Kánikulában egy jó rozéfröccs alap, na de jégkásaként is jöhet? - Kipróbáltuk!

A nyár legfrissebb gasztrodilije a frozé, azaz a rozéból készült jégkása. Kipróbáltuk, és nem voltunk maradéktalanul elragadtatva.

Íme, az ízHUSZÁR frozéja

Harminc fok fölött Indiában vagy Marokkóban forró teát szürcsölgetnek. Mi itt Európában inkább a hideg italokra esküszünk, így a hidegen készült tea után eléggé csábítónak tűnt kipróbálni a frozét is, azaz a rozéból készült jégkását.

A frozé titka, mint oly sok mindennek, a jó minőségű alapanyagokban rejlik. Bevásároltunk egy finom, száraz, rozébort, egy kis friss mentát, narancsot és díszítésnek őszibarackot.

Két pohár fagyos rozékoktél elkészítéséhez két, 12 kockára osztott jégkockatartót feltöltöttünk a borral, majd betettünk a fagyasztóba. Nem kaptunk törhetetlen keménységű kockákat, mivel a vízzel szemben, aminek 0°C a fagyáspontja, az alkoholé jóval alacsonyabb -A tiszta etilalkohol-114°C-on fagy meg. Így egy házi hűtőgép nem képes kopogósra keményíteni a bort, hiába magas a víztartalma. Ennek azért örültünk, mert a jégkása állag eléréséhez a jégkockáinkat le kellett turmixolni, és ezt igencsak megkönnyítette a fagyott alkohol "puhasága".

Van, aki egy kis eperpürével is feldobja az italt

Miután leturmixultuk a rozékockákat, hozzáadunk két evőkanál porcukrot és két teáskanál vermutot - mi Garronéval dobtuk föl az italt. Poharakba öntöttük a keveréket, egy narancs levét hozzáadtuk és mentalevéllel díszítettük. Mi raktunk rá egy pár szelet halvány rózsaszín őszibarackszeletet is.

Nagyon gusztán festett a pohárban a halvány rózsaszín jégkása, de az íze meglepően karcosra sikeredett. Pár perces olvadás után érdekes módon sokkal lágyabb, finomabb lett az összhatás.

Volt, akinek imponált az ital ereje, de a többség hálás volt, amikor egy kicsit lágyabb italt szürcsölgethetett. Az biztos, a fröccsnek nem jó alternatívája a frozé, mert sokkal töményebb, alkoholosabb ital. Inkább egy esti buliban lehet izgalmas hűsítő.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Itt a beteljesült gyerekkori álom: nyers sütitészta fagyitölcsérből

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...