Marton Adri: ,,Nem baj, ha valaki nem szeret főzni, akkor rendeljen, csak csinálja, amit szeret!" - EgySztárÉtel

A Nosalty konyhájában a csinos gasztroműsorvezető, Marton Adri egy káprázatos ázsiai ihletésű salátát készített. (x)

Edvin Marton nagysikerű hegedűművész felesége, Marton Adri éveken át modellként dolgozott, miután 2005-ben a Miss Balaton győzteseként ünnepelte az ország. Kétgyermekes családanya, közgazdász, modell. Három éve úgy döntött, fakanalat ragad. Los Angelesben tanult egyenesen az Oscar-gálák séfjétől, dolgozott ételstylistként, privát séfként, ma pedig már három műsora is van idehaza. Adri most a Nosalty konyhájába is ellátogatott!

Marton Adri garnélarákos wonton salátájának a receptjét itt találod!

Mi volt az első dolog, amit meg tudtál főzni?

Inkább mi az, amit nem...Az első párom kért tőlem tojásos nokedlit. Még nem forrt a víz, amibe kiszaggattam a nyers tésztát, és az egész egy massza lett. Ekkor kb. 13-14 éves voltam...a fiúm amúgy lelkesen megette, biztos szerelmes volt belém. (nevet)Egyébként az első étel, amit el tudtam készíteni, az a húsleves volt.

Nem ez a legegyszerűbb és legszokványosabb első étel...

Én már 5-6 évesen próbáltam memorizálni, hogy hogyan készül. Egy nagy fazék, amibe mindent beledobsz, és pár óra múlva ott van valami fantasztikus dolog. A legmeghatározóbb konyhai emlék a gyerekkorból általában a nagyi süteménye, akókuszkocka vagy a piskóta, de nekem a húsleves. Számomra ez egy tipikusan olyan étel, amit egy háziasszony meg tud főzni.

Garnélasaláta ropogós wontonnal Martin Adritól

Neked mennyire fontos, hogy jó háziasszony legyél?

A jó háziasszony szerintem több mindent takar, nem csak a konyhai létet. Feladata a család összetartása, a gondoskodás. Ezeket szívesen csinálom, de egy házias nőnek az is a dolga, hogy jó regényeket olvasson este, vagy reggel nyugiban megkávézzon. Ettől is jó egy háziasszony: töltődik, hogy aztán adni tudjon.

Gondolták már rólad valaha, hogy csak azért, mert szép vagy, nem tudsz főzni? Ért már ilyesfajta negatív diszkrimináció?

Ó biztos, csak sose ért el hozzám, vagy ha elért, akkor sem érdekelt. Ha én elkezdtem volna az elején azzal foglalkozni, hogy az emberek mit gondolnak rólam, akkor soha az életemben nem főztem volna. Én három éve kezdtem el, és akkor valahogy mindenhonnan azt hallottam, hogy egy séf az legyen molett, egy séf az legyen férfi, egy séf az legalább 10 éve legyen a konyhában, egy séf az tudjon irányítani.

Tartottam attól, hogy a személyem ki fog lógni majd a magyar kulináris életből, de végül a megtaláltam az utam. Sem séf nem akartam lenni, sem nagybetűs háziasszony, hanem valahol a kettő között, szerintem ez sikerült.

A háziasszonyokat, a trendi nőket, a fiatal anyukákat, a független nőket akarom megszólítani. Mindezt könnyedén átadható módon, ahogy talán a séfeknek nem feltétlen sikerül. Az elején biztosan sok negatív kritikát kaptam, de már gyerekként is nagyon makacs és ambiciózus voltam. Egyre inkább. (nevet)

Mi az az egy mondat, amit üzenni szeretnél azoknak, akikhez főzéssel szólsz?

Nem a főzésről szól az, amit kommunikálni szeretnék. Azt szeretném kommunikálni, hogy azt csináld, amit szeretsz, ne amit mások elvárnak. Én ezt csinálom. Tőlem a balettművész szüleim azt várták el, hogy közgazdász legyek. A férjem nem gondolta volna, hogy én a főzésből élek majd meg. Mindenki mást gondolt rólam, de én csak egy dologra vágytam, főzni, szerepelni. Jelenleg három műsorom van. Ez az, ami engem lázba hoz. Nem baj, ha valaki nem szeret főzni, akkor rendeljen, csak csinálja azt, amit szeret. (nevet) Ne mások döntsenek!

És hogy egy kicsit szóba hozzuk a férjedet így a végén...szól otthon komolyzene, miközben főzöl?

Nem. (nevet)

Ha szeretnél találkozni Marton Adrival, akkor látogass el október 5-én a 4. Asia Gasztrofesztiválra, ahol a többi fellépővel együtt bemutatja nektek a világ konyháinak ízeit. Irány az AsiaCenter!

Ezeket az epizódokat láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!