Így készül egy kis csavarral a MARADHAM, az isteni szardíniai pizza

Az olasz konyhát a világ minden táján ismerik, egyik legjellegzetesebb étele a pizza. Titka a friss hozzávalók és persze az olasz temperamentum. Így készül Szardínián:

Én most a saját verziómat készítettem el, friss fügével és prosciuttoval. Készítettem egy egyszerű, de annál ízesebb paradicsomszószt, hőkezelés nélkül turmixoltam le a hozzávalókat és kentem meg vele a tésztát. Került még rá gazdagon mozzarella, majd a lehető legmagasabb hőmérsékletem, amit a sütő engedett, pár perc alatt megsütöttem.

A tésztát a pizzához hasonlóan élesztővel és kelesztéssel készítettem, került bele még egy kevés zsír is és a főtt, áttört burgonya is természetesen. Ezeket összedolgoztam, cipót formáltam belőle és pihentettem egy bő fél órát. Kézzel formáztam, majd vékonyra kinyújtottam (dobáltam) úgy, mint a hagyományos pizzánál.

A paradicsomszósz mellett a helyiek leginkább tengergyümölcseit, szárított halikrát és articsókát használnak feltétként a tésztára. Az a lényeg hogy az alapanyagok frissen kerüljenek rá.

Az úgynevezett „turedda”, egy hagymásos burgonyás kenyértésztával készül, mely tipikusan Baunei városból származik. Ezt használják alapnak, melyet helyi, szezonális alapanyagokkal egészítenek ki. Ezt a specialitást „Maradham”-nak nevezik, ez a pizza eredeti értelmezése Szardínián.

Recept itt!

Ott tartózkodásunk alatt, bizony csak megkívántunk egy jó pizzát, és nagy csavargások közepette be is tértünk egy kis aranyos tengerparti bisztróba. Ezt a mennyei ételt ugyebár senkinek nem kell bemutatni, itt viszont a helyiek kicsit másképpen készítik, mint a hagyományos nápolyi vagy római pizzát.

Szardíniának megvannak a saját helyi, tradicionális ételei. A sáfrányos lisztből készült tésztaételektől kezdve a tengeri herkentyűkig, nincs ez másképpen a pizzával sem. A sziget fővárosában, Cagliariban lehet megkóstolni azt a különleges változatot, amelyet kizárólag Szardínián készítenek.

Recept itt!

Próbáltam kemencéhez hasonló állapotokat előidézni, több-kevesebb sikerrel. Szerencsére több lett a siker, mert a pizza nagyon szuperül sikerült. Amíg még langyos frissen ráhelyeztem a prosciutto szeleteket, fügecikkeket, megszórtam kevés rukkolával éspecorino sajttal. Bomba lett. Az elkészítése és elfogyasztása időben nem éppen volt egyenesen arányos, de a végeredmény szempontjából tökéletesen megérte.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek