Miért veszélyes a nyers mandula?

A mandula egy szuper alapanyag, mivel telis tele van B-vitaminokkal és E-vitaminnal, de kalcium, magnézium és kálium is van benne bőséggel. Ezek egészségügyi előnyeit viszont csak akkor élvezhetjük, ha megfelelően fogyasztjuk a mandulát – semmiképp sem nyersen.

Akár egészséges nassolnivalóra vágyunk, akár valamilyen különleges hozzávalóval dobnánk fel a salátánkat vagy a reggeli zabkásánkat, a mandula jó választás lehet. Különösen gyakran jelenik meg a vegetáriánus és vegán receptekben a magas B-vitamin-tartalma miatt. De a mandulában található egyéb vitaminok, ásványi anyagok, egészséges zsírok és fehérjék alkalmassá teszik arra, hogy bárki gyakran, előszeretettel fogyassza.

Miért veszélyes a nyers mandula?

A számos előny mellett azonban van egy fontos figyelmeztetés is a mandulafogyasztás kapcsán: soha ne együk nyers formában!

Miért veszélyes?

A nyers mandula fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet, mivel olyan természetesen előforduló toxinok vannak benne, mint a cianidvegyületek, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek. Ezek a vegyületek egyébként azért találhatók meg a növényben, mert az így védekezik a ragadozók ellen. Tény, hogy elég sok nyers mandulát kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy a cianidok gondot okozzanak a szervezetünkben, de azért jobb az elővigyázatosság.

A mandula, mint sok dió és mag, tartalmaz fitinsavat, egy antinutrienst, ami képes megkötni az ásványi anyagokat, illetve rontja azok felszívódási arányát a szervezetben. Ha gyakran és nagy mennyiségben fogyasztunk nyers mandulát, az akár ásványianyag-hiányhoz is vezethet, mivel a fitinsav megakadályozza, hogy a szervezet hasznosítsa ezeket a létfontosságú anyagokat.

Végül, de nem utolsósorban a nyers mandulát összefüggésbe hozták egyes élelmiszereredetű betegségekkel is, például a szalmonellával. Ez a kockázat abból adódik, hogy a mandulaszemek a termesztés, a betakarítás vagy a tárolás során érintkezésbe kerülhetnek a káros baktériumokkal. Ám ha hőkezelésnek vetik alá a termést, a rizikófaktor máris megszűnik.

Hogyan fogyasszuk helyesen?

Ha szeretnénk a mandulát ezután is nyugodt szívvel fogyasztani – úgy, hogy közben nem tartunk semmilyen esetleges betegségtől vagy mellékhatástól –, akkor csak a megfelelő előkezelésre kell odafigyelni. Az olyan technikák, mint a pörkölés, a blansírozás vagy az áztatás, csökkenthetik a káros anyagok szintjét, és minimalizálhatják az élelmiszereredetű betegségek kockázatát. Például, ha egy éjszakára beáztatjuk a mandulát, az nemcsak deaktiválja a fitinsavat, de megkönnyíti az emésztést is!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...