áll az eladatlan magyar méz. A magyar méhészek ugyanis inkább kivárnak, minthogy veszítsenek rajta.

De akad olyan méhész is, aki a nehézségek miatt inkább szakmát vált. Kiss Norbert székesfehérvári méhész például szabadidejében elkezdett programozást tanulni.

A mézpiac nehézségeiről a DW Magyar szerkesztősége készített riportot:

A riportból többek között az derült ki, hogy a probléma hátterében elsősorban a megrendelések visszaesése, a megemelkedett költségek, valamint az olcsóbb külföldi mézek állnak. Ezenfelül pedig a hektikus időjárás is tovább nehezíti a méhészek helyzetét.

De a méz felvásárlási árának visszaesése is jól mutatja, hogy nagy a baj. Míg ugyanis tavaly 1200 forint volt 1 kilogramm méz, addig idén már csak 600 forintba kerül. A méhészek költségei azonban csak 1000 forintnál térülnének meg.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk