A máj szabályozza testünk szénhidrát-anyagcseréjét, zsírokat képez, alakít át, a felszívott fehérjéket lebontja, méregtelenít, és szerepet játszik a vérképzésben, hormonháztartásban. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek károsíthatják.

Magas cukortartalmú ételek, italok
A cukros üdítőitalok nagy mennyiségben tartalmaznak fruktózt. Már több kutatás is igazolta, hogy a cukor éppolyan káros lehet a májra, mint az alkohol. A májunk ugyanis zsírrá alakítja a fruktózt.
Feldolgozott élelmiszerek
A feldolgozott élelmiszerek – ide tartoznak a gyorséttermi ételek, a rágcsálnivalók és a chipsek is – magas transzzsír- finomítottcukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek.
Vörös hús és feldolgozott hústermékek
A vörös és a feldolgozott hústermékekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a májbetegségek fokozott kockázatával. A feldolgozott húsok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyek károsak lehetnek, míg a vörös húsok nagy mennyiséggel telített zsírsavat tartalmaznak, amely hozzájárulhat a májgyulladáshoz.
Fehér kenyér, tészta és rizs
A finomított szénhidrátok, mint amilyenek a fehér kenyérben, tésztákban és rizsben találhatók, magas glikémiás indexűek, és gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. Ez idővel hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és a májbetegség kialakulásához.
Mesterséges édesítőszerek
Míg a cukor egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák, a mesterséges édesítőszerek negatív hatással lehetnek a májra.
Egyes tanulmányok szerint, a mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélbaktériumokat, ami olyan anyagcserezavarokhoz vezethet, amelyek befolyásolhatják a májműködést.
Olvass ételekről, amelyek védik a tested: