Ha van két csokor medvehagymád és 35 perced, főzd meg ezt a gnocchit

Szépen-lassan alakul a tavasz, piacra kerülnek az igazán ütős alapanyagok, amelyek véglegesen felráznak majd mindenkit a téli álomból. A hónap gyors receptje sorozat legújabb szereplője a pikáns medvehagymával alkot, ráadásul nem is akármit!

A gnocchi alapvetően burgonyából és lisztből készül, az alábbi recept így csak nagyon szegről-végről áll vele rokonságban. Leginkább a közérthetőség miatt kapta mégis az áprilisi hónap gyors receptje a gnocchi nevet, ugyanis az olasz malfatti csak szűkebb körökben ismert. És hogy mi az a malfatti? Lényegében egy elronthatatlan (olaszul szó szerint ezt jelenti a név: rosszul csinált) házi tésztagombóc, ami friss zöldeket és valamilyen tejterméket használ – ettől lesz a végeredmény olyan ellenállhatatlanul puha.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Házi tésztakészítés aprítógépben?

Tradicionálisan friss spenót és ricotta kerül a malfatti tésztájába, azonban annak érdekében, hogy a receptet most magyarosabbá és szezonálisabbá váljon, ezeket lecseréltem medvehagymára és savanykás tehéntúróra.

TIPP: ajánlott a medvehagymát előre blansírozni, egyrészt azért, hogy a gombócok íze ne legyen túl agresszív, másrészt, hogy a késes aprító pengéi könnyebben dolgozhassanak.

Minden más maradt az eredeti medrében: liszt, tojás, zsemlemorzsa és reszelt parmezán került még a masszába, amit a gyorsaság és a massza egységes állagának érdekében egy késes aprító állított össze.

Nézd meg videón is a medvehagymás-túrós gnocchi elkészítését:

Ezért nem szentírás a tészta receptje

Minden házi tészta készítése esetében fontos, hogy megengedőek legyünk a recepttel, a mennyiségekkel. Mivel nem minden alapanyag viselkedik ugyanúgy, illetve olyan külső tényezők is hatással vannak a végső állagra, mint a liszt minősége, a tojás mérete vagy a levegő páratartalma, a kezeinkre és szemeinkre kell hagyatkoznunk az összeállítás során.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Ha kell, korrigáljuk a túl nedves állagot liszttel, zsemlemorzsával, a túl szárazat pedig túróval, esetleg vízzel. Magához a formázáshoz is használjuk vizet: a csupasz tenyérhez nagyon ragad a massza, ami nemcsak esztétikai problémát jelent majd, hanem a gombócaink formázását is nagyban megnehezíti.

TIPP: egy csupasz felületű gombóc nehezen vesz fel kellő mennyiséget a szószból, mártásból. Hozzunk létre a medvehagymás gnocchik egyik oldalán egy mélyedést, amelyben megülhet majd az ízes, tejszínes szósz.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Itt a medvehagymás-túrós gnocchi teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje című sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek