Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mentális károsodást okozhat a túlzott karácsonyizene-hallgatás

Úgy tűnik, valóban káros lehet, ha túl sok karácsonyi zenét hallgatunk az adventi időszakban.

Elég megosztó témát találtunk: kutatók éppen arra világítottak rá, hogy túl nagy mennyiségű karácsonyi zene hallgatása káros lehet. Tudjuk, most sokan egy emberként éljeneznek, de a világ másik fele tuti kézzel-lábbal ellenkezik. Mert igenis van élvezeti értéke az All I want for Christmas is you-nak 98765456789-odszorra.

„Úgy érezhetjük magunkat, mintha csapdába estünk volna – a folyamatos karácsonyizene-hallgatás arra figyelmeztet minket, hogy ajándékokat kell vásárolnunk, főznünk, sütnünk kell, és vendégeket fogadni. A zene ugyanis rögtön az érzelmeinkre hat, maga mögött hagyva a racionalitást”- véli Linda Blair klinikai pszichológus.

Gondoljunk csak azokra, akik a kereskedelemben dolgoznak, és naponta 8-10 órákat kénytelenek ugyanazt a lejátszási listát hallgatni – ez lelkileg igenis megterhelő. Nekik egész egyszerűen agyban kell kikapcsolniuk a hangafalakból üvöltő Jingle Bellst, hogy a munkájukra is tudjanak koncentrálni.

Üzleti szempontól viszont sajnos megtérülni látszik a dolog: a statisztikák szerint a vevők vásárlási vágya (és karácsonyi hangulata) fokozódik, ha a boltban kellemes karácsonyi zene szól.

De mi ugye kijövünk a boltból negyed órán belül, otthon meg akkor kapcsoljuk ki a Last Christmast, amikor akarjuk.

A vevők szempontjából sem mindig fenékig tejfel a dolog: ha túl hangos, sok (és ezzel együtt irritáló) a karácsonyi dallam, szintén lefáradunk tőle mentálisan, mert gyakorlatilag meg kell feszülnünk, hogy ne halljuk azt, amit hallunk. Ehhez az sem segítség, hogy az emberek mintegy 61%-a eleve stresszesen vág neki az ünnepeknek.

A zene az agy több területére hat egyszerre – az érzelmekre, a reflexekre, a vizuális képalkotásra, a memóriára, az emlékeinkre.

Egy zenepszichológus szerint az első pár alkalomnak, amikor elkezdünk karácsonyi zenéket hallgatni, pozitív hatása van ránk, mert az agyunk zsigerből pozitívnak ítéli meg azt, amit ismer, továbbá az ünnep meghittségével, a családdal kapcsolja össze, azonban ha ugyanazok a számok ismétlődnek végeláthatatlan mértékben, a hatás átcsap negatívba.

Ha megtalálnánk a megfelelő mértéket – és ez a karácsonyi zenékre és illatokra is igaz – , a pozitív hatás garantált lenne.

Amikor 130 tesztalannyal értékeltettek különféle illatokat illetve zenéket – kiderült, hogy itt is a karácsonyiakat ítélték meg leginkább pozitívnak, főleg, ha az ünnepi illatokat ünnepi zenével párosították. A fenyő, a fahéj, a forralt bor illatát a jól ismert dalokkal és karácsonyi popslágerekkel, végezetül pedig a meghitt családi ünneppel kapcsoljuk össze. 

Ezeket láttad?


via, címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!