Megvan, hol bújtak elő az első hazai medvehagymák

Hivatalosan is beindult a medvehagyma-szezon, ami nagyjából április közepéig tart. Kezdődhet is a gyűjtés!

Az idei első medvehagyma-mezőt a Zala vármegyei Hahót közeléből jelentették, ahol már a fűszernövény gyűjtése is megkezdődött. A medvehagyma szedésére vonatkozó szabályok betartása azonban rendkívül fontos, hiszen a számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval. A növények levelének eltérő illata azonban segíthet az azonosításban – számolt be a medvehagyma-szezon kezdetéről a Sokszínű vidék oldala.

Elkezdődött a medvehagyma-szezon!

A március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, saját felhasználásra a napi 2 kilogramm engedélyezett.

Árusításra gyűjteni azonban kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével lehetséges. A Nébih tájékoztatása szerint a boltokban árult medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő, forgalmazó nevét és címét, illetve a származási országot.

Főleg a tölgyes vagy bükkös erdőkben fordul elő

A medvehagyma egyébként a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, majd a nyár közepére elszáradnak. Hazánkban főleg a tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.

A legnagyobb medvehagyma-mezőkkel Zselic, Gerecse és a Mecsek környékén, illetve a Misina déli lejtőin lehet találkozni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...