7 étel, 7 nyári úti cél, 7 utazási tanács

Nem tudod még, hova utazz idény nyáron? Pár finomság bemutatásával igyekszünk segíteni, és még tuti utazási tippeket is kapsz tőlünk!

A nyári úti cél kiválasztásában sok minden lehet segítségünkre, például az, ha megismerjük a helyi gasztronómiát, vagy kapunk pár utazási tippet. Idén nyáron a következő országokat ajánljuk Nektek:

Horvátország

A tengerparti országban kötelező a helyi halakat végigkóstolni, de ne hagyjuk ki a Balkánon sok helyen jellegzetes töltött réteseket és pitéket sem. Horvátországban a nagyon népszerű, mángolddal töltött, török eredetű dalmát különlegességet, a soparnikot akár a standra is magunkkal vihetjük, mert hidegen és melegen is egyaránt nagyon finom!

Utazási tipp:

Ha utazási irodán keresztül utazási csomagban foglalunk minél több kinti szolgáltatást (pl. szállás, bizonyos mértékű ellátás, stb.), az utazásszervezők az érkezéshez képest 20 napon belül már nem emelhetik a részvételi díjat,20 napon túl pedig a 8%-ot meghaladó emelés estén az utazók indoklás és kötbér nélkül elállhatnak az utazástól.

Görögország

A görög konyha messze túlmutat a muszakán és a gyroson. A mediterrán országban rengeteg olívaolajat, zöldséget, húst és halat esznek, ha pedig kíváncsiak vagyunk egy valódi görög vacsorára, nem hagyhatjuk ki az előételeket, az úgynevezett mezeválogatást, amiben a jól ismert tzatziki mellett olyan különlegességeket találunk, mint a fokhagymás-görögjoghurtos skordalia.

Utazási tipp:

Charter járatokkal nagyon jó ár-érték arányú utazások közül válogathatunk a hazai utazásszervezőkön keresztül.

Egyiptom

{ CKÉP = 126246, 6 }
Az egyiptomi konyha nagyon sok rokon jelet mutat a környező országok konyháival - ha ott járunk, érdemes megkóstolni az olyan nagy klasszikusokat, mint a shawarma, a humusz, a falafel és a különféle zöldséges ételek - mindezt persze egyiptomi módra!

Utazási tipp:

A szaktudás és a helyismeret nagyon fontos Egyiptom esetében. Az ókori helyszínek végiglátogatása sokkal egyszerűbb, ha szervezett utazásokra jelentkezünk - így jó eséllyel elkerülhetjük a helyi turpisságokat!

Tunézia:

Akár a többi környékbeli országban, itt is nagyon népszerű a kuszkusz - az egyik specialitásuk a paradicsomos verzió, ezt mindenképpen próbáljuk ki. Nagyon sok zöldséges ételt esznek, a bárány rendkívül népszerű, és messze földön híresek az ezeregy éjszakába illő desszertjeik is!

Utazási tipp:

Mivel a nyelvet kevesen beszélik, érdemes szervezett társas utazásra befizetni - így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat a nyaralás alatt!

Bulgária

A volt szocialista tábor egyik legnépszerűbb úti célját érdemes ismét felfedezni! A konyhájuk különleges, keveredik benne a szláv konyha a tengerparti finomságokkal. A sopszkasalátát mindenki ismeri, de ha Bulgáriában járunk, a helyiek egyik nemzeti ételét, a gyuvecset mindenképpen kóstoljuk meg!

Utazási tipp:

A charterjáratokkal nagyon jó ár-érték arányú turnusokat foghatunk ki, ha hazai utazásszervezőkön keresztül foglaljuk a nyaralásunkat!

Olaszország

Az olasz konyhában nincs egy olyan, amit kötelező megkóstolni: attól függ, hogy melyik tartományba látogatunk, hiszen Olaszország minden tartománya egy-egy gasztronómiai ékszerdoboz. Tájékozódjunk, hogy melyik rész milyen különlegességet tud magáénak, és ne vigyük túlzásba a pizzázást - kivéve, ha Nápoly környékére megyünk!

Utazási tipp:

Egy olyan sokszínű országban, mint Olaszország, sokat segíthet egy helyismerettel rendelkező utazásszervező, aki akár csillagtúrák szervezésében is a segítségünkre lehet!

Spanyolország

Az Ibériai-félsziget nagyobbik országára ugyanaz igaz, mint Olaszországra: régiónként változik, hogy mit kell végigkóstolni. Ami mindenhol jellemző, az a tapas: a különböző tapasbárok az ország minden területén várják a spanyol falatokra nyitott kíváncsi tömegeket.

Utazási tipp:

Az ország rengeteg kulturális kincse közül nehéz választanunk, ráadásul a spanyolok nem a nyelvtudásukról híresek. Szervezett utazásokkal zökkenőmentesen meglátogathatjuk az ország eldugottabb kulturális kincseit is!

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!