Miért veszélyes a nyers mandula?

A mandula egy szuper alapanyag, mivel telis tele van B-vitaminokkal és E-vitaminnal, de kalcium, magnézium és kálium is van benne bőséggel. Ezek egészségügyi előnyeit viszont csak akkor élvezhetjük, ha megfelelően fogyasztjuk a mandulát – semmiképp sem nyersen.

Akár egészséges nassolnivalóra vágyunk, akár valamilyen különleges hozzávalóval dobnánk fel a salátánkat vagy a reggeli zabkásánkat, a mandula jó választás lehet. Különösen gyakran jelenik meg a vegetáriánus és vegán receptekben a magas B-vitamin-tartalma miatt. De a mandulában található egyéb vitaminok, ásványi anyagok, egészséges zsírok és fehérjék alkalmassá teszik arra, hogy bárki gyakran, előszeretettel fogyassza.

Miért veszélyes a nyers mandula?

A számos előny mellett azonban van egy fontos figyelmeztetés is a mandulafogyasztás kapcsán: soha ne együk nyers formában!

Miért veszélyes?

A nyers mandula fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, mivel olyan természetesen előforduló toxinok vannak benne, mint a cianidvegyületek, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek. Ezek a vegyületek egyébként azért találhatók meg a növényben, mert az így védekezik a ragadozók ellen. Tény, hogy elég sok nyers mandulát kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy a cianidok gondot okozzanak a szervezetünkben, de azért jobb az elővigyázatosság.

A mandula, mint sok dió és mag, tartalmaz fitinsavat, egy antinutrienst, ami képes megkötni az ásványi anyagokat, illetve rontja azok felszívódási arányát a szervezetben. Ha gyakran és nagy mennyiségben fogyasztunk nyers mandulát, az akár ásványianyag-hiányhoz is vezethet, mivel a fitinsav megakadályozza, hogy a szervezet hasznosítsa ezeket a létfontosságú anyagokat.

Végül, de nem utolsósorban a nyers mandulát összefüggésbe hozták egyes élelmiszereredetű betegségekkel is, például a szalmonellával. Ez a kockázat abból adódik, hogy a mandulaszemek a termesztés, a betakarítás vagy a tárolás során érintkezésbe kerülhetnek a káros baktériumokkal. Ám ha hőkezelésnek vetik alá a termést, a rizikófaktor máris megszűnik.

Hogyan fogyasszuk helyesen?

Ha szeretnénk a mandulát ezután is nyugodt szívvel fogyasztani – úgy, hogy közben nem tartunk semmilyen esetleges betegségtől vagy mellékhatástól –, akkor csak a megfelelő előkezelésre kell odafigyelni. Az olyan technikák, mint a pörkölés, a blansírozás vagy az áztatás, csökkenthetik a káros anyagok szintjét, és minimalizálhatják az élelmiszereredetű betegségek kockázatát. Például, ha egy éjszakára beáztatjuk a mandulát, az nemcsak deaktiválja a fitinsavat, de megkönnyíti az emésztést is!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...