Megnyitott Liptai Claudia és Pataki Ádám közös cukrászdája - kipróbáltuk a Pataki Cukit

Hagyományos sütemények, gyerekkori ízek, családias környezet - megnyitotta első közös cukrászdáját Pataki Ádám és Liptai Claudia. Megnéztük a helyet!

Mondhatnánk, hogy ha az embernek van megfelelő tőkéje, és ismeri a piacot, akkor könnyen meg tud nyitni egy új cukrászdát egy már meglévő mellé. Nem így van azonban akkor, amikor az ember egy olyan cukrászüzemet visz a vállán, amelynek hosszú és legendás története van, ráadásul elvárás, hogy nap mint nap minőséget adjon a vásárlóknak. Pataki Ádám hosszú évek tervezése után végül feleségével, Liptai Claudiával nyitotta meg első budapesti cukrászdáját a XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpontban.

„Azt gondolom, hogy egy vállalkozás életében fontos, hogy keresse a kihivásokat. A családon belül már szó volt arról, hogy legyen a fővárosban is egy üzletünk, de az élet nem úgy alakult, hogy erre lehetőségünk lett volna. Apu halála után, fontos volt, hogy a vállalkozást milyen irányba fejlesztem” - magyarázza Pataki Ádám, aki 2014-ben vesztette el édesapját,a legendás, érdi Pataki Cukrászda megálmodóját.

Hagyományos ízek minőségi köntösben

A Pataki Cuki egyébként nem ez az első szerelemgyerek Ádám és Claudia kapcsolatában.

„A legelső ilyen találkozásunk a kapcsolatunk elején volt. Mai napig az érdi cukrászda kínálatában van egy sütemény, a mákszemnyi barack, ami egy mentes süti. Ádám a Magyarország Tortája versenyre készítette. Én adtam a nevét, meg egy-két ötletet, hogy legyen díszítve, de az egészet ő hozta létre” - emlékszik vissza Liptai Claudia, aki először fenntartásokkal fogadta az új cukrászda ötletét, de Ádám szakmához fűződő alázatát és tudását ismerve tudta, hogy ebből csak jó sülhet ki.

Személyes kedvencünk a puncsszelet

„Szerintem a jó cukrászdához alázat kell. Alázat a szakma és az alapanyagok iránt. Az emberek a magyar ízeket részesítik előnyben. Fontos, hogy legyen egy tisztességes Dobostorta, Rákóczi-túrós, mert a vendégek ezeket szeretik”- vélekedik Ádám. A Pataki cukrászda kínálata főleg az általa említett süteményekből áll, de kapható puncsszelet, kardinális szelet és más klasszikus sütemények is. A puncsszelet egyébként tényleg azt az ízvilágot hozza, amit régen megszoktunk. Szerencsére, nem túl édes, inkább könnyedebb, ami valószínűleg a minőségi alapanyagoknak köszönhető.

A cukrászda nagy büszkesége a puncsszelet és a Rákóczi-túrós mellett a Dobostorta.

„Az nem volt kérdéses, hogy a Dobostortát szeretnénk a kínálatban”

- vágják rá mind a ketten arra a kérdésemre, hogy melyik az a süti, amelyik semmiképp nem hiányozhatott a cukrászdájuk kínálatából. Liptai Claudiának ez a süti az egyik kedvence: „Nagyon szeretem. Szörnyű, hogy bejövök, és bármikor kivehetek egyet a pultból, és senki nem csap rá a kezemre” - jegyzi meg mosolyogva.

A Dobostorta sem hiányozhatott a kínálatból

A hagyományos sütemények mellett liszt-, tej- és/vagy cukormentes termékek is kaphatóak a pultban. Ezeknél arra figyeltek, hogy ugyanazt az ízélményt nyújtsák, mint a klasszikus desszertek. Egyik különlegességük a Mango Delight névre keresztelt süti, ami nekem még picit édesebbnek is érződik a többi sütinél, pedig cukormentes.

Nem kellett semmin vitázniuk

Az állandó kínálatba Ádám mellett Claudia is próbálta becsempészni az ötleteit. Az egyik különlegesség például a szendvics, amit 16 éves korában, a Múzeum körúton a Mézes Mackóban evett - egy körözöttes molnárka. A jó ötletek mellett egy új hely megnyitása sok tervezéssel jár, de a páros arra mindig odafigyelt, hogy ugyanazzal a harmóniával tudjanak együtt dolgozni, ahogy a magánéletüket élik.

„Nem volt vitánk, mert meg volt mindenkinek az a saját köre, ahol dolgozik. Én nem szóltam bele az enteriőrbe, ő nem szólt bele abba, hogy milyen hűtőt veszünk vagy kávégépet, mert azt én tudom” - mondja Ádám. Claudia azt mondja, hogy pont azért mert belevágni a dologba, mert tudta, ha a magánéletük is jól működik, akkor képesek lesznek arra, hogy egy cukrászdát is létrehozzanak.

Ez is érdekelhet!

Megkóstoltam az ország tortáit és olyan élmény ért idén, amit mindenkinek át kell élnie!

Liptai Claudia persze azért egy kicsit tartott az új feladattól: „Amikor Ádámnak jött ez az ötlete, akkor tudtam, hogy ő mit tud hozzáadni. De én mit tudok hozzáadni? - kérdeztem. Soha nem csináltam ilyet, ezért nem volt a fejemben semmi, hogy hogyan kellene ezt jól csinálni. Én kimondottan egy olyan helyet szerettem volna, ami családias, hogy ha az ember bejön, akkor otthon érezze magát” - magyarázza Claudia, aki úgy érzi, hogy végül sikerült megvalósítania ezt a tervet.

„Nálunk egy jó kávéélményt is kap az ember”

Egy jó cukrászdát a kávéja alapján is megítélnek. Claudia és Ádám nagyon odafigyeltek arra, hogy milyen kávét szolgálnak fel a sütemények, szendvicsek mellé.

„Nálunk egy jó kávéélményt is kap az ember” - mondja Claudia. Ádámtól megtudjuk, hogy amikor Érden 1973-ban megnyitották a cukrászdájukat, akkor 1986-ig ugyanazt az ezüst zacskós Família kávét főzték a vendégeknek. Ezután jött egy falubéli kávépörkölő, aki jó barátjuk lett, és azóta Érden és Budapesten is ugyanazt a kávét készítik.

A kávé mellé friss édes és sós péksütik is várják a cukrászda korai vendégeit. Van például túrós batyu, vajas croissant, sajtos rúd és természetesen kakaós csiga is.

Kakaós csiga a korán érkezőknek

„Nekem itt a kakaós csiga a legveszélyesebb. Az gyerekkoromban is olyan volt, amivel nem tudtam leállni. Kesernyés kakaóval, imádom” - mondja Claudia, aki napi 2-3 órát próbál jelen lenni a cukrászdában. Ádám körülbelül fele-fele arányban dolgozik az érdi és a budai egységben. Mint mondja, az érdi csapatra már 100%-ban tud támaszkodni.

„Valamit akkor tudsz jól csinálni, ha jelen vagy” - vélik mindketten, és hozzáteszik, az emberek is örülnek, hogyha találkozhatnak velük, amikor betérnek a cukrászdába.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek