Kiskukták kedvence

Gyermekkorom kedvence volt, de ma már a bolti májkrémeket nagy körültekintéssel kell kiválasztani. Rengeteg adalékanyagot használnak hozzá, így inkább készítsük el mi!

Amikor még kisgyerekek voltunk, és a nővéremmel a nagymamánál nyaraltunk, akkor szinte minden nap májkrémes kenyeret kértünk vacsorára, és boldogan faltuk a kertből kihúzott újhagymával. Igazi fejedelmi étel volt ez számunkra és nem is vágytunk másra. A mai napig imádom a májat, minden formában. Hagymával zsírban kisütve, azaz konfitálva; aszalt szilvával baconszalonnába tekerve vagy a resztelt formában.

Mókás pillanatok kisfilmen

A legtöbb gyerek azért ódzkodik tőle, mert – valljuk be – nem túl bizalomgerjesztő látvány. Pedig kiváló forrása az A-vitaminnak, és B12-vitaminban is gazdag. Mindemellett olyan tápanyagok is megtalálhatóak a májban, mint a cink és a vas. Ez utóbbi miatt fogyasztása ajánlott a vashiányban – más néven vérszegénységben – szenvedő gyerekek számára. Persze csak mértékkel, mert viszonylag magas benne a koleszterin, így lehetőség szerint maximum egy héten egyszer tegyük a tányérjukra.

Arról nem is beszélve, hogy olcsó is, és jól elkészítve eszméletlen finom! Ahogy már említettem, sokféle és változatos fogást csinálhatunk belőle. Mi most igazi, házi májkrémet varázsoltunk az asztalra. Ahogyan sok más, előre csomagolt készítményről, úgy a májkrémekről is elmondható, hogy a boltban kapható változat ritkán tartalmaz kizárólag májat, más húsokkal is dúsítják, például szalonnával, bőrkével, valamint tartósítószert és emulgeálószereket tartalmaz. Nem túl étvágygerjesztő, ugye?

A házi csirkemájkrém receptjét itt tudod megnézni

Házi csirkemájkrém

Ha nem akarjuk hosszasan a címkéket böngészni, akkor jobban tesszük, ha mi magunk készítjük el. Nemcsak reggelire vagy vacsorára kiváló, hanem megfelelően hűtve (vagy zsírréteggel lefedve) akár piknikre is vihetjük vagy a szendvicset is készíthetünk belőle a kirándulásokra. Ebben a formában még azok a lurkók is vígan falatozzák majd, akik a máj látványától kissé undorodnak – mindezt tapasztalatból mondom, mert ez nálunk, a gyerekekkel való közös főzés során is így volt. Ha magunknak készítjük, akkor megbolondíthatjuk még kevés fehérborral vagy csípős mustárral. Friss kenyérrel és zöldséggel tálalva az igazi!

Fotók: Vithalm Zita

Még több májkrémreceptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

A szatyorboltról bővebben itt olvashatsz

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.