Káros, mint az alkohol: 5 étel, ami rosszat tesz a májadnak

Ezekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.

A máj szabályozza testünk szénhidrát-anyagcseréjét, zsírokat képez, alakít át, a felszívott fehérjéket lebontja, méregtelenít, és szerepet játszik a vérképzésben, hormonháztartásban. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek károsíthatják.

Húsos szendvics tányéron
5 étel, ami rosszat tesz a májadnak

Magas cukortartalmú ételek, italok

A cukros üdítőitalok nagy mennyiségben tartalmaznak fruktózt. Már több kutatás is igazolta, hogy a cukor éppolyan káros lehet a májra, mint az alkohol. A májunk ugyanis zsírrá alakítja a fruktózt.

Feldolgozott élelmiszerek 

A feldolgozott élelmiszerek – ide tartoznak a gyorséttermi ételek, a rágcsálnivalók és a chipsek is – magas transzzsír- finomítottcukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek.

Vörös hús és feldolgozott hústermékek 

A vörös és a feldolgozott hústermékekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a májbetegségek fokozott kockázatával. A feldolgozott húsok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyek károsak lehetnek, míg a vörös húsok nagy mennyiséggel telített zsírsavat tartalmaznak, amely hozzájárulhat a májgyulladáshoz.

Fehér kenyér, tészta és rizs

A finomított szénhidrátok, mint amilyenek a fehér kenyérben, tésztákban és rizsben találhatók, magas glikémiás indexűek, és gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. Ez idővel hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és a májbetegség kialakulásához.

Mesterséges édesítőszerek

Míg a cukor egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák, a mesterséges édesítőszerek negatív hatással lehetnek a májra.

Egyes tanulmányok szerint, a mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélbaktériumokat, ami olyan anyagcserezavarokhoz vezethet, amelyek befolyásolhatják a májműködést.

Forrásunk volt.


Olvass ételekről, amelyek védik a tested:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...