Málta ősszel is vár téged, többek között egy lenyűgöző halas pitével

Málta, mint örök kedvenc nyári úti cél megannyi csodás lehetőséggel várja az odaérkezőket. De mi történik akkor, ha a napfényes évszaknak vége, és beköszönt az ősz? Nos, természetesen az élet nem áll meg, sőt, kifejezetten ilyenkor lehetünk szemtanúi (és kóstolói) annak a fantasztikus máltai tradíciónak, amelynek középpontjában egy tengeri hal áll.

A Földközi-tengerben elhelyezkedő Málta egész évben rengeteg turistát köszönthet szigetein, a legmozgalmasabb időszak mégis talán a három nyári hónap. A szórakozni, pihenni, strandolni és jókat enni vágyók bejárják a sziget összes zegét-zugát, ahol szinte minden kisvárosban vár rájuk valami izgalmas.

Málta ősszel is vár téged, többek között egy lenyűgöző halas pitével

Úgy tűnhet tehát, hogy a nyár örökké tart Máltán, azonban sajnos az idő még egy ilyen varázsos helyen sem állítható meg: az ősz előbb-utóbb beteszi a lábát ide is. Persze szerencsére nem olyan drasztikusan és melankolikusan, mint az európai kontinens egyes országaiban, ezért nem kell rögtön a rövidebb nappalok, a zordonabb éjszakák miatt aggódni. Nem bizony, Máltán az élet ősszel sem tér nyugovóra, hanem újabb lendületet vesz, majd tovább szórakoztatja az éppen arra járókat. Ennek a szórakoztatásnak pedig érdekes módon egy helyi halfajta és az azt körülvevő tradíciók állnak a középpontjában:

A lampukiszezon hamisítatlanul, őszintén és lenyűgözően máltai, érdemes megismerni, és akár személyesen is megnézni.

Nem akármilyen hal

A lampuki (más néven dorado vagy mahi-mahi) egy tengeri halfaj, ami a Máltát körülvevő tengerekben igen jól érzi magát, ezért a szigetország egyik legjellemzőbb alapanyaga. A nagy rajokban úszó halak a nyár végével délebbre vándorolnak, és ez jelenti a lampukiszezon kezdetét.

Az ízre kellemes, nem túl erőteljes, fehér húsú halat augusztus végétől egészen decemberig halásszák, főleg a sziget déli részein.

Maga a hal azért is különleges, mert viszonylag kevés helyen elérhető, ezek közül Málta jelenti az egyik olyan pontot, ahol a szezon alatt végig meg tudjuk kóstolni a lampukiból készült ízletes ételeket. Persze ahhoz, hogy a helyiek és a vendégek elé kerüljenek ezek az ételek, valahogyan ki is kell fogni a halakat, és a máltaiaknak egy egészen lenyűgöző módszere van erre a feladatra.

Hagyományos halászat

A lampukihalászat módszere (amit szinte szertartásosnak is lehetne nevezni) elvileg a római korra nyúlik vissza, amikor a leleményes máltai szigetlakók először vetették be a halak befogására szánt különleges eszközöket.

Nagy tradíciója van a halnak

Amikor ugyanis a hajók elhagyják a kikötőt, rengeteg pálmalevelet és úszó, tutajszerű építményt visznek magukkal a nyílt vízre. Az ezekből összeállított tutaj egyrészről árnyékot vet a vízben, másrészt a pálmalevelek miatt egy természetes búvóhelyet jelent a halak számára, akik szépen be is gyűlnek a tutaj alá.

Ekkor pedig a halászok kivetik hálójukat, és a raj nagy részét ilyen módon kifogják. A Máltán élő lampukihalászok mind ezt a módszert vetik be, még azok is, akik viszonylag nagy volumenű halászatot folytatnak. Így a szezon alatt rengeteg helyen megfigyelhetőek a halászok trükkös, pálmás tutajai a sziget körüli vizeken.

A máltai konyha alapköve

A szezonalitás még különlegesebbé teszi ezt az amúgy is ízletes halat, amely a szeptembertől decemberig húzódó időszakban szinte minden máltai asztalra rendszeresen felkerül. A sziget gasztronómiája önmagában is igen sokszínű, mivel hatással voltak rá a szomszédos Olaszország és a levantei térség országai, illetve a 19. századtól a kolonizáló Nagy-Britannia is.

Ebben a pazar kavalkádban egyszerre érvényesülnek a különböző fűszeres-szaftos húsételek és raguk, a tenger adományait magukba foglaló levesek és frissen sültek.

Ez utóbbi, tengeri kategóriában tölt be meghatározó szerepet a lampuki is, amely több eltérő módszerrel is készülhet a máltai konyhákban. Vannak, akik egyszerűen roston sütve, friss szósszal eszik, másoknak a belőle készült leves a kedvencük, míg sokan választják az egyik leghíresebb lampukit tartalmazó ételt: a lampukipitét is.

A lampukipite egy olyan tradicionális máltai fogás, amelyben omlós tészta veszi körbe a fűszeresen megspékelt halat. Kerülnek bele még olyan hamisítatlan máltai alapanyagok, mint a paradicsom, az olívabogyó és a kapribogyó. Ezek segítségével a mediterrán ízek veszik át az irányítást az ételben, ami minden, csak nem unalmas. Talán még a klasszikus halételektől ódzkodók is szívesebben megkóstolják majd az ilyen módon pitének álcázott tengeri halfilét.

Sok helyen találkozhatunk halárusokkal Máltán

Mivel a lampuki ennyire tradicionális, ennyire helyi, és ilyen fontos szerepet tölt be Málta kultúrájában és gasztronómiájában, nem meglepő, hogy a halat nem nagyon lehet más országokban beszerezni. A máltaiak (és vendégeik) olyannyira szeretik, hogy exportra szinte nem is jut belőle.

Így készül a hagyományos máltai lampukipite!

Chris Gherxi, a Rabat városában található L’Agape Étterem Chef Patronjának receptje.

Hozzávalók: 800 g vajas tészta, 950 g lampuki filé (szálkák nélkül; a lampuki helyett használhatunk más, semleges ízű, fehér húsú, tengeri halat), 50 ml extraszűz olívaolaj, 210 g fehérhagyma, 20 g fokhagyma, 20 g szardellafilé, 30 g sűrített paradicsom, 20 g kapribogyó, 50 g fekete olajbogyó, 150 g karfiol, 160 g spenót (fagyasztott, leveles, lecsöpögtetve), 160 g burgonya, 10 g majoranna (friss), 10 g menta (friss), 130 g paradicsom (kimagozva, felkockázva), só és bors ízlés szerint, 1 db tojás, 10 g szezámmag

A felaprított hagymát, fokhagymát és szardellát elkezdjük dinsztelni az olajon. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és további 5 percig főzzük közepes lángon.

Majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és burgonyát. Felforraljuk, majd a forrás után takarékra vesszük a lángot. Ekkor mehet bele a karfiol, az olaj- és kapribogyó. A főzést addig folytatjuk, amíg a krumpli meg nem puhult, és szét tudjuk nyomni a fakanállal.

A spenótot alaposan lecsöpögtetjük, majd hozzákeverjük a töltelékhez. Beleszórjuk a friss fűszernövényeket is, majd feljebb vesszük a lángot, és további 10 percig rotyogtatjuk a keveréket.

Ezek után a halfiléket a töltelék tetejére fektetjük, az egészet fedővel letakarjuk, és 5 percig főzzük. Majd a lángot elzárjuk, és hagyjuk a gőzben a filéket teljesen megfőni. Ekkor átkeverjük a tölteléket.

Kivajazunk két 15 cm átmérőjű, magas falú piteformát. A tésztát két részre osztjuk, majd a két felet tovább osztjuk 1/3-2/3 arányban. A nagyobb tésztával kibéleljük a formát, majd megtöltjük a kész töltelékkel. A tészta széleit megkenjük a felvert tojással, majd lezárjuk a maradék tésztával. Alaposan összenyomkodjuk a széleket.

A piték tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd egy villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon a pitéből. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Kivesszük a sütőből, majd egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk 30 percet pihenni tálalás előtt.

Aki azonban mégis megkóstolná a tradicionális lampukipitét (és nem akar más helyettesítő halakkal kísérletezni), annak mégiscsak az lesz a legegyszerűbb, ha ellátogat a napfényes Máltára, ahol a frissen fogott halból, szakértelemmel és szeretettel elkészített piték egyike csak rá vár majd, a helyi éttermek egyikében.

Forrásunk volt.

A cikket a Máltai Idegenforgalmi Hivatal támogatta.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...