Mandula, az igazi csodagyümölcs

Ti szoktatok rendszeresen mandulát enni? Nem? Pedig érdemes! Értékes tápanyagokban rendkívül gazdag, igazi csodagyümölcs!

Ősszel nemcsak a zöldségek és lédús gyümölcsök (szőlő, szilva, alma, körte) biztosíthatják számunkra a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. A kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhatnak a száraztermésű (héjas) gyümölcsök sem, amelyek közül talán a mandula a legtáplálóbb.

Ismerjük meg a mandulát!

A mandula Nyugat-Ázsiából származik, napjainkban azonban az USA-ban, Kaliforniában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Nálunk is megterem, sok kertben az első gyümölcsfa, amelyik tavasszal virágba borul.

A mandulát nemcsak finom íze miatt szeretjük. Olaját az ókori Egyiptomban kenőcsökhöz, balzsamokhoz keverték a bőr ápolására. Magját a rómaiak termékenységfokozó szernek tartották, ezért gyakori ajándék volt esküvők alkalmából. Napjainkban pedig a benne található tápanyagok miatt sokan az egyik legértékesebb alapanyagnak is tartják.

A mandula magja magas zsírtartalma miatt energiában gazdag, emellett jó forrása a növényi fehérjének. A benne található zsír összetétele kedvező, mivel elsősorban telítetlen zsírsavakból áll. Rendkívül gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma. További értéke a benne található cink, szelén, réz, mangán, niacin és a magas rosttartalom is.

Szupergyümölcs?

Számos oka van annak, amiért érdemes a mandulát az étrend részévé tenni:

  • kedvező zsírsav-összetétele és magas rosttartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
  • része lehet a fogyókúrás étrendnek, mivel jó minőségű fehérjét tartalmaz, magas rosttartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez;
  • nem tartalmaz glutént, ezért cöliákia esetében a belőle készült liszt számos gluténtól mentes étel, kenyér, sütemény összetevője lehet;
  • nem csak a lisztje használható speciális étrendek összeállításához: a mandulaital például jól helyettesíti tejet tejfehérje-allergia, illetve vegán étrend esetén;
  • riboflavin, L-karnitin és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer aktivitásának megőrzéséhez;
  • káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását;
  • rosttartalma kedvezően hat a vércukorszint ingadozására;
  • a benne található kalcium fontos a csontok egészségéhez;
  • a magban található E-vitamin, illetve a maghéjban levő flavonoidok antioxidáns hatásúak, így hatékonyan megkötik a szervezetben található káros szabadgyököket;
  • a benne található rostok segítik a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát;
  • folsavtartalma pedig hozzájárul a baba egészséges fejlődőséhez terhesség idején.

Jótékony tulajdonságai mellett meg kell jegyezni a mandulával kapcsolatosan azt is, hogy van, akinél magas fitáttartalma miatt a mandula emésztése problémát okoz. Ez a tulajdonság vízbe áztatással vagy pörköléssel semlegesíthető. A mandula tartalmaz továbbá oxalátot is, ezért vese- illetve epehólyag bántalmak esetében nem ajánlott a fogyasztása. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a mandula allergiás reakciót vált ki.

Változatos felhasználás

A mandula pirítva, sózva vagy akár édesen is fenséges rágcsálnivaló. De nemcsak önmagában fogyasztható. Számos étel összetevője lehet, ezért többféle formában is kapható: szeletelve, darálva, vagy lisztnek, sőt készülhet vaj, mandulatej is belőle. Ízletes hozzávalója számos desszertnek, a marcipán alapanyaga, emellett felhasználható a húsokhoz, sőt gazdagíthatja a köreteket, egytálételeket is. Tehetjük natúr joghurtba, néhány aszalt gyümölcs társaságában, fogyaszthatunk belőle egy kis marékkal a tízórai almához, keverhetjük a bundázott ételek panírjához, díszíthetjük vele a salátákat, készíthetjük vagy díszíthetjük vele a süteményeket. A belőle sajtolt olaj kellemes, dióra emlékeztető ízű, gyakori fűszere a közel-keleti konyhának, jó a salátákhoz. Az mandulaolaj magas égési pontja miatt sütésre is kiváló.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?