Már nem csak leányálom, hogy a magyar strandokon igazán jót ehess a pénzedért

Ha el sem tudod képzelni, hogy a strandon, a Balaton-parti kikötőkben vagy éppen a Velencei-tónál ne egy "vérhas büfére" emlékeztető fogások fogadjanak, akkor most figyelj!

Mindenki fejből fel tud sorolni legalább 10 zsírban tocsogó strandkaját, amiért eddig a legtöbbet álltunk sorba:

  • hambi,
  • hekk,
  • sonkás meleg,
  • sült krumpli,
  • kolbász,
  • rántott husi,
  • hotdog,
  • palacsinta,
  • lángos,
  • gyros.

Noha nem ezek az ételek azok, amiket egy meleg, nyári napon a legjobban kívánunk, nehéz elképzelni, hogy a part menti kikötőkben vagy strandokon ne ezek fogadjanak minket. Vagy ne csak ezek. Én sem vagyok szőrös szívű salátatuszkoló. Nem szeretnék síró gyerekeket látni a bezárt lángosos pult előtt, de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy évtizedek óta szinte egy helyben áll a strandbódék ételkínálata.

Az okok között szerepel az aktív felvevőpiac, vagyis a strand és tó népe, aki nem rest reggeltől estig kígyózó sorokban kivárni, amíg csenget a nosztalgia melegszendvics sütő.

A legelterjedtebb módszer még mindig az olajban sütés: gyors, olcsó, és ami kisül az biztosan friss. A tárolás is egyszerű a fagyasztóládában, vagyis a mirelit étel általában 2-3 lépésben elkészíthető, ha a sózást kiadjuk utómunkában. A köz-ízlést kiszolgáló tulajdonosi kör sem mindig nyitott az újdonságokra: valószínűleg túlélésre, egyszerűsítésre, és a kiadások visszaszorítására törekszik.

De mi az, amivel egyszerűen lehet jobbat adni, kisebb vagy ugyanakkora energia befektetéssel?

Laza Pala

A kínálat kérdése

  • A nagyobb kínálat, gyakran 5-10 féle étel nem feltétlenül garancia a sikerre, sőt. Kis erőforrás és eszközráfordítással üzemelő leves vagy halbüfékben, főleg Ázsiában, gyakran látni tenyérnyi helyen működő szuperbüfét, ahol a csillárról is vendégek lógnak.Itt praktikusan egy, legfeljebb két féle ételt kínálnak, viszont azt verhetetlen minőségben.
  • Pizzások, kenyérlángososok, rántott húsosok, előre!

Termelői alapanyagok

  • Természetesen magas minőségről pedig nem beszélhetünk, kiváló termelői zöldségek, gyümölcsök használata nélkül. Az idény és környékbeli zöldségeket felhasználó büfék gyarapodnak ugyan, de bébi léptékben.
  • Jó példaként jár elől a Neked Főztem zánkai büfé, akik deklaráltan Balaton-felvidék őstermelőitől beszerzett alapanyagokból dolgoznak.

Itthoni halak és húsok

  • A vidéki halsütödék egzotikus halkínálata mellett (Hekk) elférne egy néhány hazai pikkelyes úgy mint a compó, más néven cigányhal, amit 2016-ban az év halának választottak.
  • A kecsege vagy a hozzá ízben hasonlító, szintén szálkátlan tokhal lazacszerű kinézetével, és semleges ízével a barátságos halételek közé tartozik. A későbbiekben bemutatom a híres pony bagel-t. Maradjatok résen!

Pozitív példák

  • Kedvenceim között szerepel a római parton található Fellini, egyszerű vízparti ételkínálatával, amiben helyet kapnak a különböző kencék, meleg pita, panini és saláták is. Az ételeket kényelmesen a nyugágyban fekve is elmajszolhatunk.
  • Amiről sokan beszélnek kategóriában, a Margit-szigeti Palatinusstrandfürdőben nemrég nyitott Laza Pala is simán megér egy belépőjegyet. Na, nem biztos, hogy a párizsis szendvics, hanem inkább a fantasztikus kolbászok és sült húsok miatt!
  • A Balaton legjobb magyar Fish and Chips válogatása - a harcsa krumplival, ami tavaly elnyerte az év balatoni strandétele díjat is a Kalóz Strandbisztró nevéhez fűződik, (taps!), amire egy, hanem két barátom is felhívta a figyelmemet. Nagy esély van rá, hogy itt készítik a legjobb, példaértékű strandkaját mostanság: lencsesaláta grillkolbásszal, tojásos nokedli fejes salátával, sült zöldség egyaránt szerepelnek a színes krétával felfirkantott menün.
  • Hogy a klasszikusokról se feledkezzek meg, bátran ajánlom ezen kívül a Földvári kikötőben a Fapuma Büfé lángosát almafröccsel leöblítve.
  • Fontos állomása cikkemnek a badacsonyi Kishableány folytatásaként megnyitó, Pavilon névre keresztelt büfécsoda keszthelyi és fonyódi kirendeltsége, a Paletta Bisztró – messze földön híres (kapaszkodjatok meg!) Pulled Ponty bagel halburgeréről, ami viszont idén nyerte el az év standétele díjat.
  • Utolsó tippem mára a zánkai part menti ételek legjobbja – akik a környékbeli alapanyagok használatára is ügyelnek – a Neked Főztem büfé és gasztrokocsma. Itt minden jó! Vakon lehet rendelni!
  • Szomorú, de igaz, hogy évekkel ezelőtt betévedtem egy fabódéba Földvár és Lelle között, egy rántott karajra, ami akkor a „déli part legjobb rántott húsa” néven futott. Sajnos nem emlékszem, hogy hol volt és hogy hívták a helyet, de nagyon ajánlom. A nyomravezető akár jutalomban is részesülhet. A tippeket kommentben küldjétek!
Ez a keszthelyi Paletta Korianderes fogaspofa “konzerv” ami nem más, mint balatoni fogaspofa balatonfenyvesi repceolajban, konfitálva mustármaggal és korianderrel.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Kánikulában egy jó rozéfröccs alap, na de jégkásaként is jöhet? - Kipróbáltuk!

Címlapról ajánljuk

6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a...

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Nosalty

További cikkek