Így készül egy kis csavarral a MARADHAM, az isteni szardíniai pizza

Az olasz konyhát a világ minden táján ismerik, egyik legjellegzetesebb étele a pizza. Titka a friss hozzávalók és persze az olasz temperamentum. Így készül Szardínián:

Én most a saját verziómat készítettem el, friss fügével és prosciuttoval. Készítettem egy egyszerű, de annál ízesebb paradicsomszószt, hőkezelés nélkül turmixoltam le a hozzávalókat és kentem meg vele a tésztát. Került még rá gazdagon mozzarella, majd a lehető legmagasabb hőmérsékletem, amit a sütő engedett, pár perc alatt megsütöttem.

A tésztát a pizzához hasonlóan élesztővel és kelesztéssel készítettem, került bele még egy kevés zsír is és a főtt, áttört burgonya is természetesen. Ezeket összedolgoztam, cipót formáltam belőle és pihentettem egy bő fél órát. Kézzel formáztam, majd vékonyra kinyújtottam (dobáltam) úgy, mint a hagyományos pizzánál.

A paradicsomszósz mellett a helyiek leginkább tengergyümölcseit, szárított halikrát és articsókát használnak feltétként a tésztára. Az a lényeg hogy az alapanyagok frissen kerüljenek rá.

Az úgynevezett „turedda”, egy hagymásos burgonyás kenyértésztával készül, mely tipikusan Baunei városból származik. Ezt használják alapnak, melyet helyi, szezonális alapanyagokkal egészítenek ki. Ezt a specialitást „Maradham”-nak nevezik, ez a pizza eredeti értelmezése Szardínián.

Recept itt!

Ott tartózkodásunk alatt, bizony csak megkívántunk egy jó pizzát, és nagy csavargások közepette be is tértünk egy kis aranyos tengerparti bisztróba. Ezt a mennyei ételt ugyebár senkinek nem kell bemutatni, itt viszont a helyiek kicsit másképpen készítik, mint a hagyományos nápolyi vagy római pizzát.

Szardíniának megvannak a saját helyi, tradicionális ételei. A sáfrányos lisztből készült tésztaételektől kezdve a tengeri herkentyűkig, nincs ez másképpen a pizzával sem. A sziget fővárosában, Cagliariban lehet megkóstolni azt a különleges változatot, amelyet kizárólag Szardínián készítenek.

Recept itt!

Próbáltam kemencéhez hasonló állapotokat előidézni, több-kevesebb sikerrel. Szerencsére több lett a siker, mert a pizza nagyon szuperül sikerült. Amíg még langyos frissen ráhelyeztem a prosciutto szeleteket, fügecikkeket, megszórtam kevés rukkolával éspecorino sajttal. Bomba lett. Az elkészítése és elfogyasztása időben nem éppen volt egyenesen arányos, de a végeredmény szempontjából tökéletesen megérte.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...